Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neotřesitelná Železná Lady

Angličané určitě nemají ve zvyku brát na něco jen tak ohled, aby se náhodou někoho nedotkli. Nedávno kupříkladu diskutovali o pohřbu Margarety Thatcherové. Železná Lady, jak se stalo zvykem nazývat někdejší britskou premiérku pro její neústupnost a zaťatost v politice, je sice již hodně poznamenána stárnutím a nemocí, leč dosud dýchá.

Jedna část krajanů Železné Lady by pro ni nejraději nechali vystrojit státní pohřeb s veškerými poctami, jak je na britských ostrovech vyhrazeno pouze členům královské rodiny. Druhá část země naopak soudí, že by to bylo příliš drahé.  Pohřeb věhlasné osobnosti by v budoucnu měl zajistit soukromý sektor a nikoliv veřejný. Lépe by to odpovídalo politickému krédu Margarety Thatcherové. Nebyla snad za její vlády privatizována většina veřejných služeb ve Velké Británii, neboť stát je přece „špatný hospodář“? Navíc, ultraliberální tržní náboženství, které bývalá premiérka vyznávala, požaduje naprostou svobodu volby pro spotřebitele s ohledem na poměr cena a kvalita.  

Ve Francii nyní znovu vychází upravená a doplněná verze biografie Margarety Thatcherové. Napsal ji před dvaceti lety Jacques Leruez a zřejmě není náhodou, že se tak děje v době, kdy ve francouzských biografech běží film Železná Dáma režisérky Phyllidy Lloydové s Meryl Streepovou v titulní roli, nyní už ověnčenou Oscarem za tento herecký výkon.

Dvojí aktuálnost, ediční a kinematografická, přímo vybízí ke srovnání. Už na první pohled bije do očí rozdíl. To, co je předností jednoho z opusů, se druhému nedostává. Kniha se zaměřuje na veřejnou aktivitu britské premiérky, zatímco film je zcela zaujat pozorností k hrdinčině soukromí. Navíc ve chvíli, kdy stárnoucí dámu čím dál tím více pronásledují přeludy minulosti. Jinak řečeno, chybí-li filmu více politika, kniha, vyznívající spíše jako suchopárná analýza, postrádá pohled na lidské stránky a povahu věhlasné aktérky politických zápasů doby. 

Po pravdě řečeno, lady Thatcherová nikdy nebyla osobou, z níž sálá lidskost a vřelost. Suchá, strohá. A komisní. Povahové rysy, které jí pomohly k úspěchu, proslavily ji, leč zároveň přivodily její propady. Dokázala pokořit, zostudit a zahanbit každého, včetně své vlastní politické strany. Samo její vlastní politické prostředí se k ní nakonec obrací zády.  V roce 1990 byla přinucena rodnou konzervativní stranou opustit vedení.

Thatcherová představuje figuru „všeobecně obávanou, často obdivovanou a málokým milovanou“ píše francouzský autor premiérčiny biografie v závěru knihy. Je nesporné, že málokdo z anglických osobností vyvolává tak silnou koncentraci nenávisti a fascinace zároveň. Jedná se o fenomén, který by si zasloužil větší pozornost a analýzu, než jakou nabízí čtenářům Jacques Leruez.

V roce 1979 se Margareta Thatcherová stává první ženou, která dosáhla na křeslo předsedy vlády v moderním západním světě. Inspirována hlasateli ultraliberálního myšlení Miltonem Friedmanem a Friedrichem Hayekem odmítá princip sociální pomoci. Kdo chce, může!, zní její zásada. V politice se chová jako zapřísáhlá nacionalistka, v ekonomické sféře razí bezbřehý internacionalismus. Proto je třeba méně státu a méně daní pro podnikání. Londýnská bankovní City je „osvobozena“, odbory jsou převálcovány. Bohatství roste, stejně jako chudoba.

Když v roce 1981 slyšel jeden pozorovatel situace v Británii názor, že veškerá příkoří páchaná na Britech zemi prospějí, poznamenal trochu hořce: „Británie umře uzdravena“. Když se k tomu přidá politická podpora generálovi Pinochetovi v Chile a jihoafrickému režimu apartheidu, není třeba dále rozvádět, kde a u koho Thatcherová rozněcuje vášně.

Ekonomická krize, do níž se Západ noří od roku 2008, má své kořeny v „konzervativní revoluci“ iniciované před třiceti lety vůdci velkých zemí. I když někteří Britové už Železné Lady chystají pohřeb, neměli bychom se tím nechat mýlit. Navzdory prožívané krizi neztrácí ultraliberální myšlení kouzlo. Ať se nám to líbí, či nikoliv.   

 

 

Autor: Zdeněk Müller | neděle 18.3.2012 17:15 | karma článku: 13,99 | přečteno: 1561x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik