Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nutnost téměř existenční

Je snadné sedět v tomto klidném a mírumilovném domě a na otázku, co si myslím o rasismu, prohlašovat: „Rasismus, to je strašné, že ano?“ Ale položte mi stejnou otázku, když budu muset žít v domě sousedícím s jamajskou rodinou se šesti dětmi, co poslouchají regae a technomuziku celý den! Položte mi stejnou otázku, když mě chlap z realitky poučí, že cena mého domu klesla od chvíle, kdy se vedle mne usadila rodina z Jamajky!“

Kdopak toto asi prohlásil?  Nějaký nerudný protiva? Nikoliv. Sděluje nám to v madridském deníku El Pais George Steiner, intelektuál par excelence, profesor anglické a srovnávací literatury v Cambridge a také esejista, filosof a spisovatel, „hvězda na dosti prázdném anglickém literárním nebi“, jak tvrdí polský kritik Herling-Grusiński. Přišel na svět v Paříži před téměř 80 lety, v židovské rodině pocházející z Vídně. A v roce 1940 emigroval s rodiči z Evropy do Ameriky. Steiner je dítětem exilu a exilem žít nepřestává. Snad proto bývá trochu jinak než je zvykem nad věcí nebo naopak „ve věci“. Občas to pak i šokuje.

Počátkem 80. let vyvolala skandál jeho novela The Portage to San Cristobal of A.H., převedená následně i na divadlo. Vystupuje v ní Adolf Hitler jako fiktivní zajatec izraelské tajné služby chycený v jižní Americe. V procesu zinscenovaném na březích Amazonky se Hitler obhajuje jako Žid honoris causa a jako skutečný tvůrce Izraele. Chlubí se, že jako novodobý Mojžíš převedl Židy, kteří přežili válku, přes Rudé moře z krve jejich bratří a přes poušť z bratrského popela. „Bez holocaustu by židovský stát v Palestině nevznikl“. Autor použil provokaci s literární bravurou, ale zašel přiliš daleko za hranice vkusu.

Steiner si udělal nemálo nepřátel. Někteří se k němu obrátili zády a zřekli se ho. Zříkat se někoho nadobro, to není dobrá cesta. Před nějakými patnácti lety se mi dostal do rukou novinářský rozhovor s tímto literárním kritikem, a jak se říkalo, „euro-americkým filosofem kultury“. Padla tehdy otázka, reagující na Steinerův názor, že velké umělecké dílo nevnikne, pokud autor netvoří pod tlakem otázky přítomnosti či nepřítomnosti boží.

„Myslíte si, že absolutní metafyzická indiferentnost by vedla ke smrti umění“, zněla otázka.  Steinerova odpověď byla tak jednoznačná, že jsem si ji musel zaznamenat. „Je málo skutečně velkých umělců ateistů. V dílech Pasternaka, Brodského či Kafky dávají o sobě vědět různé formy zbožnosti. Velké umění by zemřelo, kdyby triumfovala pragmatická filosofie, pro níž je metafyzika zbytečná a nemá na umělce vliv. Skutečný ateismus, pocit boží nepřítomnosti, to je něco jiného. To znamená čekat na Godota, který nepřichází. Očekávání je velkou příležitostí pro fantazii. Kdo pokládá čekání za ztrátu času, je hloupý“.

Něco takového by přece neřekl obyčejný skandalista a povrchní provokatér! Steiner vyslovil podstatu věci jaksi za mne. Leč okouzlení způsobené tímto odhalením zastínilo mou schopnost dešifrovat filosofovu metodu komunikace. Pokud by sdělil sebevětší moudrost bez provokace, nikdo si jí nevšimne. Neutuchávající příliv informací nás příliš zavaluje, že stačíme jen těkat. Na zamyšlení nám chybí čas a soustředit se jsme už zapomněli. Steiner to dávno předvídal a podle toho se vždy choval. I to sebelepší dílo potřebuje na sebe nějak upoutat.

A tak když nyní hovoří filosof o svém novém opusu Mé nenapsané knihy v El Paisu, smotává lišácky všechno dohromady. Francouzští romanopisci dneška se už nedají číst, Harry Potter odvádí mládež od četby klasiků a skutečnou literaturu nelze psát na počítači. A korunu tomu pak dá poznámkou o rasismus, jako kdyby ji vypálil jen tak při nějakém hospodském potlachu. Určitě se toho někdo v Anglii chytí a patřičně to rozmázne. A filosof si v tichosti může špitat, že klamání světa, jenž touží být klamán, je nutností téměř existenční. Mundi vult decipi, ergo decipiatur.     

Autor: Zdeněk Müller | úterý 23.9.2008 13:14 | karma článku: 18,56 | přečteno: 2555x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik