Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

TomMotl

23. 7. 2008 18:56
ČNB

Dobrý den,

narozdíl od toho dne, kdy jsem před Vámi seděl a bakalářoval, mám teď větší chuť se ptát:)

Proč by ČNB nemohla prováděť slovní intervence (ale třeba i ty reálné), jestliže to vyhodnotí jako to nejlepší pro další ekonomický vývoj? Spotřebitelé jsou také zaměstnanci v naší velmi otevřené ekonomice, takže co je pro ně dnes přínosem, může být v delším horizontu problémem. Proč by ČNB neměla adekvátně reagovat, byla-li by ohrožena konkurenceschopnost významné části podniků (neříkám, že to teď tak je, ale Vy to hned házíte na lobby)? Samozřejmě mám na paměti co je hlavním cílem CB, ale to má na paměti i Tůma.

Nemyslím si, že někdo zná "správný kurz" koruny, ale každý vidí dopady současného stavu. Není možné, že náklady ponechání přirozeného průběhu budou vyšší než náklady řízené korekce, která pravda přesune náklady na jiné subjekty?

0 0
možnosti

Tholdrin

23. 7. 2008 19:44
Re: ČNB

Typickým problémem prudkého nárůstu koruny je, z hlediska zahraničních firem, i související růst hodnoty platů vůči zahraničí. I to je zřejmě důvod proč Siemens možná zavře ten závod. Vzhledem k euru totiž z pohledu zahraničních firem stouply platy o 19 (?!)%. V případě Siemensu je to obzvláště citelné protože u nás vyráběl a platil tedy čechy v korunách ale výrobky prodával do zahraničí (švýcarsko..) - tedy za jiné ne tak posilující měny. V praxi to tedy znamená že se mu tím prudce snižují zisky.

O Amerických firmách u nás raději ani nemluvím.

0 0
možnosti

mfdnes-bulvar

24. 7. 2008 0:14
Re: Re: ČNB

Tak to mate jiste pravdu. V clanku jsem netvrdil, ze posilovani koruny je obecne dobre. Nekomu prospiva, jinemu skodi. Je jasne, ze ceske zbozi v zahranici se prodrazuje, ale naopak importy se zlevnuji. A kdo rozsoudi, co je lepsi, kdyz objem exportu z CR a importu do CR je priblizne stejny? Holt ted budou vydelavat firmy, ktere se zabyvaji importem...

0 0
možnosti

tridvaraz

24. 7. 2008 14:31
Re: Re: Re: ČNB

Vážený pane, import je o tom, že zboží (materiál ap.) někdo v Česku kupuje. Zkrachují-li tito kupující nebo sníží-li se jejich kupní síla tím, že budou nezaměstnaní (viz Siemens), nebudou mít importéři komu prodávat, i kdyby bylo euro za 15.

Kdežto exportér je většinou někdo, kdo něco vyrábí, při té výrobě zaměstná spoustu lidí a tím pádem zvyšuje koupěschopnost svojí i zaměstnanců., takže jeho význam pro tuto ekonomiku v rámci takto velmi zjednodušeně podaného problému důležitější.

Řekla bych, že tady nemusíme moc dlouho spekulovat o tom, jestli byla dřív slepice nebo vejce.

0 0
možnosti

mfdnes-bulvar

24. 7. 2008 20:51
Re: Re: Re: Re: ČNB

Tento zastaraly nazor, ze "export je lepsi nez import" byl vyvracen priblizne pred 250-300 lety, a to jak z hlediska ekonomicke teorie, tak z hlediska ekonomicke reality. Doporucuji se obeznamit s ucenim merkantilismu a pote konfrontovat napriklad s Ricardem ci Smithem:-)

0 0
možnosti

mfdnes-bulvar

24. 7. 2008 0:04
Re: ČNB

Zdravim Vas, domnivam se, ze mantinely pro CNB jsou nastaveny v zakone, tj. Ustava+zakon o CNB. Znovu opakuji - ukolem CNB je stabilita cenove hladiny a az pak podpora rustu. To, ze Tuma poslal korunu dolu, jde proti obema cilum, respektive k podpore rustu neni duvod (rosteme i tak) a cenovou stabilitu oslabeni koruny ohrozuje. Dopady posilovani a oslabovani koruny jsou takove, ze prerozdeli bohatstvi. Pokud se koruna nevrati ke svemu posilovani, tak za par dni sam u benzinove pumpy poznate, na koho ty naklady mimo jine dopadaji...

0 0
možnosti

mfdnes-bulvar

24. 7. 2008 0:06
Re: ČNB

A jeste mam par otazek: jake jsou dle Vas ty "dopady soucasneho stavu" a proc si myslite, ze neni mozne, ze naklady z ponechani prirozeneho prubehu budou vyssi nez naklady rizene korekce? Jak to zmerite?

0 0
možnosti

TomMotl

24. 7. 2008 18:42
Re: Re: ČNB

Dopady jsou:

U části exportních podniků pozastavení investic, u některých exportérů rychlá změna podmínek->menší konkurenceschopnost. Pro příklad si vezměte producenty českých UL letadel, kteří v USA velmi rychle ztrácejí půdu.

O tom, která varianta je nákladnější, jsem nic neříkal. Já se ptal Vás, proč by Tůmova varianta měla být nákladnější a tedy horší.

Jde mi totiž o to, že ve svém článku ani nepřipouštíte možnost, že v ČNB někdo udělal analýzu a řekl: "Za těch X měsiců, kdy se snížení projeví nejvíc, už inflace nebude takový problém. Nesnížení sazeb by zbytečně zpomalilo růst, což je náklad ať rosteme jakkoliv." Znamená to, že jste si jist, že a) nemůže takto být, nebo b) může to tak být, ale nelze o to ani zhruba posoudit? Pokud ani jedno, tak mi přijde obvinit Tůmu z podlehnutí tlakům neadekvátní.

Čímž se vracíme k úkolům ČNB. Pokud ČNB usoudí, že neohrozí primární cíl, proč nesledovat sekundární?

0 0
možnosti

mfdnes-bulvar

24. 7. 2008 20:49
Re: Re: Re: ČNB

No dobra, ale to jste zminil jen cast dopadu. Dalsi dopady silne koruny jsou: relativne stale levne pohonne hmoty, cimz se tlumi inflacni tlaky, dale, levne zahranicni zbozi, levna dovolena v zahranici atd. Takze kdo rozsoudi, co je lepsi? Podporit exportery nebo ceske spotrebitele, kteri si silu koruny vicemene "uzivaji"?? Je lepsi podporit ty, kteri vydelavaji v zahranicni mene nebo ty, kteri vydelavaji v korunach?

Ad analyza CNB: vite, u mne CNB zrovna nepoziva buhvijake kredibility, kolikrat se trefila do svych inflacnich cilu? Nerikam, ze trefovat inflacni cile je snadne, ale tim spis je to argument pro to, ze centralni banky jen velmi tezko mohou zhodnotit situaci lepe nez subjekty na trhu. Doporucuji napriklad Penize v rukou statu od Rothbarda.

Mozna je to spis o svetonazoru, Vy zrejme oplyvate vetsi duverou v centralni banky nez ja.

0 0
možnosti

TomMotl

25. 7. 2008 0:46
Re: Re: Re: Re: ČNB

Máte pravdu, zmínil jsem ty negativní dopady. Nemůžu se ubránit dojmu, že krom tlumení inflace (do jaké míry?) jsou ale přínosy spíše krátkodobé, kdežto mínusy jako např. zastavení investic jsou s delší působností. Mám obavu, aby se nám užívání v současnosti nevymstilo v budoucnosti.

Rothbarda jsem četl, ale místy už je to na mě moc... optimistické. Asi to nebude můj hlavní ideový zdroj:)

Mějte se pěkně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3010x
Pracuji, platím daně i daně přijímám. Vážím si každého, kdo tvoří nějaké hodnoty a jen se neveze v systému. Hlásím se k liberálně-konzervativním myšlenkám.