Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

Gmur

16. 9. 2010 15:25
dobre, ze

existuji tak odvazni lide, jako tento muslim, ktery kritizuje a mysli na reformy! To cloveka potesi, teda alspon me.

0 0
možnosti
M

marrienka

9. 9. 2010 22:55
svoboda a svoboda

moc pěkný článek pane Müller. Ano islám rozhodně není svobodné náboženství a pro člověka, který se v té víře narodí, jen ztěží existují jiné možnosti než se podřídit většinové společnosti. Problematika ukamenování a jiné tělesné tresty jsou věcí diktatury, která má svůj neopominutelný vliv na společnost. Ideologie po staletí dodržovaná je stále v kurzu i přes čím dál větší rozdílnost názorů uvnitř uzavřené společnosti. A ano, stejně jako v jiných diktaturou ovládaných společnostech. Uvnitř vlastního muslimského světa existují lidé( a je jich čím dál víc), kteří navzdory své víře nesouhlasí s mnoha nařízeními, nutících je k naprosté poslušnosti pod hrozbou nehumánních trestů. Je tedy otázka času, než se muslimská společnost dostane do fáze, kdy si toto vše uvědomí a vzbouří se. Vždyť muslimové žijící tady v Čechách, znám jich ve zdravotnictví víc než dost. Okolní společnost je rozhodně nenutí k nějakým pravidelným úkonům, nečeká je ostuda, ani trest a přesto si zachovávají ráz své víry.

0 0
možnosti
MR

iluminat

7. 9. 2010 19:15
meli bychom si vazit nasi DNESNI svobody kdyz muzete

slavit cokoliv nebo nic, je to na vas.muzete chodit do kostela nebo ne atd. Ohanet se tim ze drive byvalo jinak je zcestne a rekl bych ze slabomyslne. To by jsme se treba mohli dat na kanibalismus, taky to neni zaaaaas tak davno co se to delavalo.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

7. 9. 2010 15:58
karma

R^

0 0
možnosti
M

MayaMoya.

7. 9. 2010 15:50
1000x karma, pane Müllere...

Děkuji za odvážný článek, máte absolutní pravdu. žel někteří lidé (bloggeři, konvertité, humanisté...) to nevidí, nebo nechtějí vidět. Někdy proto, že jsou hloupí, někdy proto, že se bojí. Výsledek je však stejný.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

7. 9. 2010 11:16
Řekla bych,

že nastíněný problém je aktuálně-kulturní. To, co píšete v článku (malá svoboda volby zda, jak a kdy se mají muslimové postít, modlit atd.) se mi zdá být spíš konfliktem vnímání individualistické společnosti s vnímáním společnosti kolektivistické. Přemýšlím, jestli by se před průmyslovou revolucí, kdy kolektivismus vládl i u nás, někdo pozastavoval nad skupinovostí uctívání u muslimů, když i naši předkové chodívali do kostela v přesně stanovený čas (a běda, jak ne - to by byla ostuda!). Našim předkům denní čas modlitby určovalo zvonění klekání (proto i ten název), také pěkně kolektivně, a i ten katolický půst byl přesně specifikován a dán... Prostor pro svobodu uctívání také nikde, ten se vytvářel až později, pod vlivem společenských změn.

0 0
možnosti

lost

7. 9. 2010 10:58
to je dobré, vytýkáte muslimům ramadán ...

... a křesťané již přestávají držet neděli, buď nepracují vůbec, nebo pracují non stop :-)

0 0
možnosti
AA

Saša

7. 9. 2010 10:45
Islám je ďábelské učení.

Satan použil Mohameda k tomu, aby odvedl člověka (hlavně Araby) od Stvořitele a jeho Lásky k lidem, svým dětem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik