Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jajboze

11. 8. 2010 0:49
Myslim,

ze se cim dale  tim vice ukazuje, ze kazda vec, cinnost, chovani, proste vsechno, ma vzdy rozmer materialni { fakticky} a duchovni { moralni }.V historii tu duchovni stranku zastupovalo vzdy nejake nabozenstvi.Treba i pohanske myty, slouzily k ovladani urcitych skupin lidi. Chytry panovnik, dobre vychazel s cirkvemi, nez se vzdycky nektera nezacala snazit o uchopeni moci ve state. Ukazuje se, ze duch je silnejsi a nebezpecnejsi, nez materie. V pripade nerovnovahy, zacaly valky a nepokoje. Tak se zdalo, ze vymyceni nabozenstvi povede ke klidu. Velke tazeni proti cirkvim za totality, nebyla prvni snaha o potlaceni duchovna. Jenze nikdo doposud nenabidnul hladovejicimu duchu nic lepsiho, nez viru v nejakeho Boha. Dokonce se lide vraceji k pohanskym praktikam, carodejnictvi a satanismu. Take ,ale, nastal navrat k prirode a k  jednoduchosti zivota. Jsem docela zvedav, jestli nekdy dojdeme k rovnovaze a budeme konecne spokojeni. Zdravim

0 0
možnosti
MB

Milosof

2. 8. 2010 18:03
Arabista i běžec?!

Zdeňku, jsi-li též běchovickým "věrným", ozvi se prosím statistikovi Miloši Bednářovi na mail: mlbed@volny.cz

Díky a omluva za tuto formu kontaktování...

Miloš B.

0 0
možnosti
ZM

zdmueller

3. 8. 2010 14:12
Re: Arabista i běžec?!

Není chyba v mailové adrese? Zpráva odeslaná na tu uvedenou se vrací jako nedoručitelná!

0 0
možnosti
O

Obludni_K

1. 8. 2010 8:11
Mám dojem že

právě naopak - Nietzscheho prohlášení především dnes dochází svého čím dál temnějšího naplnění.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

30. 7. 2010 21:05
Karma.

Náboženství, vychází-li z pravdy, opravdu nepotřebuje sekulární "výtah" na výsluní.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

30. 7. 2010 21:07
Re: Karma.

...to je nějaká technická chyba, příspěvek jsem opakovaně nevkládal...:))

0 0
možnosti
C

CM3

30. 7. 2010 17:40
Náboženství má svoje kulturní zázemí v určité

zeměpisné oblasti , u nás to je křesťanství. Jest-li je dnes , převážně ateistické Česko  zatím ve svém postoji proti islamizaci rozpačité, tak dle mne je to dáno bolševickou minulostí, kdy režim potíral věřící , skandály s pedofilii u kněží,směšná politika   KDU , případně vrácení cirkevního majetku . Proto strkáme hlavu do písku a tváříme se, že se nás tento problém netýká .... Podle mne není Česká kotlina připravena jednoznačně islamizaci NEtolerovat. Jedním z důvodů je i to, že by jsme  chtěli být ateističtí a křestanství či další náboženství  snad zakázat  nebo omezit. Přiznám se, že se hlásím ke křesťanství hlavně z důvodu tradice mých předků a cca 15 x ročně do kostela zajdu, protože mne tak vychovávali rodiče  a chodil jsem i za bolševika.. Pedofilii kněží odsuzuji a trest za ni dle platných zákonů . K restituci církevního majetku v hospodské diskusi oponuji, že česká šlechta  hrady či zámky nestavěla vlastnoručně, ale činili se podaní a majetek byl jí vrácen .KDU nevolím ....

0 0
možnosti
M

masculine

30. 7. 2010 18:18
Re: Náboženství má svoje kulturní zázemí v určité

Ono je docela jedno, zda budu z pohledu islámu či hypotetické islamizace naší země ateista nebo křesťan. Nevím, proč by hodnoty ateisty měly být méně hodnotné než hodnoty křesťana. Cítí snad křesťan nějakou rivalitu k jinému šířenému světonázoru? Probouzí se v něm pudy zděděné z dob křižáckých válek? Nebo je snad ateista (kdo z nás je opravdovým ateistou?) ve své nezařazenosti do stáda těch, kteří nalezli svou univerzální "pravdu", jaksi více ohrožen možností přijetí islámu, který jednu z dnes existujících univerzálních (a na 1000x jinak vykládaných) pravd nabízí? Je mi coby (asi neplnokrevnému) ateistovi jedno, zda zde bude existovat křesťanství, pokud se bude soustředit pouze na vedení svých ovcí a nebude mít potřeby zasahovat do mého života různými zákazy či nařízeními. V tomto ohledu spatřuji jako rizikovější islám a vámi uváděná lhostejnost národa podle mne nesouvisí s přístupem bolševika k věřícím, ale s přístupem k celému národu, který po 40 letech totality působí odevzdaně.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

30. 7. 2010 16:14
Karma.

Náboženství, vychází-li z pravdy, opravdu nepotřebuje sekulární "výtah" na výsluní.

0 0
možnosti
M

masculine

30. 7. 2010 18:03
Re: Karma.

Záleží na tom, co nazýváte pravdou a co si představujete pod pojmem sekulární "výtah". Podle mého názoru vychází všechna náboženství z neměnných dogmat u nichž pravdivost nelze nijak prokázat ani vyvrátit, proto bych se je pravdou neodvažoval nazývat. Jednotlivá náboženství pouze zastřešují komunity lidí (v lepším případě ty s podobnou vírou, v horším a většinovém případě ty, kteří víru pouze slepě přejali)  a existují jen díky těmto pozemským "nosičům". Za léta existence jijich nositelé vytvořili struktury totožné se strukturami sekulárními majícími za cíl odkaz udržet a dále jej šířit. V každém náboženství se vyvinula lépe či hůře maskovaná hyerarchie moci, která ve víře jednotlivce nejen že nemá místo, ale ani by nemohla existovat. To, že v některých etapách lidského vývoje náboženství přesáhlo jistý vliv není známkou využití sekulárního "výtahu", je to pouze projevem zrychlení onoho výtahu. 

0 0
možnosti
NU

Lessfax

30. 7. 2010 14:42
karma

R^

0 0
možnosti

Mablung

30. 7. 2010 14:30
dobrý článek

Problém je v tom že mléko je rozlito a nikdo neví jak ho setřít aby se sám neušpinil (jen analogie, nic nenaznačuji)

0 0
možnosti

Dispute

30. 7. 2010 13:36
Domnívám se, že zásady islámu jsou morálnější než v Evropě

křesťanství. Mít zákaz užívání alkoholu přímo jako jednu z hlavních zásad (přikázání) je geniální. Francie by bez červeného vína, šampaňského a koňaků asi nebyla Francií. Naopak v Rusku pravoslavná církev neomezuje pití vodky a jiných destilátů. I když islámské učení je ve státech bývalého SSSR - Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán aj. V katolické Itálii, Španělsku či Polsku se pije alkohol až moc. To nediskutujeme ještě o nadměrném provokativním odhalování žen na veřejnosti i v médiích. Co vy na to jako arabista a znalec Francie, kde je islámských imigrantů více než dost. V dohledné době má být ve Francii vzhledem k demografickým křivkám 20% muslimů držitelů francouzského občanství. Podobně v Německu, Holandsku. To je populační válka v níž vítězí Alláh.

0 0
možnosti
M

masculine

30. 7. 2010 16:58
Re: Domnívám se, že zásady islámu jsou morálnější než v Evropě

A vadí vám konzumace alkoholu, nebo nemorálnost? Nebo je pro vás jakákoliv konzumace alkoholu amorální? Z jakého důvodu? Máte snad negativní zkušenost s alkoholismem a vztahujete ji na všechny konzumenty alkoholu? Není pro vás "morálnější" islám a jeho zásady pouze berlou, kterou chcete bít psa jménem alkohol? Nevadí vám, že je to bez ohledu na konzumované množství, důvod, dobu,... a že ne všichni muslimové toto pravidlo dodržují? A co se týče provokativního odhalování žen na veřejnosti a v médiích, nemáte problém s ženami zahalenými v neforemných pytlích, kterým radikálně vykládaný "morální" islám upírá například právo na vzdělání? Máte problém se sledováním odhalených žen obecně? A nemohl by vám pomoci psycholog? Nebude za tím nějaké trauma z dětství, kdy se vám zprotivilo ženské tělo pohledem na odhalenou matku? Nebo se mám zeptat na rovinu, zda vám nevymyl nějaký muslimský klerik mozek?

0 0
možnosti
VJ

Akia

30. 7. 2010 12:52
Velmi doporučuji

Doporučuji knihu Samuela Huntingtona Střet civilizací. Tam je velmi dobře popsán obrat k náboženství a ke kořenům jednotlivých kultur, jakožto podmínka růstu jejich politického sebevědomí a zaostávání euroatlantické civilizace v této oblasti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik