Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo je rasista a co je to rasismus?

Je rasismus jen teorií nerovnosti ras? Co to je, když se připouští a dokonce brání nerovnost práv celých lidských skupin ve jménu tradice nebo ve jménu náboženství spojeného s těmito tak zvanými tradicemi? Není to zvrhlá forma rasismus? Bojovníci proti rasismus si často vystačí s tím, že se pohoršují na tím, co někdo nešikovně prohlásil na adresu nějaké etnické skupiny. Že by se o zvrhlé formy rasismu nezajímali?

Včera přinesly noviny krátkou zprávu. Zabrala patnáct řádků na čtvrtce stránky. „V Jemenu zemřelo dvanáctileté děvčátko při porodu“. Dvanáctiletá manželka! A umírá, když přivádí na svět nový život. Aby se tak mohlo stát, musela mít zřejmě tělesný vztah s mužem. S manželem. Jak se dozvídáme, je mu něco přes jedenáct let.

Kam se poděla tolik omílaná práva člověka a práva dítě? Proč jejich obránci, což jsou nezřídka stejní lidé, kteří učinili boj rasismem svým povoláním, nezvedají varovný prst nad ohavným zločinem? Není snad tento porod zločinem? Kdyby Fauzíja, jak se dívenka jmenovala, nebyla bez možnosti obrany postoupena muži, který z ní učinil svůj majetek, s nímž může dělat cokoliv, nebyla by dnes mrtvá. 

Rasismus, to může být také tato dobře promyšlená přetvářka. Žádá od nás ohledy k Jemencům, kteří pouze „respektují tradice“, když předávají děvčátka násilníkům. Argumentem pro tuto zvyklost je sunna, sbírka islámských tradic, a příklad proroka islámu. Oženil se s Ajšou, když jí bylo devět let. Muhammadovi obhájci sice tvrdí, že prorok začal svou mladičkou choť „navštěvovat“ až poté, kdy dosáhla dvanácti let. Leč to podstatu otázky nijak nemění. Nehledě na to, že argumentovat dnes zvyklostí středověké zaostalé Arábie, starou více jak třináct století, je poněkud scestné. Postoupit muži dítě, aby si ho vychoval vlastní rukou tak, že už nikdy nevznese slovo protestu, to není nic jiného než volnost pro totální zotročení mladé bytosti.

Smutný osud jemenského děvčátka varuje. Pravda, je to extrémní případ a už slyším ty, kteří ho dávají do závorky. „Negeneralizujme, všichni muslimové nejsou stejní a zaostalý Jemen jim není příkladem“. Dobře, není důvod nesouhlasit. Leč stejní lidé tvrdí, že zahalování muslimek v Evropě je marginální záležitostí a v rámci svobody vyznání, bychom jim „ten kus textilu“ vyčítat neměli.

Opravdu neměli? Nesouhlasím. Burky a závoje to je pouze první kapitola seriálu, který začíná zahalováním a končí smrtí při porodu jedné dvanáctileté Fauzíje. Otroctví zůstává otroctvím, ať je občanské nebo náboženské. Ženy, které jsou bité za to, že si dovolily nadzvednout závoj, aby si osušily tvář od potu. Anebo proto, že nesklopily oči. Vy jste je možná ještě neviděli. Já mám nezřídka to „potěšení“. Doprovázeny bratry na fakulty pařížské university, aby se náhodou nedaly do řeči s nějakým spolužákem nebo aby se jim naopak každý jejich „nevěřící“ kolega raději vyhnul.  

Nepopírám, že existují ženy, které dávají přednost otroctví před svobodou, protože z ní mají strach. Žádají svobodu sloužit, být těmi „domácími černými chůvami“, oddanými svému pánu. Nechtějí emancipaci, jež je nutí jednat a rozhodovat za sebe. Budiž. Ostatně, nemýlím-li se, i Abraham Lincoln zrušil otroctví jen z poloviny. Ale ať se skrze tyto „dobrovolné otrokyně“ nemluví za všechny ostatní ženy!

Být proti rasismus, to je v pravém slova smyslu žádat hlasitě a hrdě: Už nikdy více další Fauzíju, ani v Jemenu, ani kdekoliv jinde na světě. Spravedlnost pro Fauzíju v duchu práva lidského jedince být výhradním vlastníkem svého osudu. Ne burkám a závojům, které dovolují mužům držet ženy jako otrokyně!

      

 

  

Autor: Zdeněk Müller | úterý 15.9.2009 13:40 | karma článku: 30,51 | přečteno: 5119x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

Muslimové v zajetí protimluvů

Od „arabského jara“ roku 2011 vysílá muslimský svět zbytku planety řadu protichůdných signálů. Jdou od velmi současných projevů modernismu k výrazným archaismům, které přežívají v náboženství nebo se ho znovu zmocňují.

7.8.2014 v 10:53 | Karma: 27,12 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Teorie slučování neslučitelného

Kriminální a hrůzné činy páchané teroristy, odvolávající se na islám, si žádají od muslimů více než jen vysvětlovat a distancovat se. Spolu s představiteli a representanty islámu, imámy a rektory mešit by muslimové měli ve své většině odpovědět důraznějí. Měli by ukázat více a pokročit dále od pouhých stížností na „slučování neslučitelného“.

29.7.2014 v 14:01 | Karma: 15,56 | Přečteno: 733x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Nebát se a nekrást

Svoboda, která připouští zneužívat lidskou slabost a hloupost, není svobodou. Je to jen obyčejné chytráctví. Chytrák je jako žebrák. Spoléhá na druhé. Je otrokem předstírání. Svobodný člověk se nebojí spoléhat na sebe a nekrade.

21.7.2014 v 11:30 | Karma: 19,87 | Přečteno: 846x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Nová irácká válka

Obrázky obletěly svět, aniž by jejich podstatný detail vzbudil valnou pozornost. Fotografie vozidel irácké armády, které ukořistili černooděnci Islámského státu Iráku a Levanty (ISIL). Po vítězství v severoiráckých provinciích Ninive a Saladín s nimi míří do svých základen v Sýrii. Kolem silnice jsou už sotva patrny bariéry z písku na irácko-syrské hranici. Před několik hodinami je odstranily buldozéry pod heslem: „Pryč s hanebnou hranicí“.

25.6.2014 v 10:15 | Karma: 18,80 | Přečteno: 750x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Džihád a antisemitismus

Nepředstavitelné se stalo skutkem. Po všech hrůzách a tragédiích, které Evropa zažila během neklidného 20. století. Dnes na počátku druhého desetiletí 21. století se vracejí stíny minulosti. Znovu umírají na Starém kontinentě muži, ženy a děti jen proto, že tak či onak patří k židovstvu, bezhledu na to, zda se pokládají za židy nebo Židy.

12.6.2014 v 16:20 | Karma: 24,84 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42,  aktualizováno  14:07

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik