Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proměny jednoho mýtu

Dějiny nám nenabízejí jen kroniky událostí. Do jejich rámce se řadí i paměťové manipulace. Přítomnost se uchyluje k minulosti, aby se skrze ni ospravedlnila nebo zdůvodnila. A minulost prosakuje do přítomnosti. Falsifikace vznikají v každé době a podle okolností, aktuálních potřeb a zájmů posunují smysl dávných i nedávných událostí. Dalo by se čekat, že starší dějiny budou lákat méně k přehodnocování než dějiny novější. Vždy to tak neplatí. Křížové výpravy z 11. až 13. století svádějí i dnes k hledání paralel mezi džihádem středověku a soudobým terorismem, mezi kruciátami včerejška a imperialismem dneška. Hledače mravoučných, i když historickou skutečnost falsifikujících příkladů z minulosti, přitom neponoukají nutně jen obavy či strach z civilizačních střetů. Může být za nimi i naděje v reálnost civilizační tolerance mezi islámem a křesťanským Západem.

     Jedna z nejpozoruhodnějších epizod středověku, svádějící po staletí k fabulaci a mytizování konfliktního a mírového soužití Západu a muslimského světa, se vztahuje k setkání svatého Františka z Assisi s egyptským sultánem al-Malikem al-Kámilem na počátku 13. století. Hlasatel křesťanské prostoty, laskavosti a pokory, jenž se vydal též na misijní dráhu, přišel v roce 1219 do Palestiny. Evropští rytíři, pokoušející se v rámci křížových výprav vzít muslimům natrvalo území Svaté země, pronikli tehdy až do Egypta a obléhali Dimját (Damietta), přístav na Středozemním moři ležící asi dvě stovky kilometrů na severovýchod od Káhiry. Sultán al-Kámil se ovšem úspěšně bránil. Misionář František, jenž se vydal do místa bojů, pojal odvážný plán. Přešel frontovou linii a vyhledal muslimského panovníka. Co ho k odvážnému kroku vedlo, není jasné. Chtěl se stát mučedníkem nebo si myslel, že dokáže vladaře získat pro křesťanství? Nestalo se ani jedno, ani druhé. Pro křižácký tábor však bylo překvapením, že se vrátil od nepřítele bez úhony.

     Mise křesťanského mnicha neměla žádný hmatatelný efekt. Nezměnila nic na běhu událostí, jež později dostaly název pátá křižácká výprava. Arabské prameny o této misi zcela mlčí. Copak mohla mít nějaká návštěva jakéhosi křesťanského mystika ráz události hodné záznamu do muslimských kronik? Naopak na Západě se stal pravý opak. Setkání sv. Františka a sultána al-Malika al-Kámila probouzí fantazii a inspiruje k bujným představám. Od roku 1220 až do dneška.

     V četných pojednáních, textech a na mnoha vyobrazeních však nenajdeme nic z obsahu a průběhu návštěvy. Jedná se jen o sled obrazů, o pohyblivý portrét obav a nadějí, jež vyvolává setkávání křesťanské Evropy a muslimského Orientu. Interpretace oné události mají společný rys. Oslavují křesťanského mnicha, aniž by toho mnoho řekli o jeho muslimském hostiteli. Líčí se, jak ho nezlomily ani rány sultánových biřiců, ani lákavé nabídky a dary, jak dokázal zpochybnit opravdovost víry muslimského vladaře, neboť ho vyzývá, aby osvědčil svoji odevzdanost Alláhovi tím, že se vrhne do ohně, což al-Malik al-Kámil přirozeně neudělá. Zkouška ohněm, kterou naopak na vyobrazeních sv. Františka z 15. až 17. století podstupuje sám křesťanský mnich, podtrhuje dramatičnost doby. Obava z osmanského Turecka se v ní spojuje s hrůzou z protestantské hereze. Ale v roce 1683 jsou osmanští vetřelci vyhnáni od vídeňských hradeb a Evropa si konečně vydechne. Turci alias muslimové se mění v komické figurky v operách rokokového klasicismu a Mozartův „turecký pochod“ se stává populárním šlágrem konce 18. století. V rozverné atmosféře je najednou „mučednictví“ sv. Františka spíše pro smích. Osvícenci špičkují na adresu přísných jezuitů i naivních františkánů a Voltaire popisuje setkání Evropy a Orientu v Dimjátu jako konfrontaci fanatismu křesťanské Evropy a tolerance Saladínova nástupce (sultán al-Kámil byl synovcem Saladína, prvního muslimského vladaře, jenž dokázal porazit vojsko evropských rytířů-křížáků).

     Ale sled mystifikací a fabulací nekončí jako komická opera. V 19. století přichází po romantismu strohý verismus. Příběh o sv. Františkovi, jenž přináší světlo rozumu a víry „tupému“, i když v dané chvíli již ujařmenému islámu, vyhovuje civilizačnímu a misionářskému poslání kolonialismu. S vyčerpáním pozitivního náboje evropské koloniální expanze do islámského světa vybledá i mýtus Františka-vychovatele. Nová doba žádá nový příběh. Dnes přichází sv. František k muslimskému vladaři jako zastánce míru, aby zastavil křižácké tažení a zorganizoval dialog kultur.

     Je příznačné, že papež Jan Pavel II. zvolil v roce 1986 město Assisi za místo světových dní modliteb za mír, k nimž pozval představitele řady světových náboženství. Benedikt XVI. je k těmto ekumenickým seancím skeptický, ale přesto několik týdnů po 11. září 2001 ještě jako kardinál Josef Ratzinger neváhal vyzdvihnout postavu Františka z Assisi jako hrdinu civilizačního smiřování.

     Patří k poslání historiků pracovat na dešifrování mýtů a jejich demontážích. Ale mýty samotné není třeba za každou cenu jen proklínat. Zejména tehdy, mohou-li posloužit dobré věci. Představa sv. Františka jako pacifisty je bezpochyby daleko sympatičtější než mýty nových křižáků a džihádistů. Že se ta vize nedá historicky prokázat, je jiná věc.

      

     

  

Autor: Zdeněk Müller | pátek 5.10.2007 10:24 | karma článku: 14,51 | přečteno: 1384x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

Střelba na fakultě: Vysvětlujeme chyby policie v souvislostech

21. června 2024

Premium Policie otočila. A poprvé přiznala, že ne vše, co předcházelo střelbě na Filozofické fakultě...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik