Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pierre

23. 1. 2008 21:57
Inflace demokracie

Demokracie na 1000 způsobů a pokaždé jinak. Stačí přidat shodný přívlastek. Kdo jde s námi, dostane 4 Michelinovy hvězdičky, kdo je proti žádnou a není demokrat.

Pokud náš (euroamerický) společenský systém nazveme demokracií, v islámských zemích nemá obdobu. V Turecku se o to snaží (pod "demokratickým" dohledem armády) asi 80 let, v Pákistánu (opět s "pomocí" armády) 40, Egypt také není vzorem. V Iráku parodie svobodných voleb pod dozorem 150 000 cizí armády. V Alžírsku raději volby po vítězství Islamistů  zrušili. Ony i ty cesty k demokracii v naší (křesťanské) civilizaci byly dost křivolaké a trnité a trvaly cca 200 let. Snad jen sociální pokrok a "globalizace" by mohly vývoj urychlit: S plnými hrnci klesá chuť bojovat a umírat za "svatou" věc. I když vyjímky se vždy najdou. A ten terorismus také není moderní vynález, jen jeho název. Šířit jakoukoliv víru, či ideologii, ohněm a mečem je úspěšné jen dočasně.

P.S. Autor pokládá G.W.B. za nejpovolanějšího arbitra v otázce demokracie?

0 0
možnosti
PS

Hrdý Budžes

24. 1. 2008 23:30
Re: Inflace demokracie

PSS. Royhodne o chlup vetsi nez jeho kritici, konkretne panove Ahmadinezad, Nasrallah, Chavez, Castro a Putin.

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

22. 1. 2008 18:21
Demokracie a muslimstvi

jsou neslucitelne. Islam je inherentne nedemokraticky. Musliman se nesmi zbavit sveho nabozenstvi, v mnohych ortodoxnich islamskych zemich je to trestne smrti. Muslimanka si nesmi vzit za manzela bezverce (rovnez trestne smrti).

0 0
možnosti

Hucul

23. 1. 2008 7:48
Re: Demokracie a muslimstvi

Souhlas, krestanska vira byla casem rozpustena a v lehcich koncentracich je slucitelna se svobodou jednotlivce. Ale islam sam o sobe vylucuje jakekoli redeni, to on si Modamed dobre pohlidal, aby to jeho fanaticke armade nekdo nemohl vymluvit. A ona je fanaticka dodnes, protoze tak ji kaze pismo svate. Smutne, ale co uz nadelame? Kdybych se mohla vratit v case a zabit jednu osobnost, tezko bych volila mezi tim jejich prorokem a Hitlerem. Ale asi by to vyhral prorok.

0 0
možnosti

sartori

22. 1. 2008 18:10
importovana demokracie ne

No a co jim proste tu demokracii neimportovat silou - viz Irak, Iran, Afghanistan, nebo okupaci - Palestina a nechat je na pokoji zit a vyspet? Rekneme v takovych SAE to docela jde...

0 0
možnosti

Hucul

23. 1. 2008 7:44
Re: importovana demokracie ne

SAE??? Tam to docela jde? No, pokud stredovekou Evropu pouzijeme jako meritko, tak treba. Ale v podstate to tam "jde" jen pro ty nejprachatejsi.

0 0
možnosti
  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik