Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HP

Pendolino

25. 8. 2008 13:05
Díky

O Solženicinovi vím asi tolik kolik by průměrný Čech s maturiou měl vědět a jsem rád že existují blogy jako je ten váš, který tímto článkem ve své podstatě supluje práci regulérních žurnalistů. Shodneme se asi na tom, že byl Solženicin významnou osobou světovvé literatury a pěkně sepsaný nekrolog i s komenářem jako je ten váš by se hodil na přední stráky seriózních periodik. Díky za blogery jako jste Vy.

0 0
možnosti
J

jajboze

17. 8. 2008 23:49
V Harvardu

Solzenicyn projevil velkou predvidavost ,vypestovanou vekovitym utlakem obyvatel Ruska.Ti maji zakodovano,ze zadny system neni spravedlivy ke vsem vrstvam,takze se pravidelne opakuji pokusy neco zmenit.Mimochodem,zapadni zbabelci si s Bohem rozumeji mnohem lepe,nez my!A Marxova teorie 1kapitalista na 99 pracujicich je uz malem tady!Paradoxne jsou momentalne temi kapitalisty Rusove!Solzenicin predvidal dobre,kazdy rad jednou shnije a potrebuje nove myslenky.Po celem svete se pravidelne nekdo pokousi vybudovat socialismus.Solzenicyn byl pro me predevsim fascinujicim spisovatelem,jehoz dila brala dech,protoze nikdy neustrnul na mnohdy osobni ukrivdenosti exilovych autoru,ale dostal do literatury to,co maji Rusove nejcennejsi,velkou dusi.Nezabredl pri tom do megalomanskych frazi velkych narodu ,odolal i ufnukane litosti nad panujicimi pomery.A prirozenou narodni nadrazenost Rusu vyuzil k vytvoreni literarniho DILA.Proste umelecky ztvarnil vse ,co mu prislo pod ruku.Jak to ma byt.Zdravim.

0 0
možnosti
A

Aquinas

9. 8. 2008 15:19
A.S.

Buďte zdráv, pane Müllere.

Alexandr Solženicyn hovořil o statečnosti mužů a bázni před Bohem, ty mu byly souřadnicemi důstojného života.

To, že po Harvardu, se k němu všichni západní zbabělci opovrhující Bohem otočili zády, nepřekvapí.

Thomas Aquinas

0 0
možnosti
S

Semper2

17. 8. 2008 23:16
Re: A.S.

R^

0 0
možnosti
LEO

l e o

8. 8. 2008 4:26
nazor

ze slonove veze :-/

0 0
možnosti
VK

vtech

8. 8. 2008 0:47
Moc pěkně napsané.

Děkuji.

0 0
možnosti
OZ

ovoce.zelenina

7. 8. 2008 20:23
Moc děkuji

za odbornou esej o Solženicinovi, jistě velmi pravdivou. Ikdyž Rus zůstane Rusem i v očistci. Ještě měl přijít na to, proč je západní liberální demokracie tak slabá, neschopná boje, ustupující, předávající vesla států bolševikům a anarchistům, proč těm utopiím podléhají i mladí vzdělaní lidé, ikdyž možná tuší, že vsázejí na staré obehrané herky.

0 0
možnosti
PP

iPilat

8. 8. 2008 6:18
Re: Moc děkuji

proc podlehaji? protoze Marxismus ma silu, jadro marxismu je uslechtile. Zivot krivi charaktery a idea zustava nedosazitelna. Proto mame nazev "utopie" :-)

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

7. 8. 2008 18:45
Kdybych uměl psát, napsal bych to přesně tak

Zatím co Maďarsko 56 bylo západními užitečnými idealisty ponecháno téměř bez povšimnutí, ČSSR 68 byla taková rána palicí do hlavy, kdy nevěděli která bije. Ale teprve Archipelag Gulag by to pravé procitnutí do reality. Proto když došlo k ruské invazi do Afgánistánu, již bylo všem jasné, o co jde. V té době již byla ideologie mrtvá a jediný, kdo to nevěděl bylo sovětské velení a několik mých českých spolupracovníků. Potom se už jen čekalo na konec, který započal seriálem "pohřby".  Úloha Alexandra Solženicyna v tomto vývoji byla naprosto nezastupitelná. Autorovi tímto děkuji za přesné vyjádření mého pohledu na věc, tak jak bych to sám nikdy nedokázal.

0 0
možnosti
JN

honzajaka

8. 8. 2008 19:06
Re: Kdybych uměl psát, napsal bych to přesně tak

jsi optimista, Česko bylo a je všem státům šumafuk, pokud tu není ropa ani jiné cenné nerosty

0 0
možnosti

Peyrac

7. 8. 2008 16:09
etika MKVD

Kdo nečetl, ten těžko uvěří jak málo si v Rusku vážili života lidí v trestných táborech.Pak tento přístup exportovali do satelitních "lidově-demokratických" zemí. U nás potřebovali levnou pracovní sílu na těžbu uranu.Tak nám poslali poradce aj.včetně kolektivizace zemědělství aj. Viz český seriál "Zdivočelá země".

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

7. 8. 2008 15:37
Solženicin

Vaše zdařilá připomínka se mi moc líbí.

0 0
možnosti
ZH

Zuzana Hejná

7. 8. 2008 15:27
na Solženicyna

jsem poprvé narazila někdy v sedmnácti, když na Hlasu Ameriky (asi) předčítali úryvky z Gulagu. To byla výchova....

0 0
možnosti