Diskuse

Chaos a opium

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pierre

19. 1. 2008 19:18
B.Engels,

jako povinná četba pro všechny plánovače "legitimních a legálních" expedicí do Afghánistánu. Ono to asi nebude jen tím: "chybička se vloudila". Domnívám se, že tamní obyvatelé mají asi jiné názorové ukotvení než pan autor. Svobodu pro ně zřejmě představuje nepřítomnost cizích armád. I Sověti během okupace Afghánistánu se pokoušeli o modernizaci, ale vděku se nedočkali. Jsem asi pesimista, ale Karzájiho asi čeká podobný osud jako Nadžíbuláha. Ta expedice je stejně legitimní a legální jako v Iráku a jako bombardování Srbska. Velký klacek je legitimní a legální. Po právu tak se děje.... Tak nějak se mi vybavuje starší písnička (tuším S+Š) o Škrholovi.Pomoc ve formě bombardérů a tanků je obvykle kontraproduktivní.

0 0
možnosti

Marian Kechlibar

24. 1. 2008 0:18
Re: B.Engels,

Myslím, že součástí názorového zakotvení afghánské kultury vůbec není pojem "svoboda". Oni berou islám dost vážně a "islám" = podřízení, poddanost (Alláhovi a jeho zákonům), tedy pravý opak "svobody".

Hlavní problém s Afghánistánem je, že pokud se z něj NATO stáhne, tak se z té země opět stane jeden velký výcvikový tábor pro džihád - třeba proti Pákistánu, pro začátek. A bude tam zase muset zasáhnout ten Pákistán.

0 0
možnosti

Libor

19. 1. 2008 7:41
taky si to myslím

trefné, to jste psal z Paříže? Páč to vypadá, jako byste tam byl :-)

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

18. 1. 2008 20:20
okoli?

Jak pravdepodobne je ze se afghansky chaos prenese do okolnich zemi?

0 0
možnosti
  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik