Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Heroin a Tour de France

Cyklistická Tour je po filmových Cannes a tenisovém Rolandu Garrosovi třetí zábavně společenskou akcí, kterými každoročně žije francouzská veřejnost koncem jara a počátkem léta. Když cyklisté dorazí po téměř třech týdnech konečně na pařížská Elysejská pole, mohou v klidu začít francouzské prázdniny. Letos budou cyklisté kroužit Kolem Francie již po devadesáté čtvrté. Hezká tradice, bohužel v posledních letech opakovaně poškozovaná dopingovými aférami. Nejnovější historie závodu se jimi doslova hemží. Pravda, doping k cyklistice patřil vždy, jen se o něm nemluvilo tolik, jako se mluví dnes.

  

 Skandály okolo Tour de France jsou nedobrou vizitkou. Trápí zejména francouzské patrioty. Národní fyskulturní památník se otřásá. Kolo a zdraví přestávají ladit. Na denní světlo se dostává nepříjemná, byť po léta známá pravda. Péče o závodící cyklisty profesionály je špatná, snad dokonce zvrácená. Sportovci umírají mladí. Zatímco se lidský život nepřestává prodlužovat, někdejší slavní vítězové Tour de France odcházejí ze života mladší a mladší.

Sebevraždy, nádory, drogy, alkohol, viry a paraziti přemáhají psychicky a fyzicky oslabené organismy sportovců.  Hugo Koblet, vítěz z roku 1951, zemřel v 39 letech, Gastone Nencini, vítěz z roku 1960, v 50 letech, Luis Ocaňa, vítěz z roku 1973, v 49 letech, Jacques Anquetil, vítěz z let 1957, 1961-64, v 53 letech, Jean Robic, vítěz z roku 1947, v 59 letech. Umírají ale i ti, kteří jen závodili a nevyhrávali. Roger Rivière zemřel ve věku 40 let, José Manuel Fuente neměl ještě ani 50 let. K nim se řadí plejáda dalších. Méně známých a neznámých cyklistů, profesionálů i amatérů, kteří předčasně zemřeli jen proto, že se utekli k medicíně. Nešlo jim o život, šlo jim o výkonnost.  A zvyklost, stále běžnější, se promítla i do jazyka. Cyklistický slovník už zná výraz perf, značící jak výkon, tak infuzi do žil. Soudobí sportovní hrdinové odcházejí do nebytí nezřídka mladí. Jejich život je intenzivní a plný, ale příliš krátký.

Hrdinové sportovních klání by mohli najít své předlohy v antických héróech. I oni byli slavní, umírali a měnili se v kulty. Na rozdíl od těch současných umírali ovšem ti antičtí zpravidla v boji a na vrcholu slávy. Osud je tak ušetřil potupy.  Nemuseli po skončení kariéry, jako dnešní sportovní hvězdy, žít obyčejný a banální život. Nepili minerálku, nýbrž magické nápoje. Jako třeba nektar. Božský nápoj přinášející Olympanům spolu s ambrosii věčnou mladost a nesmrtelnost. Před sto lety si na to vzpomněli němečtí farmaceuti, když hledali pojmenování pro novou substanci připravenou z opia. Inspirovali je antické báje popisující stavy héróů po požití nektaru. Drogu pokřtili heroin.

Héróové jsou k tomu, aby vítězili a byli milování. Aby vzbuzovali úctu a lásku. Sokratés odvozoval slovo hérós od erós, což řecky znamená touhu, zpravidla po krásném těle. Všichni s filosofovým názorem sice nesouhlasí, ale výklad je to hezký.  Héróové se rodili ze svazku bohů a smrtelnic. Tento původ zakládal jejich heroickou i erotickou sílu a přitažlivost.  K rase šampiónů, udivujících milostnými výkony, patřil Héraklés. Ještě než se pustil do plnění pověstných dvanácti úkolů, obsloužil padesát dívek. A pak dokázal zabít dokonce i nebezpečného lva z hory Cithéron.

Když dnes naši sportovní borci berou hormony a naši důchodci viagru, není v tom vůbec nic nového. S jedinou výjimkou. Antičtí hrdinové byli bájní a smrtelníci se s nimi ani nepokoušeli porovnávat. Na rozdíl od moderních héróů. Ti jsou stavěni před davy jako vzory. Zmocňují se našich srdcí a sami kvůli tomu opotřebovávají své srdeční svaly dopingem, jemuž se dříve říkalo posilující nápoj. Leč milióny nadšenců sportování nechtějí umírat ve třiceti letech. Jako třeba před 40 lety anglický cyklista Simpson v krutém stoupání na horu Ventoux.

Na rozdíl od šampiónů skonala Francouzka Jeanne Calmetová před necelými deseti lety v požehnaném věku 122 let. Za vzor veřejnosti přesto neslouží. Snad pod dojmem výtky německého filosofa Fridricha Nietzscheho: „Mnozí umírají příliš pozdě a jen někteří příliš brzo. Přesto se rozumná zásada Zemři včas! bere za cosi nemístného“. Před časem běžela ve francouzské televizi reklama na penzijní pojištění. Vystupoval v ní bývalý cyklista Raymond Poulidor, kdysi „věčně druhý“ za Jacquesem Anquetilem. Jako vzor dlouhověkosti. Vydržel závodit dvacet let a dodnes se těší dobrému zdraví. Jak tvrdil v reklamě, dokázal pečovat jak o své tělo, tak o automobil. Prý ho ten jeho vozil plných 600 tisíc kilometrů. Pravda, za všechno se platí. Poulidor nikdy nevyhrál Tour de France a nepoznal slávu žlutého trikotu.                   

   

  

Autor: Zdeněk Müller | pondělí 18.6.2007 7:00 | karma článku: 17,41 | přečteno: 2221x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Rusko hlásí masivní útok ukrajinských dronů. Poničily i ropnou rafinerii

21. června 2024  7:08,  aktualizováno  7:30

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik