Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dějiny jako dialog historií

Komunismus rovná se sověty plus elektrifikace. Tak kdysi zněla propagadistická zkratka bolševické ideologie. Analogicky by se dala vytvořit rovnice pro současnou globalizaci: globalizace rovná se trh plus demokracie.

Všichni se na tom zřejmě neshodnou. Kupříkladu globalizace po čínsku zní: trh plus trh.  Jdou-li dnes Číňané do Afriky, nedělají to proto, aby tam přinášeli demokracii, maoismus nebo snad čínský kapitalismus. Obchodují.

Když v 16. století pronikli Portugalci do Indického oceánu, neříkali, že tam budou otevírat trhy. Šli tam za jistým typem obchodu. Anebo to bylo častěji loupení a rabování? Zřídkakdy v tomto „obchodu“ nebylo násilí. V tehdejší epoše se to ovšem nebralo nutně jako prohřešek. Násilí se dalo dokonce ospravedlnit. Třeba tak, že dobyvatelé šíří křesťanství či přinášejí civilizaci divochům.

Dnes by taková argumentace neobstála, dokonce by si něco takového sotvakdo dovolil vyslovit. Neznamená to ovšem, že by současná globalizace pokaždé reagovala na otázku, zda má či nikoliv nějakou morálku. Přitom morální étos ekonomického propojování světa není záležitostí tak zcela bezvýznamnou. Jak ospravedlnit globalizaci? Stačí, že se tak vytváří rozsáhlejší trh?  Pro blaho koho?  Všech zúčastněných nebo především pro stranu iniciátorů?

Shora uvedená rovnice je ideologicky průzračná. Obchodovat,  rozšiřovat trhy a zároveň prosazovat a hájit demokracii. Dobrá, my, co patříme do okruhu západní civilizace, se můžeme pohoršovat nad tím, že to tak pokaždé neděláme a že to občas i zrazujeme. Ale co vyčítat těmi ostatním? Jsou jejich globalizační východiska jiná, spočívají na jiných základech nebo zkrátka ti ostatní myslí jinak než my? 

Zajímalo by mne, jaké morální krédo vede čínskou ekonomickou expanzi. Prospět Papuáncům v Tichomoří anebo Afričanům? Existuje nějaká čínská verze Adama Smithe? Anebo snad platí pro Čínu jiné zákonitosti dějin než pro nás?

Leč možná, že tato čínská expanze přinese něco, na čem nebo z čeho jednou potřeba demokracie vznikne. Něco jako bohatší vrstvu, která už nebude muset věnovat většinu času jediné a základní otázce, jak přežít. Bude se moci zajímat třeba i o to, jak se vládne a jak efekt politické moci zlepšovat. Oklikou se tak možná svět dostane k tomu, co už známe. Jistý stupeň společenského rozvoje si demokracii vyžádá sám od sebe, aniž by pro ni musel někde hledat a nalézat příklad a vzor.

Třeba nás takový vývoj následně vytrhne se zajetí komparativní historiografie, jež svádí poměřovat zaostalost a vyspělost civilizací výhradně našimi normami. V reakci na to pak takto „ponížené“ civilizace odpovídají dokazováním, že podle jejich kritérií jsou ony vlastně lepší, vznešenější, morálnější apod., než jsme naopak my. Z historiografie se tím stává soupeřením o to, kdo z koho, namísto, aby byla dialogem historií. Anebo vzájemně sdílenou komunikací různých pralelně jdoucí dějin, jejichž sbližování se nevylučuje.

      

Autor: Zdeněk Müller | pondělí 20.2.2012 10:45 | karma článku: 12,72 | přečteno: 1157x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik