Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Írán ukvapení a překvapení

Nátlak na Írán neslábne. V minulých dnech se setkali zástupci Německa a pěti stálých členů RB OSN v Berlíně a jednali o tom, jak přimět islámskou republiku vzdát se obohacování uranu, jinak řečeno prvního kroku k jaderné zbrani. OSN chystá již třetí rezoluce proti Íránu. Svět je zneklidněn a hodlá vzdor Íránců otupit stůj co stůj. Nyní dokonce i kompromisem mezi Západem na jedné straně, který by rád udeřil silněji, a Ruskem s Čínou na druhé, podstatně opatrnější straně. Leč Teherán, alespoň navenek, výzvy k rozumu ignoruje. Divadlo pokračuje, ale podstatné leží jinde.  

Plakát domácí íránské opozice zobrazující prezidenta Ahmadínedžáda jako Hitlera.Haaretz

Írán se sotva zřekne svých jaderných ambicí. Trvá na tom, že jeho úmysly s atomy jsou civilní, nikoliv vojenské. Mezinárodní kontrole se ovšem brání. Teherán si postavil hlavu a z problému dělá věc národní hrdosti. Nelze čekat, že se v dohledné době něco změní. Lámat nad tím hůl by však bylo předčasné. Írán má v záloze jak ukvapenost, tak překvapivost. 

Nátlaky a sankce bývají zřídka účinné. Přesto nejsou zhola zbytečné, zvláště tehdy, když vycházejí z širší názorové shody v zásadním ohledu. Mezinárodní zneklidnění je poselstvím, jež íránští představitelé nemohou zcela ignorovat. Zejména pak v situaci, kdy se jejich domácí scéna názorově drolí a její monolitnost zůstává jen na povrchu. 

Z dálky se obvykle vidí a slyší výhradně urputný Mahmúd Ahmadínedžád. Prezident Íránské islámské republiky by chtěl vymazat Izrael z mapy a sjednotit všechny radikály islámu do společného šiku v čele s šíitským Íránem. Tento mystik, osvícený Bohem, je vskutku typem, jenž nemůže koneckonců nevzbuzovat obavy. Kupodivu nejen u těch všech ve světě, kteří mají hrůzu z muslimských fanatiků. Zneklidňuje dnes už i ty, kteří si ho vytvořili. Křídlo nejkonzervativnější šíitské duchovenské hierarchie. V roce 2005 dostal tento bývalý starosta Teheránu, původně volební outsider, podporu konzervativců, zápasících tradičně o moc a vliv se dvěma dalšími proudy režimu, realisty a reformátory. 

A naděje části veřejnosti, spojované s Mahmúdem Ahmadínedžádem také vybledají. Ztratil podporu nejchudších, kteří v něm viděli svého zastánce. To tam je nadšení arabsky hovořící části chudého západního Balúčistánu. Obecní volby na konci roku 2006 vyzněly jako porážka někdejšího hrdiny. Sliboval obrat a lepší život, ale zůstalo jen u slov. Minulý podzim mu duchovenstvo zasadilo ještě drtivější ránu. Do čela svého Shromáždění znalců, jež je nejvyšším orgánem šíitského duchovenstva, jmenovalo Alího Akbara Hášemí  Rafsandžáního. Nesporný sok, čekající na příležitost. Bývalý prezident a pragmatik. Jak známo, je nakloněn  politice otevřenosti a normalizaci vztahů s USA. Obhajuje zásady tržní ekonomiky a státní zásahy do hospodářství, propagované prezidentem Ahmadínedžádem, pokládá za naivitu nevzdělance.

Před nacházejícími parlamentními volby 14. března, jež budou dalším plebiscitem o politice stávajícího vedení země, se Mahmúd Ahmadínedžád ocitá v izolaci, jeho vliv slábne a opakovaně se stává terčem domácí kritiky. Naposledy ho veřejně postavil na pranýř nejvyšší duchovní vůdce, ajatolláh Sajjid Alí Chameneí. Počátkem čtvrtého lednového týdne mu přiřkl vinu za to, že Íránci nemají dost plynu na topení. V zemi s druhým největším světovým přírodním bohatstvím zemního plynu a také s drsnou zimou v některých oblastech zemřelo následkem chladu v posledních dnech 64 lidí. Zásobování plynem vázlo. Rozhořely se naopak vášně a je z toho národní skandál. Írán, země s bohatou minulostí, jak vidno, nepostrádá pestrý veřejný život. A z něho mohou vzejít nejen nemilá ukvapení, ale občas i nějaká nečekaně nadějná překvapení.   

 

  

Autor: Zdeněk Müller | pátek 25.1.2008 11:15 | karma článku: 25,94 | přečteno: 4055x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  19:38

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Velký obrat, kanadská provincie znovu zakázala drogy. Policie byla bezbranná

15. června 2024  19:30

Kanadská provincie Britská Kolumbie se odvrací od své dosavadní politiky, která umožňovala držení...

U Rychnova vykolejil osobní vlak. Provoz je omezen do noci

15. června 2024  19:27

V Rychnově u Jablonce nad Nisou vykolejil v sobotu odpoledne osobní vlak, který mířil z Jaroměře do...

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  19:08

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik