Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bolest druhých aneb slovo k pohoršeným muslimkám

Opakovaně se s tím v rozhovorech s Vámi setkávám, neméně jako ve Vašich reakcích na mé texty. Uráží Vás karikatury islámského proroka a neúctu k náboženství byste si přály trestat. Voláte po spravedlnosti a žádáte její naplňování podle Vaší míry. Kupodivu jste to převážně Vy, naše aktivní muslimky, kdo zpravidla mluví a proto mé slovo by tentokrát mělo zamířit přímo k Vám.

Zákaz zobrazování? Prorok Muhammad a Mojžíš v rukopisu Mír Hajdara z r. 1436

Neberu Vám právo se pohoršovat na karikováním, které celkem bezdůvodně vztahujete na sebe a ze sebe činíte advokátky pohoršených a rozhořčených. Pouze v duchu moderního práva, které je výhradně pozemské, nikoliv boží, což znamená po lidsku nedokonalé, Vám a Vašim souvěrcům nechci přiznat oprávněnost brát spravedlnost do vlastních rukou. Dokonce nejsem ochoten ani tomuto sklonu a pokušení rozumět, chápat ho a takto jaksi omlouvat.

Pokud chcete žít v otevřené společnosti a užívat jejích výhod, budete muset občas snášet její nevýhody. A k tomu patří, že se náboženství, které uctíváte, ale i vírám jiným, čas od času někdo vysměje a Vy to budete muset snést, případně se obrátit na soud se žalobou na pohrdání náboženstvím a jeho urážku s rizikem, že Vám nedá za pravdu. Pokud trváte na tom, že taková demokracie založená na humanismu universalistickém, nikoliv parciálním, není spravedlivá a dobrá, máte, pokud vyloučím, že byste chtěly vydírat ostatní zápalnými láhvemi a terorem, dvě možnosti.

Po vzoru salafistů se uchýlit do ústraní a tam žít v izolaci, chráněny před riziky, které přináší zkažený moderní svět. Anebo pracovat pro budoucnost a pokusit se někdy příště liberální demokracii přehlasovat a pak ji odstranit ve jménu světlých zítřku nějaké demokracie islámské nesené důstojnými, bohulibými, zbožnými a tolerantními muslimy s otevřenou náručí pro všechny lidi dobré vůle odevzdat se Alláhovi.

Proti takovému vývoji může Západ sotva co dělat, chce-li zůstat demokratický. Protože demokracie není stav jednou provždy daný, nýbrž je to vzorec uspořádání světa , který prochází doslova každodenním plebiscitem. I pro nás, obhájce demokracie liberální, zbývají také dvě možnosti. Buď vsadíme na to, že principy tržní ekonomiky a individuální touha po materiálním blahu posléze rozloží frontu islámských horlivců, kteří stojí v první řadě nepřátel otevřené společnosti.

Anebo se vydáme cestou dialogu, cestou hledání lidského smíru, jehož cílem nebude zkrocením lidí božími pravdami, nýbrž zkrocení bohů, náboženských i lidsky modlářských, ve jménu lidské rovnosti a demokracie, tohoto sice jen lidského, nedokonalého, leč stále nejlepšího nástroje rovnoprávných a svobodných občanů.

A ještě bych Vám doporučil nezlobit se na humor druhých a pokud Vám vadí, mávnout nad ním rukou. Určitě by Vám také prospělo, kdybyste se nebraly až tak příliš vážně. Něco takového cestu k humoru usnadňuje. Humor je totiž takovým ventilem, který odlehčuje přílišný respekt. A přílišný respekt, přílišná bdělost nad ctností nezřídka ctnostnost degraduje a mění v antictnostnost. Příliš ctnostní se stávají obětí vlastního sebeklamu a sebeuspokojení.

Dnešní islám nabízí hojně příkladů takového počínání. Ať je to bdělost nad dodržováním závazku cudnosti pro ženy, anebo křečovité požadování spravedlnosti, popřípadě její vynucování hrozbami, násilím a revanší. Ctnosti uplatňované striktně se stávají neúnosnými, ba škodlivými jak pro samotné ctnostné, tak i pro ostatní. A spravedlnost uplatňovaná příliš důsledně a bez ohledu na různé komplikace a polehčující okolnosti přestupku, se mění v nelítostnou krutost a stává se zástěrkou samolibé pýchy.

A nakonec zpět k prorokovi Vašeho náboženství. Možná by stálo za to zamyslet se nad tím, zda křečovité lpění na jeho nedotknutelnosti, byť jak samy musíte přiznat, to byl jen člověk, i když skrze něho mluvil Alláh, se nepřevrací v něco záporného, co podle Vás islám není a být nechce. Přehnaná úcta se může, jak známo, měnit v brutalitu, v necitlivost k lidskému trápení a v lhostejnost k bolesti druhých. Anebo bolest těch druhých je jiná než Vaše a navíc snad zasloužená?

 

Autor: Zdeněk Müller | čtvrtek 12.4.2012 17:30 | karma článku: 37,10 | přečteno: 3200x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik