Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ablanka

23. 9. 2008 11:02
respektujeme zákon, Vy ne?

Zákl. princip NO spočívá v tom, že AZ (č.121/2000 Sb.) ve § 30 dovoluje rozmnožování AD pro osobní potřebu. Lze pro vlastní potř. okopírovat CD. Kompenzací za legální možnost rozmnožování a kop. AD, stanovil zákon systém NO. V tomto spočívá největší omyl veřejnosti, která se domnívá, že náhradní odměny jsou zde proto, aby vykompenzovaly pirátskou (nelegální) činnost, a to paušálně všech uživatelů. Jde ale o kompenzaci za zákonem dovolenou činnost. Průměrná autorská odměna v Evropě za jedno nepřepisovatelné CD činí 3,90Kč, zatímco v ČR je to pouze 40 haléřů..Odměny z nenahraných nosičů a přístrojů se autorům rozúčtovávají dle výnosu z mechanických práv za poslední dva roky (tzv. příjmy za prodej a výrobu CD, příjmy za veřejné provozování – živé koncerty). Tudíž není možné, že by autoři dostali nějaké odměny, jestli žádné jejich CD nebude prodáno. Jde o spravedlivou kompenzaci za možnost zhotovení si rozmnoženiny chráněného díla pro svou osobní potřebu!

 

0 0
možnosti

DablikuvPomocnicek

28. 7. 2008 12:50
Vlastní zkušenost

Něco z vlastní zkušenosti s těmito svazy:

Loni se stala jedna nepříjemná událost, na základě které jsme zřizovali památeční web. Chtěli jsme použít několik skladeb od Manowaru. Mailoval sem přímo skupině s popisem událostí a s žádostí o možnost použití 3 skladeb (2 celých a z jedné kus). Za dva dni přišla odpověď s tím, že mi dávají souhlas s použitím i s úpravou jedné skladby!!!

Pro klid duše a vyhnutí se problémům jsem kontaktoval OSA s tím, jestli to tak stačí. Nestačilo. Navrhli mi smlouvu o použití s laskavostí, že to nebude jako klasicky omezeno počtem přehrání a poplatek i snížili, ale toť vše. Jednání měli sice příjemné, leč nekompromisní. Pak jsem se měl ještě domluvit s Dilii (ti mi kupodivu sdělili že souhlas Manowaru jim stačí) a s vydavatelskou firmou za použití skladeb z jimi vydaného média (CD mam koupena v zahraničí).

Nakonec, než toto vše podstoupit, web je bez muziky a my všichni máme klid a ve šrajtofli o pár tisícovek víc.

0 0
možnosti

Vypravec

28. 7. 2008 16:19
Re: Vlastní zkušenost

Mám vcelku podobnou zkušenost, provozuji web věnovaný hudebnímu divadlu, a řekl jsem si, že budu dělat i Speciály k dílům, která si myslím, že nějak formovala tady dění ohledně muzikálů a tak.

Inu, domluvil jsem se přímo s autory prvního díla, že mám v hlavě takový a takový projekt. Autoři velice nadšeně souhlasili a na projektu už pracujeme, mám svolení použít všechno, co jen chci, zcela ZDARMA.

Chtěli jsme tam ale společně dát také nějaké písničky a případě i dema z muzikálu, že to bude prima zajímavost.

Napsal jsem si tedy pro klid duše na OSA, a také jim nadšený souhlas autorů nestačí, že oni autora hudby zastupují výhradně, čili je mi vlastně souhlas tak trochu k ničemu. A tak teď autor hudby zařizuje výjimku. Pokud nebude, nebudou multimédia... A stejně tak souhlasím: u divadelních agentur DILIA a AURAPONT problémy nejsou, ctí souhlas samotného autora (takže kompletní text hry tam mít mohu). Ptám se, to už sám autor nemůže rozhodnout, jak bude s jeho dílem naloženo??

0 0
možnosti

sestraJoy

27. 7. 2008 1:55
Myslím si,

že jsme všichni piráti .....:-P

0 0
možnosti

Stary opryskany livanecnik

27. 7. 2008 2:43
Re: Myslím si,

Piráti všech zemí...smějte sééééééé!!!! ;-D;-D;-D

0 0
možnosti

Tupohlav-Paroprase

26. 7. 2008 21:33
Už jsem toho hodně přečetl...

...na toto téma na různých fórech a všude bylo morální i faktické hodnocení přibližně stejné. Tím ovšem nenapadál autora za "neoprávněné nakládání s cizím duševním vlastnictvím";-D, naopak říkám, skvělý článek - a jeho autor měl na rozdíl od anonymů na fórech odvahu se pod svoje názory podepsat. BravoR^

0 0
možnosti

mfdnes-bulvar

28. 7. 2008 12:58
Re: Už jsem toho hodně přečetl...

