Od islamistického terorismu ke světové revoluci?

Šest let po atentátu 11.září je ten pozemek v srdci Wall Streetu stále prázdný. Stály na něm dvě výškové budovy, pýcha Manhattanu. Obnova dosud nezačala. Nelze to nechápat jako symbol. Západ stojí tváří v tvář islamistickému terorismus bezradně. Nerozumí mu a utápí se ve frázích.

     O islamistickém terorismus se často vzletně říká, že je zaslepený. Není to pravda. Al-Káida vyslala své sebevrahy proti newyorskému dvojvěží s jasným cílem. Vyvolat ve Spojených státech hrůzu. Bohužel se to podařilo a Usáma ibn Ládin může dnes konstatovat, že „19 mladíků“ dokázalo „vychýlit střelku americké buzoly“. Sdělil nám to ve své nejnovější výzvě adresované světu minulý pátek 7. září. Podle Usámových slov dokázali sebevrazi z 11. září 2001 ještě něco navíc. Amerika ztratila nejen směr, ale nadto i samu buzolu, když se vydala do Iráku. Tam, jak sdělil z nahrávky svatouškovským tónem guru soudobých islámských teroristů, „Amerika ztrácí svou prestiž, vyhazuje peníze a škodí své pověsti“.       

     Naplnil se před šesti lety „stanovený záměr“ a naplňují se cíle další. Ani ony nebyly a nejsou náhodné. Když stoupenci al-Káidy udeří v muslimských zemích, chtějí vyvolat tlak na tamní režimy. Buď aby „nepatřiční“ vládci přikročili k co největším represím, což by vyvolalo příval nových stoupenců džihádu, anebo aby povolili reformy, jež odmítají z obavy, že z nich vzejde radikální nálada a následně budou svrženi.  Když udeří v Evropě, chtějí od sebe vzdálit dva břehy Atlantiku, rozdělit Západ a vyvolat nepřátelství mezi Evropany a muslimy EU, aby se našli noví rekruti do „svaté války“.     

     Tento terorismus není zaslepený a všechny jeho cíle, americké, evropské a muslimské jsou součástí globální strategie. Na její základ Ibn Ládin poukázal, když přirovnal Bushův krach v Iráku k Brežněvově „aroganci“ při neúspěchu sovětské intervence v Afghánistánu. Boj džihádistů, jenž přišli před čtvrt stoletím ze všech muslimských zemí bojovat s Rudou armádou v afghánských horách, představuje vzorový model. Přinutil sovětského agresora ke stažení a následně přivodil i jeho zánik.     

     Islamističtí radikálové dokáží interpretovat soudobé dějiny po svém. Podle nich se jednota pravé víry už u jedné ze supervelmocí osvědčila. Nic tedy nebrání věřit tomu, že i druhá supervelmoc Amerika se nakonec rozpadne v prach. „Velký zápas je na dobré cestě k vítězství“, říká superterorista. „Pohleďte na Irák, na dobrovolníky a množící se bojové buňky po celém světě“.     

     Výzva americkému národu v duchu „přidejte se k nám“, obsažená v Ibn Ladinově prohlášení, není ničím novým. Ale tentokrát se objevuje v aktualizovaně módním kabátě. „Šejch z hor“ obratně využívá rostoucí citlivosti občanů rozvinutého světa na otázky klimatických změn a aktuálního krizového dopadu obchodování s nemovitostmi na americké domácnosti. Jsou to prý neduhy, ba co více, „zla demokracie“. Ano demokracie, neboť „to je ten mizerný systém, v němž zákony utváří člověk sám a nikoliv Bůh“. A takové od lidí pocházející zákony nemohou být přece jiné než nespravedlivé. Zvýhodňují nejsilnější proti nejslabším, nejbohatším proti nejchudším, velké firmy proti „lidskému rodu“. Takové výroky svědčí o tom, že šest let po 11. září Ibn Ládin pookřál. Dokonce natolik, že se vžívá do role vůdce světové revoluce.   

Autor: Zdeněk Müller | úterý 11.9.2007 8:12 | karma článku: 21,80 | přečteno: 1906x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09