Lekce z ekonomie Matěje Stropnického

Tak jsem se zase jednou skutečně u televize "bavil". Bylo to při sledování Uvolňování pana Krause, konkrétně při "zpovědi" Matěje Stropnického. Pan Stropnický se celkem slušně zdiskreditoval. Ukázal, že nemá ani potuchy o působení základních ekonomických zákonů.

Pan Kraus se pana Stropnického tázal něco v tom smyslu, jak si to Zelení představují s tím zákazem topením uhlím a jestli tedy místo uhlím budeme od roku 2014 topit například sušeným šťovíkem. A celkem logicky dodal, že uhlí stejně bude vždy patřit k nejlevnějším energetickým surovinám. Pan Stropnický se mu to tedy jal vysvětlovat, jeho argumentace však postrádala jakoukoli logiku a balancovala mezi dogmatismem a demagogií.

Argumentace Matěje Stropnického se ubírala asi tímto směrem: Zvýšíme cenu uhlí (bohužel neřekl jakým způsobem, jestli cenovou regulací nebo daňovým zatížením???), a lidé se tím pádem začnou orientovat na topení biomasou (no dejme tomu, že by to možná ceteris paribus mohlo takto fungovat). A tím, jak poroste zájem o biomasu (pokračuje pan Stropnický), bude cena biomasy klesat (uuuups, tady má pan Stropnický zřejmě chybu v matrixu).

Jeden ze základních ekonomických zákonů říká, že roste-li o nějaký statek či službu zájem, tj. roste-li poptávka, pak při jinak stejných okolnostech ROSTE cena daného statku či dané služby. Takže, tvrdí-li nám Zelení prostřednictvím úst pana Stropnického, že bude klesat cena biomasy v důsledku růstu poptávky po ní, tak nám buď zcela nepokrytě lžou, a nebo nám nevědomky ukazují, že nejsou schopni sami domyslet následky umělého hýbání s cenami energetických surovin v rámci boje za zlepšení klimatu.

Pro příklady ze života není nutné chodit daleko: svět začal přidávat do pohonných hmot určité množství biosložky, zřejmě také v domnění, že (povinný) růst zájmu o biosložku povede k poklesu ceny bio-pohonných hmot. A výsledek? Růst poptávky po pšenici, kukuřici a dalších surovinách, ze kterých se biosložka do pohonných hmot vyrábí. Z těchto surovin se bohužel také vyrábí základní potraviny. Proto dnes mléko, máslo, pečivo zdražilo i o desítky procent. Dražší obilí vede ke zdražení mouky, krmiva pro dobytek, mléka, másla, pečiva a tak dále, kruh se uzavírá. V konečném důsledku budou "klasické" pohonné hmoty stále levnější než bio-benzín a bio-nafta. A stejné to bude i nadále s tím prokletým uhlím. Ať se Zelení budou snažit jakkoli, nemohou spotřebitelům zabránit v přirozené a svobodné volbě. Ledaže by otevřeně přiznali, že mají totalitní choutky a zkrátka nám tu biomasu nacpou do kotlů hlava nehlava.

Autor: Petr Musil | středa 31.10.2007 22:44 | karma článku: 14,74 | přečteno: 1213x