Svátek matek - neděle 11.5.

Den matek je jedním ze svátků, které bychom měli v dnešní uspěchané době dodržovat. Snad i právě proto, že si dnešní doba žádá rychlost, shon a na ty obyčejné věci se času nedostává, je tento den ideální příležitostí, jak to alespoň jednou za čas napravit. Stačí vaše přítomnost, malá kytička a k tomu několik obyčejných slov, které budou pro vaši maminku znamenat jistě mnohem více než všechny drahé dárky světa. 

Zdůrazňuji slova vaše přítomnost, tedy, že se dostavíte popřát osobně. V určitých případech, kdy to samozřejmě není možné, potěší zajisté i přání esemeskou, ale je-li to alespoň trochu ve vašich silách a možnostech, dostavte se popřát osobně. Už to samo o sobě bude jistě pro mnoho maminek hezkým dárkem.

Na rozdíl od svátků vánočních, kdy se celá rodina také schází, spočívá kouzlo Dne matek v klidu a pohodě. Žádné bláznivé shánění dárků, nervozita a absolutní ztráta pravého důvodu svátků. Den matek je dnem, kdy by děti měly vyjádřit alespoň jednou za rok lásku své mamince a dát jí najevo, že i když třeba vyletěly z rodného hnízda před více než pár lety, stále je to žena, která hraje v jejich životech nenahraditelnou roli.

Vždyť je už tak málo dní, které dokážeme věnovat jen svým nejbližším, nenechte se proto o žádný z nich ochudit. Každý, kdo má tu možnost, nechť věnuje právě tuto neděli 11. května své mamince a užije si den plný rodinné pohody.

Od roku 1924, kdy proběhla v bývalém Československu jedna z prvních oslav Dne matek, se toho mnohé změnilo. To, co se nezměnilo a věřím, že snad nikdy nezmění, je slogan, kterým tenkrát zvaly noviny České slovo, maminky k oslavě jejich Dne. „Maminku máme každý jen jednu a je jediná, která nás nesobecky milovala. Dětmi se cítíme ve dvou stejně jako ve čtyřiceti letech...“

Vzdejte poctu mamince za vše, co pro vás v životě udělala a stejně jako tento den před devadesáti jedna lety propagovala dcera Tomáše Garrigua Masaryka,  Alice Masaryková, veďte k němu i vaše děti. Jen tak může přežít další století a byla by škoda, aby jednoho dne upadl v zapomnění.

Autor: Hermína Muchová

Autor: Hermína Muchová | pátek 9.5.2014 22:25 | karma článku: 7,21 | přečteno: 345x