Rathovi bychom vlastně měli poděkovat

Populista David „Goebbels“ Rath alias hlavní poplatkobijce ČSSD si paradoxně zaslouží poděkování.

www.komik.cz

Krkolomné zrušení poplatků v krajských zdravotnických zařízeních přináší své první ovoce, lze li to tak nazvat. Rathův přínos je v tom, že do zdravotnictví zavedl další prvek konkurence. V zařízeních (zejména lékárnách) ve vlastnictví kraje se začínají tvořit fronty, zatímco tam, kde se poplatky i nadále platí, zaznamenali výrazný pokles poptávky – zjednodušeně, mají tam prázdno.

Pro spotřebitele to je ideální stav, neboť má konečně možnost si vybrat, rozuměj, možnost připlatit si za komfort. V realitě to znamená, že budu-li chtít ošetření či výdej léků tzv. zdarma, mohu jít do krajské lékárny nebo ke krajskému lékaři, ale musím počítat s tím, že budu kysnout ve frontě. Pokud ale preferuji „rychlé odbavení“ bez front, mohu si zaplatit 30 korun. Fronty a rychlé odbavení je jen prvním přínosem, další budou jistě následovat. Pokud bude tato situace přetrvávat (tj. pokud to ÚOHS nezatrhne), začnou se non-krajská zdravotnická zařízení více snažit, aby přesvědčila spotřebitele k „nákupu“ právě u nich. Takže služby a jednání personálu by mělo být příjemnější a kvalitnější, ceny příznivější.

Já tedy za toto sociální opatření (ve skutečnosti však zavedení tržního prvku do zdravotnictví) děkuji. Nevím, jestli mu však poděkují ti, kteří v lékárnách vystojí důlek nebo ti, kteří záhy zjistí, že jim z příjetí Rathova daru plyne jistá daňová povinnost.

Autor: Petr Musil | pátek 9.1.2009 9:28 | karma článku: 28,88 | přečteno: 1614x