Dobry den, tak rozhodne jsem nemel v umyslu prijit s necim novym, a jestli jsem se dopustil shodnych vyroku s nekym, kdo psal clanky na podobne tema, tak to urcite nebylo umyslne. Byla to reakce na zpravu, ze OSA milostive poplatky nezvysila. Myslim si, ze podobne clanky by mely byt psany co nejcasteji, permanentne upozorvnovat na bezskrupuloznost OSA je treba!!! Kazdopadne diky za reakci :-)R^

0 0
možnosti

rohatey

25. 7. 2008 19:14
Je to svatá pravda

Akorát to má tu výhodu že to morálně legalizuje  jakékoliv pirátské hudební kopie.

Řekl bych že tenhle systém by nebyl špatný, celý den v rozhlase  můžu poslouchat legální hudbu buď za mírný poplatek Českému rozhlasu nebo za to že mi mezitím pustí nějakou reklamu, tak nevím proč bych  za zcela stejnou hudbu kterou si chci pustit ze svého nosiče  měl platit 30,- Kč za písničku.  Ať si vyberou formou takovýchto daní svoje autorské poplatky na úrovni toho co platíme normálně televizi nebo rozhlasu a více nás už neotravují s autorskými právy.

0 0
možnosti

Zapata

25. 7. 2008 18:49
Já to prostě chápu tak,

že pokud si koupím CD a zaplatím daň, v podstatě si tím legalizuji vypálenou hudbu. V opačném případě by OSA dostávala podíl z trestné činnosti.

0 0
možnosti

mfdnes-bulvar

26. 7. 2008 10:44
Re: Já to prostě chápu tak,

No v podstate mate pravdu, alespon zdravy rozum veli, ze by to tak melo byt. Bohuzel, zijeme ve state, kde je takovato trestna cinnost (myslim tim poplatky OSA z prazdnych nosicu) legalizovana pravni normou...:-/

0 0
možnosti

hoprexor

25. 7. 2008 18:43
Osa ta nám hýbe žlučí..

8-oje to od nich opravdu drzost.Ale říkáte správně:někomu asi dost záleží na tom,aby tyto další daně(není to nic jiného),prošly.Je třeba na hlavu že někdo,kdo pouští lidem v hotelu třeba Arabskou televizi nebo i porno musí platit Ose zla poplatky;-Ojak asi vyhledávají aktéry a jak jim posílají složenky na  obolusy mrzkých peněz vybraných kdesi v srdci Evropy..

0 0
možnosti

Arthur B.

25. 7. 2008 12:50
Jen by mě zajímalo

kolik zaplatili za autorská práva umělci typu Jandy, Vondráčkové, Neckáře a dalších, jejichž tvorba začasté sestávala z toho, že ukradli hudbu zahraniční písně a to jen doplnili (povětšinou dost slabomyslným českým textem). (Y)

0 0
možnosti

kyoko suriko

26. 7. 2008 14:20
Re: Jen by mě zajímalo

Ano, ano, všechny ty hity, kterými se Helneka, Karel a ostatní socialistické hvězdy za zlaté komunistické éry proslavily (a žijí z té slávy doteď), byly od Abby, Dusty Springfield, Elvise a ostatních. Dodnes mě rozesmívá, když hrají v rádiu originál nějakého songu a moje matka se divéí, kdo to ukradl helence její hit...

0 0
možnosti

Profík

25. 7. 2008 12:27
Spunktovali se

OSA se spunktovala s bandou mafiánů, kriminálníků a vlastizrádců z ODS a takhle to dopadlo. To máte z podpory ODS. ;-D

0 0
možnosti

HenryVIII

27. 7. 2008 10:38
Re: Spunktovali se

Tebe asi hodně mlátili do hlavy, že? Možná má Džamila pravdu, do hlavy ne. Pak lidi tak zblbnou, jako ty.

0 0
možnosti

Si0

25. 7. 2008 10:14
Tak už zbývá jediné.

Kdo můžete, kupujte prázdná CD, DVD apod. v zahraničí, kde ty poplatky nejsou: při cestách nebo na internetu.

0 0
možnosti

siven

25. 7. 2008 18:45
Re: Tak už zbývá jediné.

a můžete namátkou říct, kde nejsou? U nás jsou poplatky jedny z nejnižších v Evropě...

0 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3010x
Pracuji, platím daně i daně přijímám. Vážím si každého, kdo tvoří nějaké hodnoty a jen se neveze v systému. Hlásím se k liberálně-konzervativním myšlenkám.