Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A Bardotka stvořila ženu

„Mám po krk toho, jak nás tato populace tahá za nos, jak nás a naši zemi ničí vnucováním svých zvyků“. Slova z otevřeného dopisu francouzskému ministru vnitra Sarkozymu před třemi lety. Islámská zvyklost podřezávat skopce u příležitosti svátku Íd al-kabír pobouřila militantní ochránkyni zvířat. Za uvedený výrok byla pohnána k pařížskému soudu, který ji následně odsoudil za „podněcování rasové nenávisti“ k pokutě 15 tisíc eur. Kdo by neznal její jméno. Brigitte Bardotová! „Bardotka“, jak si ji přivlastnila naše generace.

Ikona ženské emancipace a sexuální svobody, která vpadla do poválečné éry, uplakané, upjaté a sešněrované zákazy a příkazy, jako vše převracející větrná bouře. Žít volně a radovat se. Takové poselství jsme četli z filmů, v nichž hrála. Život herečky, s dnešní pětasedmdesátkou na krku (28.9.), zrcadlí názorový vývoj světa za poslední půl století. Od rozesmátého a sluncem zalitého „světa, která patří nám“, k úzkostlivé obavě z toho, co nás čeká. Od spontánní víry v pokrok ke křečovitému konzervativismu.

„Bardotka“ stvořila novou ženu a převrátila mravy. Ženu dítě, poslušnou a pokornou, vyhání žena jako emancipovaná svůdkyně, provokatérka, naivka a nestyda. „Staneš se nedosažitelným snem ženatých mužů“, předpověděl Bardotové Roger Vadim, když se s ní oženil a pak ji obsadil do svého filmu A Bůh stvořil ženu (1956). Po následující tři desítky let se její temperamentní mambo z tohoto kultovního filmu stává normou smyslnosti. Až do roku 1973 nepřestaly vpády této blondýny na scénu světového filmu vyvolávat silné vzrušení.

Bezstarostná léta rodící se ekonomické prosperity Západu, kdy se začínají poslouchat Beatles a Rolling Stones, kdy praská korzet konvencí a vynucované morálky, si B.B. dovolila být nejen svobodná, ale i nezávislá. Obdobně jako Francoise Saganová, jejíž novela „Sbohem smutku“ se stala biblí nejen francouzského mládí. Bardotka miluje každého, kdo se jí zrovna zalíbí, a rozložená na slunci „jak ji Bůh stvořil“, spřádá naivní sny. „Ztělesňuje holou emoci, zabavenou náhražek a falešných obran. Nepotřebuje spodničku, make up, filmovou prolínačku, náznaky či stydlivý úprk“, píše francouzský filosof  Roland Barthes ve svých rozvahách o mytologiích naší doby.

Zrozena, aby šokovala rozechvělými rty, nevrlým úsměškem, rebelantskými a pohotovými reakcemi, tělem, které by samo o sobě dokázalo dosvědčit, že dobrotivý Bůh existuje. Jen herečka udivujícího sexappealu? Nikoliv. Představitelka silného společenského fenoménu, ztělesňující moderní ženskou touhu nejen se líbit, ale také si něco užít. B.B. byla pramáti Evou zbavenou tíže smrtelného hříchu. Navždy zůstane symbolem bezstarostných let, kdy štěstí mělo psychedelické barvy bikin a zavánělo žhářstvím.

Pro jedny zbožňovaný ženský objekt, pro jiné emancipovaná žena. Protichůdným hodnocením je vystavena i dnes za své angažování se v ochraně zvířat, které ji přivedlo až k opakovaným varováním před „islamizací Evropy“. Jedni v jejím chováním spatřují úchylku, jiní projev ženské hysterie. Žena bez studu se dnes stydí za barbarství praktikované na zvířatech. Jako vegetariánka dokonce žádá světové zavedení bezmasého dnes. „Pomohlo by to řešit problém hladu“, nechává se slyšet. Smát se nebo plakat?

Pokaždé, když znovu zhlédnu film A Bůh stvořil ženu přepadá mne silný smutek. Nikoliv kvůli hrdince. Bardotka zůstává tím, čím vždy byla. Bezprostředně reagující emancipovanou ženou. Zarmucuje mne veletoč, jaký udělal za půl století stud. Stud znamená brát ostatní bytosti na vědomí. Svět bez studu je triumfem hulvátství. Nejsou koneckonců islámské rituální porážky ovcí a zahalování žen v moderní Evropě tragikomickou historickou revanší za naší vzpouru proti studu, kterou tak sugestivně vyjadřoval právě fenomén B.B.?

Autor: Zdeněk Müller | pondělí 28.9.2009 16:30 | karma článku: 29,90 | přečteno: 5035x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17

Desetitisíce Francouzů dnes vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Dny v týdnu vidí barevně. Obrazy nelze číst logicky, říká malířka Klára Sedlo

15. června 2024  18:01

Už na vysoké škole se seznámila se svou současnou kurátorkou a začala se uměním naplno živit....

KOMENTÁŘ: Zase školné? Opravdu chceme bariéru bránící ve vzdělání?

15. června 2024

Premium Už je to tu zas. Eurovolby jsou za námi, voliče zase nějaký ten měsíc nepotřebujeme, tak proč po...

Než do jídelny jdou raději do mekáče. Děti jedí hůře, pětina má nadváhu

15. června 2024  16:19

Nevyvážená strava představuje v Česku nejvýznamnější rizikový faktor zodpovědný za mnoho...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik