Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Touha po změně?

Ve světě se politika a veřejná diskuse mění a voliči obracejí zraky jiným směrem než doposud. Jedná se o přechodný jev anebo se za tím skrývá něco hlubšího?

Ve Francii sílí vzrušení. Do rozbředlé a unavené atmosféry posledních měsíců ho vnesly socialistické primárky po americku. Francouzští socialisté zvolili tento postup jako cestu jak vybrat mezi sebou nejvhodnějšího kandidáta pro prezidentské volby v příštím roce. Měl by zabránit druhému mandátu prezidenta Sarkozyho v Elysejském paláci.

Personalizace politiky! To i u nás není žádná neznámá. Ve francouzském rébusu se znechucení politikou, nepříliš vzdálenému tomu, co panuje v Čechách, vtěluje do hesla „za všechno může Sarkozy“. Byl příliš často vidět a finanční a ekonomická krize mu soustavně podtrhává kobereček. Dokonce už jeho vlastní politický tábor o něm raději mlčí. Inu, politika není sférou pro ty, kteří touží být milováni.

Přesto jde o něco více než o osoby a jejich ambice. Nejen ve Francii, ale i ve světě vůbec se politika a veřejná diskuse modifikují a voliči obracejí zraky jiným směrem než doposud. Německá křesťansko demokratická pravice ztrácí pomalu ale jistě půdu pod nohama. Dánsko právě přešlo nalevo. Italská pravice se rozpadá. Po Evropě a Izraeli se už i v USA šíří hnutí nespokojených a rozhořčených. Jeho aktéři poukazují na selhání bankovního systému a tvrdí, že současný kapitalismus přestal být spravedlivý.

Je výmluvné, že prezident Obama si za hlavní téma své prezidentské kampaně pro rok 2012 zvolil přerozdělení daní a jejich prohloubení u nejbohatštích a u největších firem tak, aby byly peníze na vzdělání a boj s nezaměstnaností. A někteří z těch nejbohatších se za Obamu i v tomto směru postavili. Pochopili, že se hraje o něco více než o momentální stav jejich bohatství.

Jak ukazují případy Řecka a Španělska nejeví občanstvo menší ohledy k levicové vládní reprezentaci. Drastické rozpočtové škrty tam berou socialistům u moci naděje obstát v příštích volbách. Zanedbatelné nejsou ani množící se sociální konflikty v Číně a „arabské jaro“, k jehož rozmachu přispěla mimo jiné politika ekonomické liberalizace, kterou poražené režimy v Túnisku a Egyptě poslední desetiletí uváděly do praxe.

Odhlédneme-li od národních a regionálních odlišností hlavním důvodem současné vlny nespokojenosti je rostoucí vzpoura proti tomu, co se stalo dogmatem po dobu předchozích tří desetiletí. Kyvadlo dějin, vychýlené doprava, dosahuje mrtvého bodu, z něhož lze vyjít jen pohybem do opačné polohy.

Od konce 70. let a po zvolení Margaret Thatcherové ve Velké Británii a Ronalda Reagana v USA sledujeme nástup výrazného trendu v kapitalismu. Dominantní ideologií se stalo přesvědčení, spočívající na několik základních tezích: Všem se povede lépe, když bohatí budou ještě bohatší. Stát není řešení, nýbrž problém. Daně zabíjejí daně, protože omezují hospodářský růst. Trh sám reguluje ekonomiku svou neviditelnou rukou. Regulace státními zásahy brzdí rozvoj.

Nový směr dostal označení neoliberalismus a vydal se na cestu triumfálně dobývat svět. Počáteční skvělá bilance nemůže posléze zastřít narůstající negativa vzešla ze zaslepenosti,  z ideologického dogmatismu, vzývajícího bezohledný individualismus ve jménu svobodu, a ze starosti jen o vlastní naditou peněženku. Sociální nerovnosti narůstají, jsou neúnosné a provokují, neboť jsou stále méně ospravedlnitelné. Střední třídy, kdysi pevná opora kapitalismu spočívajícího na zásluhách opřených o práci a výkony, nikoliv kapitalismu povyšujícího spekulaci na nejvyšší dovednost, chudnou a jsou vyháněny na společenský okraj. Vrchol přichází v roce 2008, kdy neoliberalismus v podání bank přivádí svět na okraj bankrotu.

Neoliberalismus dospěl ke svému záporu. Svět o něm pochybuje a odmítá ho. Hledá se spolehlivější cesta, která by nabídla dlouhodobou perspektivu a dokázala lépe garantovat spravedlnost. Do středu pozornosti se vrací stát, silné rámě legitimované širší demokracií spočívající na větší a přímější účastí občanů na rozhodování, stát spolehlivý a schopný tlumit zákon džungle. Tato aspirace vrací modernost keynesiánství a snímá ze sociální spravedlnosti výsměch a archaičnost. Ano, jde o změnu, leč nikoliv jen jedné vládní party za jinou, nýbrž o převrat epochy. 

 

Autor: Zdeněk Müller | úterý 11.10.2011 9:05 | karma článku: 13,09 | přečteno: 1461x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik