Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pražák Roman

21. 11. 2007 21:02
Volič Národní strany

Díky za Vaše články.Nikdo,kdo má v hlavě aspoň trochu mozku,nemůže pochybovat,že islám je zvrácenost:-©,a ti co ho praktikují a řídí se jím jsou sv.ně!!![>-][>-][>-]

0 0
možnosti

zdmueller

19. 11. 2007 9:54
Pane Vašíčku,

Váš postřeh o odpovědnosti otroků za vlastní otroctví beru. Svoboda, to není přirozenost, ani nějaká bohyně, rozdávající práva svévolně nebo jen tomu, kdo se jí zalíbí. Zavazuje každého, kdo si s ní zadá, a bez patřičné péče a bdělosti se může zčista jasna vytratit.

0 0
možnosti

zdmueller

19. 11. 2007 9:39
Pro Starou káru

1.      „universálně platná morálka“ – morálka vycházející od člověka, nikoliv od boha. Její základní stanovisko: v řadě ohledů jsem sice navzájem odlišní kulturou, historií, svými bohy, apod., ale všichni jsme lidé.

2.      Neudivuje mne, že učenci islámského středověku pokládali otroctví za něco přirozeného. Upozorňuji na to, že středověkého pohledu se islám dosud zcela nezřekl.

3.      Obecný rámec „velkých civilizací“ jsem uvedl. Dalo by se to jistě říci i jinak. V každém případě bezprávný status moderních otroků žádné civilizaci na velikosti nepřidá. Stejně tak se jedna civilizace nemůže ocitnout v lepším světle jen proto, že druhá dokáže dělat ještě větší špínu.   

0 0
možnosti

Lucifer

19. 11. 2007 23:01
Re: Pro Starou káru

Hm,universalne platna moralka vychazejici od lidi podle me neexistuje.Temer vsechna nabozenstvi v prvopocatku a nez byla mocensky zneuzita,musela cloveku dodat jakysi kodex moralnosti.Clovek by byl docela hovadko ,kdyby ho nekdo vice nebo mene nedonutil,dodrzovat jakasi pravidla.Pravidla se ale lisi podle uzemi ,podnebi ,povahy a zvyku regionu.Arabove jsou lini,podnebi jim cini praci velmi nepohodlnou,tak si pestuji otroky.Prace jako trest pro zajatce,primitivy a menecenne lidi,neni tak cizi ani nam..Dnes svetu vladnou penize,ostatne jako vzdy.Lide,kteri je maji se povazuji za vyjimecne ,i kdyz vetsinou k penezum prisli nejakym podvodem.Sama podstata obchodu je podvod,tak je docela zajimave,ze i dnes chce vetsina lidi radeji obchodovat,nez pracovat.Radeji podvadet,nez neco vytvorit vlastnima rukama.Arabove to praktikuji odedavna,tak i jejich nabozenstvi  muselo podporovat.ty mocne.A novodobe otrokarstvi je zakotveno i v soucasne ekonomice vyspelych zemi.A  prochazi to.

0 0
možnosti

Stará kára

16. 11. 2007 18:31
Dotazy

1. Čemu říkáte "universálně platná morálka". V 18. století se takovou morálkou neřídila podstatná část světa a dosud se neřídí část nemalá. Prosím pozor: Morálka kterou vy (my - asi 1,8 ÷ 2,0 mld. lidí, tedy méně než 30 % lidstva) považujeme za správnou vůbec není univerzální. Rozhodně by takové tvrzení bylo stejně oprávněné, ne-li oprávněnější od muslimů.

2. Sám uvádíte, že negativní názory na otroctví v Evropě, zejména západní (kde nebylo nikdy příliš doma) vznikají až v 18. a 19. století. Proč vás tedy udivuje, že  Sahnún (776-854) či Ibn Chaldún (1332-1406) považovali otroctví za samozřejmé. Stejný názor měli i někteří z prvních prezidentů USA.

3. Přidat se k velkým civilizacím .... Čím je naše civilizace tak veliká?  Silou zbraní? Mluvíte o civilizaci, která téměř vyhubila indiány?  Tato civilizace není až tak velká. Zato příšerně velikášská.

0 0
možnosti

Lucifer

19. 11. 2007 23:09
Re: Dotazy

Nekdy si myslim,ze uz jsme to s tou civilizaci prehnali.Zacala jaksi zit vlastnim zivotem a ponekud ji nezvladame.A jeste ji v nerozumne mire vnucujeme komunitam,ktere jeste neztratily smysl pro rovnovahu,ktere maji docela dobre fungujici pudy a city.Mozna by se daly oba systemy orientace sloucit a vyborne pouzivat.To bychom ale museli chtit,zejo?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

16. 11. 2007 13:23
Dík, je to fundované

Nedokáži nedodat, že za otroctví nesou odpovědnost i sami otroci. Svobodomyslný člověk se otrokem stát nemůže, raději zemře. Krásně je to vidět na Evropském obyvatelstvu, drtivá většina lidí uvažuje jako otroci. Dávají přednost pohodlí před svobodou. To je také jedním z důvodů, proč Evropany hrdí muslimani pohrdají. 

0 0
možnosti

Jaroslav

16. 11. 2007 13:05
Přidělování a přebírání pocitu viny a méněcennosti

Nic tak nepodporuje totalitní, autoritářskou, otrocko-otrokářskou mentalitu jako šíření pocitu viny.

A islám je šířením viny přímo posedlý. Sebe vyzdvihuje a vše neislámské odmítá jako zatížené nějakou vinou.

Např. na bankovní úrok pohlíží jako na lichvu a zavádí krkolomné, legrační (a v důsledku lživé) islámské bankovnictví založené na principech šarija. Místo aby se banky staraly o krytí nákladů a přirozenou tvorbu zisku pro svůj rozvoj, tak předstírají a organizují vlezlou spoluúčast na businessu klientů. 

Islám prostě nemůže převzít žádný vynález, aniž by jej pyšně, hloupě a nefunkčně nepřebarvil muslimským nátěrem.

Proto máme islámskou demokracii, islámské bankovnictví, islámské právo.... Za chvíli budou mít muslimové i svoji vlastní islámskou matematiku, islámskou chemii, fyziku...

0 0
možnosti

Jaroslav

16. 11. 2007 12:46
Islám a Pravda

Napadá mě příklad otroctví ze světa sportu: Arabští šejkové si doslova koupí ugandského běžce, dají mu muslimské jméno a vyšlou jej na stadióny světa šířit slávu  Kataru.

Příčina zatuhlosti schématu "Pán-rab" leží v principech islámu, který odmítá Svatou Trojici. Celá skutečnost je redukována na vztah Bůh = Pán a člověk = Jeho podřízený.

Existence Ducha, coby osvobozující Pravdy (viz. Ježíšovo: "hledejte Pravdu a Pravda vás osvobodí" nebo jeho výrok, že je dovolena kritika Syna, ale nikoliv rouhání se proti Duchu ) je popřena.

Člověku je tak zakázáno hledat pravdu o Bohu, protože Bůh je pravda sama. Bůh je pojímán jako bytost , již muslim přisuzuje mocenské kvality, po nichž sám touží.

Ve vyspělých spiritualitách je pojem bůh až na druhém místě. Základní místo zastávají osvobozující, ne-mocenské a neosobní kategorie jako Duch, Pravda, Realita, (neosobní) Bytí atd.

0 0
možnosti

Barry Goldwater

16. 11. 2007 11:48
Dost dobrý

Váše texty jsou důkazem, že blogy mohou být zdrojem kvalitních informací a myšlenek, z kterých si ti kdo chtějí mohou odnést poučení, a jsou tak dokonalou protiváhou textů ne tak dobrých, které ale také mají své právo na existenci. Nadpis mého příspěvku je pokus o vtip, je to výborné.

0 0
možnosti

Petr

16. 11. 2007 11:28
Dík

Díky za vaše články

0 0
možnosti
  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik