Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O té muslimské radikalizaci

„Rozdíl mezi umírněnými a radikálními muslimy je jen v míře odhodlání jednat“. Také znáte tuto tezi? Je lapidární a úderná. Pokaždé nějakou její variantu zvednou oponenti mých textů, zdám-li se jím příliš shovívavý k islámu anebo na jejich vkus příliš nuancuji. Jak je to tedy s tou radikalizaci v islámu? Zamlžuji ji já nebo ji moji oponenti přehánějí?

Ve zprávě Pew Research Center o islámském extremismus, staré tři roky, mě zaujaly dva zajímavé závěry. Za prvé: „Muslimská veřejnost se obává islámského extremismu, ale v zemích s muslimskou většinou se majoritní názor přiklání k tomu, že islám hraje stále větší roli v politice a tato tendence se vítá“. Zadruhé: „V zemích s převahou muslimů dávají lidé najevo, že jsou v prvé řadě muslimové pak teprve občany příslušných států“. Ještě před čtvrt stoletím jsem v arabských zemích sledoval tendenci zcela opačnou.

Kvůli stromu radikalizace islámu nevidíme les jeho politizace? Že by politizace islámu byla zásadnější než jeho radikalizace? Nadřazování náboženské příslušnosti nad národní a souhlas tím, aby islám určoval politiku, je tendence nová nebo přinejmenším obnovená. Je to pohyb v opačném směru, než jaký představuje prohlubující se sekularizace západních společností. V nich ostatně je již desítky let zakotvena zásada oddělení církve a státu jako jeden z pilířů západní demokracie.

Historická asymetričnost vývoje našeho západního světa a společností pod vlivem islámu právě v politizaci náboženství skřípe nejcitelněji. Ze Západu pohlížíme nedůvěřivě na to, jak politický islám ovlivňuje například postavení žen. Ani ty nejvýmluvnější muslimky, které si nasazují šátky a závoje, nás nepřesvědčí, že se cítí šťastnější a svobodnější než dříve, pokud se tato praxe vrací jako masově se šířící společenská formalita. V kostce řečeno, politický islám vyjadřuje směr, jenž je neslučitelný s nenáboženskou praxí politického a veřejného života západních společností, evropských především.

Hezky jsem nakročil ke katastrofickému scénáři. Ostatně, někteří mí zaujatí čtenáři si ho už dávno konceptualizovali sami. Demografickým džihádem a s pomocí západní demokracie v úloze nástroje nás Evropany a Zápaďany vůbec muslimové nejprve nakazí svou politizací náboženství a pak naší svobodnou a otevřenou společnost zničí?! Opravdu?

Už před dvaceti lety prorokoval list Figaro trochu s černým humorem, že Francie bude za dvě desetiletí islamizována. Nestalo se tak. Mimo jiné proto, že generace za generací nesledují nějakou lineárně nalinkovanou cestu. Mnozí se od víry odvrátili, jiní si pomíchali „původ“ a další se vydali cestou jiných náboženství. Jiných náboženství? Nevěříte? Já jsem také nevěřil, dokud jsem nepoznal efektivitu akce amerických evangelistů. Podle názoru znalců expandují dnes rychleji než celý islám.

Za dvacet let se může změnit hodně anebo skoro nic. Vzpomínám na zážitek z Maroka. Vidím se s hordou osmi až desetiletých kluků na marrákešském tržišti. „Foto, foto, mister!“ a natahují ruku po bakšiši. Zaplétám s nimi jednoduchou rozpravu. A pak se to ozve jaksi bez přípravy. „Ano, Ibn Ládin, náš hrdina!“, jako bych je slyšel dnes. Zbojník a desperát. I nejsilnější země světa je na něj krátká. Oči jim svítí nadšením. Jde to z nich tak bezelstně, jako bych i já tomu měl věřit. Rošťáci. Poťouchlí, mazaní nebo upřímní?

 

Autor: Zdeněk Müller | pondělí 8.12.2008 18:00 | karma článku: 20,35 | přečteno: 2014x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Silné bouřky jdou Českem, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  16:25

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Řidič v Brně srazil školačku a z místa nehody ujel, pátrá po něm policie

27. června 2024  16:17

Osobní vůz ve čtvrtek odpoledne v Brně-Přízřenicích srazil dítě mladšího školního věku, podle...

Turecký kamion se marně snažil podjet most v Brně a zablokoval městský okruh

27. června 2024  16:16

Dopravu v pěti jízdních pruzích zastavil ve středu dopoledne v širším centru Brna turecký řidič...

Foto měsíce zachycuje zlaté oslavy. Porota ocenila Michala Růžičku z MAFRY

27. června 2024  16:08

Kapitán národního týmu Roman Červenka slaví na pódiu s mistrovskou trofejí, zatímco na něj...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik