Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohoršení a roztrpčení

Všichni jsme dnes nějak zmateni. Čím dále tím obtížněji nacházíme své místo v nadějném čase budoucnosti. Nedejme se však strhnout těmi, kteří místo kladení otázek a snahy po jejich řešení hledají viníky.

Téma „pohoršených“ a „roztrpčených“,  žádajících „spravedlnost“, se šíří po celém světě. Jako kdyby se universální kapitalismus, kterému jsme se všichni dobrovolně upsali, nějak zadřel a nemálo lidí ztrací důvěru, že tento systém a jeho demokracie disponují schopností očišťovat se a soustavně se reformovat.

Reakce je pak zkratkovitá. Vinu nesou ti nahoře, neboť zlá vůle přece vzniká v nejvyšších patrech moci. A tak problémem Evropy jsou Merkelová a Sarkozy ... problémem Česka je Kalousek, Nečas a také Klaus samozřejmě, jako před nimi Paroubek, Zeman atd. Skutečně, o tom, že těmi příslovečnými „žábami na prameni“,  jsou ti nahoře, je přesvědčeno stále více lidí.

Demagogie populistů zneklidňuje, ale neživí ji jen oni sami. Přispívají k ní nemalou měrou rovněž vrstvy společnosti, které si nežijí špatně, ale potřebují se nějak odlišit od „zkorumpované politické reprezentace“. Ve Francii se jim říká zpravidla „bobos“, rozuměj „bohémští buržousti“. Sklon pěstovat „boboismus“ před nedávnem přihřála útlá knížka Stéphana Hessela „Buďte pohoršeni!“. Sympatický stařík milého vzhledu, kdysi osobnost protifašistického odboje  a dnes stále čiperný více jak devadesátník, popichuje nespokojené občany a především mladou generaci v duchu jednoduché úvahy. Jste-li nespokojeni, dejte to najevo, protestujte a braňte se! Buďte pohoršeni!

Nu, zní to přirozeně a líbí se to. Hesselova knížka už byla přeložena z francouzštiny do mnoha jazyků. Vystihuje náladu zmatených součastníků a dává jim něco jako návod k jednání. Leč tento patrně upřímně vyjádřený názor nabývá v prostředí „bobos“, kterých je dnes v Evropě zřejmě nemálo, podobu narůstajícího echa. Ladí mnoha uším a dává pocit, že cesta k nadějným zítřkům se otevřela. Stačí ukázat zkorumpované politické elitě občanskou sílu.

Háček je ovšem v tom, že „boboismus“ je sice možná hezký na poslech, ale zároveň příliš roztržitý, aby dokázal řešit stávající potíže. Ostatně, jako vždy platí, čím větší nadšení zpočátku, o to rychlejší jeho vychladnutí. A potíže, jak známo, nikdy nezmizí jen tím, že se parta u moci vymění. Efemerní případ Hesselovy iniciativy by patrně zůstal pouze anekdotou, pokud by ho nedoprovázelo několik politiváníhodných záležitostí.

Především vyzvedávání příkladu někdejšího válečného odporu, resistence, jako vzoru pro dnešek. A pak fixace pozoruhodně orientovaná na blízkovýchodní téma spojené s kritikou Izraele. Hessel vzdor svým rodinným kořenům vybarvuje obraz známého konfliktu téměř dětinsky. Je to pro něj něco jako zápas nevinných Palestinců se Zlem, které ztělesňuje židovský stát. Co na to říci? Hesselově osobnosti něco takového není důstojné.

Pokud někomu jde o palestinský stát, jak to, že je schopen připisovat Hamásu umírněnost?  Tento islamismus si přece takový stát nepřeje. Hamás sní o zřízení emírátu v Palestině namísto Izraele. Existují dvě verze palestinských aspirací, mezi nimiž je třeba volit. Avšak Hesselova knížka, alergická na každou problematizaci, chce vidět tužbu jen jedinou. Je údělem přemýšlivého člověka, který se rozhodl oslovit veřejnost, svět si zjednodušit? Jinak nebude pochopen? Asi ano. 

Jde jen o to, jak zjednodušovat, aby to bylo ku prospěchu věci samotné. Politika statu quo, kterou zvolilo současné izraelské vedení, je nejen kritizovatelná. Je zoufalá, ba ubohá. Ovšem na druhé straně nelze nesdílet rostoucí úzkost mnoha Židů. Vychází ze zneklidňujícího jevu.  Nemalá část veřejného mínění světa si myslí, že Izrael je zhoubný nádor hodný likvidace. Dnes mají mnozí za to, že radikální islamismus se živí především z blízkovýchodního konfliktu a že by stačilo, aby Izrael ustoupil a byl by pokoj. Je to jednoduché, leč laciné a zavádějící.

Násilí v muslimských společností nevyvěrá z existence Izraele. Vychází z disproporcí těchto společností.  Jedna z těch zásadních jsou ženy soustavně stavěné na vedlejší kolej. Ženám se vymezuje přesná úloha, údajně důležitá a záslužná pro veřejné blaho, a zároveň se jim bere osobní svoboda. Pěstuje se dojem, že ženy mají jasné poslání vůči společnosti i rodině, že v některých záležitostech mají výsadní právo rozhodovat, leč právo odpovědnosti za sebe samé se jim nepřiznává. Povstává z toho začarovaný kruh frustrací svírající soužití mužů a žen, vyvolává to zřetezení hysterií a neurvalostí, formálností a předstírání, hrdosti navenek a zbabělosti uvnitř.

Nemá to nic společného s izraelsko-palestinským konfliktem. Ten odjakživa slouží jen za prostředek k přehlušování neřešených domácích problémů. Nezbývá než doufat, že neutuchávající vlna vzpour a revolt procházející arabským světem současnosti se těchto sedlin společnosti dotkne a jejich zahnívající pach vymete a vyvětrá.

V tomto širším celosvětovém kontextu  se ukazuje, že vzpoura „pohoršených a roztrpčených“ nemůže vést k ničemu zásadnímu, bude-li stavěna jako protest „dobrých“ proti frontě „zlých“. Má smysl jen tehdy, dokáže-li zatřást vším, aby to, co uschlo a stalo se veteší, vypadlo, bez ohledu na to, zda se to usadilo nalevo nebo napravo, nahoře nebo dole. Svět si zaslouží inventuru, která vyřadí zbytečné, dusivé, zavádějící, vše, co bere svobodu, nebo ji tak či onak dávkuje, a zároveň ponechává volné pole svévoli. Nárokovat si v této potřebné inventuře místo těch jedině spravedlivých je lákavé. Něco takového nese ovšem riziko, že to skončí fraškou nebo katastrofou.  

 

Autor: Zdeněk Müller | pondělí 28.11.2011 10:15 | karma článku: 18,67 | přečteno: 1597x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik