Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Francouzská levice zešílela

Socialistická strana ve Francii se rozpadá kvůli vzájemné nenávisti dvou nesmiřitelných  táborů. Francouzská levice nebyla nikdy v minulosti tak dalece rozdělena, jako je tomu nyní. Přitom ekonomická krize, která se zemi nevyhnula, nahrává odpůrcům příliš liberální ekonomiky a nabízí levici šanci vrátit se na politickou scénu, z níž byla v posledních letech vytlačena.  

Leč stalo se to nejhorší, co si lze představit. Scény kolem výsledků referenda členů strany o novém představiteli Socialistické strany, k němuž vyzval stranický sjezd konaný předminulý víkend, se zapíší nejčernějším písmem do análů francouzských politických dějin. V polovině 90. let zažila Francii souboj v gaullistické straně o post prezidentského kandidáta mezi Edouardem Balladurem a Jacquesem Chirakem. Něco podobného se opakovalo o deset let později. Chirakovec Dominique de Villepin se srazil se tvrdohlavým Nicolasem Sarkozym.

Nyní si z toho vzali příklad socialisté a nabídli veřejnosti něco jako „dívčí válku“. O hlasy členů Socialistické strany se doslova hystericky rvou dvě aspirantky na vedoucí funkci ve straně, Ségolène Royalová, jež loni prohrála volebním boj se Sarkozym o prezidentské křeslo v Elysejském paláci, a Martine Aubryová, úspěšná starostka Lille a dcera bývalého předsedy Evropské komise Jacquese Delorse.

Po „nejhloupější pravici na světě“, jak označovaly noviny francouzské republikány v dobách jejich vzájemných osobních střetů, přichází doba „nejpoblázněnější světové levice“. V situaci všeobecného znechucení politikou, jež ve Francii již po léta vládne, se strana s aspirací vrátit politice důstojnost ocitá v roli nejhoršího možného příkladu. Šance vrátit se do čela země se francouzským socialistům rychle vzdaluje. A prezident Sarkozy může mnout ruce. Francouzská opozice se znemožnila.

Něco takového francouzská levice vskutku nepotřebovala. Už před šesti lety byla tvrdě zasažena, když její kandidát Lionel Jospin byl v prvním kole prezidentských voleb poražen Jeanem-Marie Le Penem. Socialisté se z této rány dodnes nevylízali. Patrně proto, že se nedokázali do všech důsledků poučit z potupné porážky, kterou jim udělil všemi zesměšňovaný a přestárlý pravicový extrémista. A nyní je tu strana rozetnutá na dvě znepřátelené skupiny. Se dvěma tábory, které se navzájem nenávidí a které zůstávají pod společnou střechou z jediného a prostého důvodu. Každý zvlášť by sotva dokázal konkurovat pravici u moci.

Volební komise ve straně jednají, aby určily, zda o jeden nebo dva hlasy vyhrála Aubryová nebo Royalová. Oba tábory si navzájem vyhrožují soudními procesy. Ať už se rozhodne tak či onak, na podstatě věci se nezmění nic. Jedna i druhá z kandidátek ztratily kredit. Nenávist je tak velká a rány tak silné, že si nějaké následné smíření po vzoru Hillary Clintonové a Baracka Obamy lze sotva představit. Pokud by oběma aspirántkám na vedení strany nešlo skutečně jen o funkci, jak vehementně prohlašují, proč nenavrhnou kompromisního kandidáta?

Ekonomická krize šířící se Francií a tlačící zdejší hospodářství k recesi by měla opozici mobilizovat. Žádná demokracie nemůže dobře fungovat bez solidního protitlaku vůči straně u moci. Ve Francii to nyní platí o to více, neboť zdejší prezidentský režim dovoluje soustředit do jediného centra příliš mnoho nekontrolovatelné moci. Nicolas Sarkozy zasadil levici první ránu, když po svém loňském zvolení vytvořil vládu, do níž pozval i osoby s levicovými názory, například Bernarda Kouchnera, současného ministra zahraničí, a nejschopnějšího socialistu Dominiqua Strauss-Kahna poslal do Washingtonu dělat presidenta Mezinárodního měnového fondu. Tentokrát nemusel ani hnout prstem. Socialistická strana spáchala harakiri sama.       

   

  

  

 

Autor: Zdeněk Müller | úterý 25.11.2008 12:45 | karma článku: 15,18 | přečteno: 2313x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik