Na co zajít do kina? Rozhodně na Changeling (Výměna)

Včera jsme s manželkou navštívili film Changeling (Výměna), jejž předcházely poměrně pozitivní ohlasy, tudíž jsme byli zvědaví, zda oprávněně. Film nejen že nezklamal, ale lze jej považovat snad za to nejlepší, co jsem za posledních několik let v kině viděl.

Film vypráví příběh podle skutečné události z konce 20. let minulého století, která se stala v Los Angeles a jeho okolí. Hlavní roli skvěle sehrála Angelina Jolie, coby matka samoživitelka. Jednoho dne musí nechat doma svého jediného syna Waltera, protože ji nečekaně povolají do práce. Když se odpoledne vrátí domů, syn nikde. Proto zavolá policii, ale ta jí oznámí, že případ začnou řešit až po 24 hodinách od domnělého zmizení dítěte. Po nějakých 5 měsících je syn nalezen a velkolepě, za přítomnosti LAPD (Los Angeles Police Department) a novináři vrácen matce. Jenže došlo k chybě, Walter nebyl Walter, ale klučina, který odpovídal jeho popisu a za Waltera se pouze vydával.

Okamžitě nastává kolotoč manipulací ze strany losangelské policie a přesvědčování Christine Collinsové, že jí vrátili „správného“ syna. Tou dobou má LAPD pověst skupiny lidí s prakticky neomezenou mocí. Na tuto skutečnost dennodenně poukazuje reverend Briegleb (John Malkovich) jak při svých promluvách v kostele, tak v rozhlase. Nabídne tedy paní Collinsové možnost publicity jejího případu. LAPD však nechce připustit svou chybu a už vůbec ne to, aby se o této chybě dozvěděla veřejnost. Collinsová je tedy předvedena na policejní stanici a během pěti minut eskortována do psychiatrické „léčebny“, kde je podrobena zvůli personálu (paralela s Přeletem nad Kukaččím hnízdem). Další děj je dále vyšperkován překvapivou zápletkou (nebudu dále prozrazovat). K plusu lze také přičíst, že film nekončí klasickým „hepáčem“.

Film je výjimečný ale především tím, že zpracovává nadčasové téma a upozorňuje na to, kde má demokracie slabiny a kam až může vést zneužití moci státního aparátu. Pokud byste rádi do kina a nevíte, na co, tak jděte na Changeling.

Autor: Petr Musil | úterý 20.1.2009 14:17 | karma článku: 12,80 | přečteno: 1474x