Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korán proti islamismu

Pokušení věřit v existenci jednoduchých, jednoznačných a nesporných odpovědí na otázky doby přemáhá čas od času každého z nás. Dříve nebo později se dostaví vystřízlivění. Muslimové nejsou jiní. Také je láká mít nesporná vodítka pro život, jistotu v názorech. Leč na rozdíl od nás je nehledají v sobě, nýbrž v koránu. Věří, že dává odpověď vlastně na všechno.

„Co na to říká korán?“, ptají se muslimové v souvislosti s polemickými tématy. Lze najít koránský odkaz schvalující sebevražedné atentáty? Má být odpadlictví od víry trestáno smrtí? Mají se nevěrné ženy opravdu kamenovat?  A jak je to s povinností žen se zahalovat?  Takto položené otázky žádají jasné slovo. Ale něco takového korán nedává a dát nemůže. Proniknout ke smyslu většiny koránských veršů nelze bez toho, aniž by se uvedly do souvislosti s dobou jejich vzniku. Stejně jako by mělo být jasné, že to, co platilo před čtrnácti stoletími, neplatí v 21. století. Leč většina dnešního muslimského publika na takový názor neslyší.

Z čeho plyne myšlenková blokáda?  Má původ v požadavku doslovnosti, v zásadě striktního respektování zapsaného, která živí většinové myšlení islámu dneška. Jedná se o doktrínu, která se od zrodu islámu neustále šíří a nepřestává vnášet zmatek do lidských mozků. Spočívá na zdánlivě nezpochybnitelném soudu: korán je „boží slovo“, které není poplatné času. To znamená, že jeho verše byly zformulovány jednou pro vždy a tudíž je třeba  brát je doslova.

Na základě toho pak věřící muslim čelí následujícímu sylogismu. Muslim je ten, kdo věří, že korán je „boží slovo“. Kdo pochybuje o absolutní platnosti koránských veršů, nevěří, že korán je „boží slovo“. Tedy, kdo pochybuje o nadčasové platnosti a doslovnosti koránu, není muslim! Z takového úsudku se do každé individuální mysli šíří trhliny mezi vědomím nadčasové pravdy a vědomím povinnosti přistupovat na předpisy, které se jeví jako přežilé, mezi věrností textu a osobní zkušeností.

Vede z této léčky cesta ven? Ano, ale… na první pohled to vypadá jednoduše. „Číst“ korán, znamená „promýšlet“ koránský text. Muslim žijící pod jiným nebem a v jiném století, by se neměl spokojovat jen s omíláním více jak šesti tisíc koránských veršů a ulpívat v pěně jejich povrchního a bezprostředního smyslu. Korán je „boží slovo“ vepsané do určitého prostotu a určitého času. Odtud pramení výzva pro věřícího usilovat o pochopení koránského textu v dnešním kontextu. Něco takového ovšem předpokládá svobodu přemýšlet a diskutovat, nikoliv povinnost se podřizovat a papouškovat. Realita dnešního islámu je ovšem jiná. Většina věřících chápe soudy a zásady vyjadřované koránem jako neměnné a trvalé zákony.

Myšlenková poslušnost, „věrná“ doslovnost, vytrhování koránských zásad z jejich historických a časových souvislostí,  jejich konzervování v „neměnnosti“ a nadčasovosti“, to jsou „hodnoty“, které islámské víře vnucují integristé, fundamentalisté a v posledních letech islamističtí totalitáři. Učí muslimy hledat v koránu jednoduché a rázné odpovědi na komplexní otázky doby a dělají z věřících poslušné stádo.

Korány v rukou rozhněvaných muslimů v ulicích mi vždy připomenou Rudé knížky s výroky Mao-ce tunga nad hlavami čínských Rudých gard během „kulturní revoluce“. Nezaslouží si korán, ať už jako věroučný pramen nebo literárně kulturní památka, lepší zacházení? Pokud si z něho islamismus udělal propagační brožuru a návod k praxi, není divu, že se objevily názory, že by měl být kvůli šíření náboženské nesnášenlivosti a podněcování k nenávisti a zločinu zakázán.          

Autor: Zdeněk Müller | pondělí 4.5.2009 17:30 | karma článku: 22,99 | přečteno: 2114x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik