Diskuse

Sám nejsi nic?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AH

nyny.

7. 4. 2008 12:29
v zásadě jsem téhož názoru jako ajka.

Proč nevyzvednout kosti mrtvých a nepřemístit je na hřbitov a na místě ponechat pouze desku nebo kříž.Když se člověk zamyslí nad civilizací a kam spěje - v dobrém- nějak mám pocit, že i klasické pohřbívání, tedy hrob a náhrobek jsou určitým přežitkem.Většinou se o něj starají jen ti staří členové rodiny a až odejdou...není nic smutnějšího nežli opuštěný a zanedbaný hrob lidí, o kterých vlastně ani už nikdo neví. Mám pocit, že mít hrob a náhrobek je takové zoufalé gesto něco mít napořád respektive být přítomen napořád.Jsem zastáncem rozptylu a myslím, že za nějakých 100 let už hroby v dnešní podobě budou lidé znát pouze jako relikt minulosti.

0 0
možnosti
JM

Hucul

7. 4. 2008 12:50
Re: v zásadě jsem téhož názoru jako ajka.

Rozptyl mi je jako prirodni osobe vzdaleny a neprijemny jako predstava. Zakopat pod strom a nechat prirodu, at si mne rozebere, to je to nejvic lidske, co muzeme udelat.

Vyrabet nahrobky tam, kde jde zivot dal, k nicemu neni. Dustojne pohrbit mrtve je ovsem treba. Proc je ale proste nepostavit pomnik na namesti ci navsi, proc by se mely vsechny ty kosti zastresit mramorem, kdyz padlym i jejich pribuznym to bylo a je jedno, jestli jsou pohrbeni na hrbitove opodal ci uprostred pole nejakeho chudaka? Naopak, hrbitov ma vic dustojnosti.

0 0
možnosti
HN

ajka33

7. 4. 2008 12:02
No, nevim

Ja spis zastavam nazor, ze udalosti se maji pripominat a ucit, nevyzaduji budovani velkych nahrobku v ohrazenych prostorech se zlatym seznamem padlych..At odpocivaji v pokoji. A sedlaci at kolem obdelavaji pudu radeji nez aby nemohli kvuli pamatnikum padlych na mista ani vstoupit krom ustrojenych piet... Jo, obcas nekdo nekde najde a proda neci zub..kez mu to vsechno padne k duhu. Lide maji nekdy velmi tezke osudy, ale mistnim fandim, jim je lepsi dany status, nez "historie.cz"

0 0
možnosti
  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik