Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Scestné vidění minulosti není nevinné

Počátkem loňského prosince, přesně 11.12.2006, hostil ministr zahraničních věcí Íránské islámské republiky Manušehr Mottaki v Teheránu na dvoudenní mezinárodní konferenci o holocaustu negacionisty z celého světa. Bylo to vůbec poprvé, kdy nějaký stát poskytl oficiálně tribunu této zvrhlosti přebarvené na seriózní téma pro historiky. Francouzský filosof Roger Garaudy nepřijel. Věk 93 let mu již nedovoluje cestovat. Ale Garaudyho myšlenky byly na teheránské konference přítomny. Již o rok dříve v prosinci 2005 vysílala íránská televize vysílala krátce předtím, než íránský prezident Ahmadenadžad přednesl svůj první ostře „antisionistický“ projev, rozhovor se starým filosofem. Garaudy tehdy prohlásil, že nikdo z těch, kteří porazili Hitlera, ať to byl Churchill, Eisenhower nebo de Gaulle, se „ani jediným slovem nezmiňují o plynových komorách“.

Doma ve Francii již skoro zapomenutý autor se stal v posledních dvou desetiletí autoritou či dokonce hvězdou pro řadu hlasatelů islamismu. Garaudyho pamflet Zakladatelské mýty izraelské politiky z roku 1996 byl označen za negacionistický a jeho distribuce zastavena. Kupodivu ho tehdy podpořil populární francouzský abbé Pierre, zastánce chudých a lidí bez přístřeší, jenž zemřel letos v lednu. Vyslovil autorovi uznání za objevnou práci. Když však viděl, jaké pohoršení tím vyvolal, omluvil se. Bránil se tím, že chtěl jen podpořit osočovaného přítele a hájit jeho právo na názor.

Pro Garaudy začala v 90. letech nová kariéra. „Slavný perzekuovaný“ našel řadu advokátů. V Egyptě se psalo, že „padl do léčky židovských inkvizitorů v Paříži“, v Libanonu mu otevřel náručí vůdce Hizbulláha Hasan Nasralláh, v Sýrii ho hostil samotný Abd al-Halím Chaddám, svého času pravá ruka prezidenta Háfize Asada, citoval ho duchovní vůdce Hamásu Šajch Ahmad Jásín, v Íránu ho přijal reformní prezident Chátamí, v egyptském parlamentu odkazují na jeho slova Muslimští bratři a v Maroku islamističtí radikálové. V červnu 1999 byl stovkou jordánských spisovatelů a novinářů označen za „nejvýznamnější mezinárodní kulturní osobnost 20. století“.

Leč kdo je to vlastně Roger Garaudy? Životní dráha tohoto psavého oportunisty, jehož bibliografie obnáší desítky svazků, nabízí jeden z pohledů na uplynulé století. Protestant rodinným zázemím a filosof vzdělání se zprvu stal militatním stalinským komunistou. „V každé správné myšlence a v každé správné akci je přítomen Stalin“, kdysi psal. Za lháře označoval ty, kteří přicházeli na Západ s informacemi o existenci stalinských pracovních táborů, ať to byl Kravčenko nebo Koestler. Po Chruščovově odhalení kultu stalinovy osobnosti na XX. sjezdu KSSS v roce 1956 se spojil s Louisem Aragonem a vrhl se do destalinizace. Prosazuje myšlenky humanistického marxismu, jenž měl být otevřený a měl vést dialog s křesťany. Mimochodem, jako s alternativou k tomuto slaboduchému marxismu přišel Louis Althusser s novým „čtením Marxe“ a Michel Foucault se svým „antihumanismem“. Garaudy pak přechází k ekologii, teoriím Třetího světa, ideologii osvobození, apod. V jeho myšlení a psaní však zůstávají neotřesitelně přítomny tři fixní ideje: nenávistný antiamerikanismus, Západ je veskrze špatný, Západ je zodpovědný za veškeré zlo světa.

Počátkem 80.let se stal Garaudy v Ženevě muslimem a vydal se novým směrem. Hlásá radikální antisionismus, jenž je stále obtížněji odlišitelný od ryzího antisemitismu. V lednu 2006 odpověděl ve veřejné diskusi na dotaz, co si myslí o atentátech 11. září 2001, suše: „Zorganizoval je Bílý dům“.

Dříve by něco takového vyvolalo jen úsměv. Málokdo pochyboval o tom, že je to více než nevinné nesmysly. Dnes je tomu jinak. Politováníhodná hloupost nezmizela, ale agresivita fanatických režimů a organizací mění tyto nesmysly v reálné nebezpečí. Radikálové už nezastírají, že se budou pokoušet ve jménu lží a scestných interpretací minulosti naverbovat celé národy a učinit z těchto žvástů vodítko. Jedná se problém jak politický, tak morální. Popírat holocaust neznamená pouze promíjet vrahům. Povstává z toho nereálný a umělý svět, v němž se každá současná i budoucí akce mění v hrozivý omyl.



 

Autor: Zdeněk Müller | úterý 5.6.2007 12:05 | karma článku: 15,44 | přečteno: 959x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Rusko hlásí masivní útok ukrajinských dronů. Poničily i ropnou rafinerii

21. června 2024  7:08,  aktualizováno  7:30

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik