Stojí za připomenutí - šachy Andreje Babiše v Lidovkách

Milý usměvavý pán rozdávající koblihy jeho budoucím voličům, 1. místopředseda vlády Bohuslava Sobotky naslouchající svému lidu a slibujíc zlepšení všeho, včetně stravy ve školních jídelnách. Udělá vše, aby byli všichni spokojeni a všem se zavděčil. Raději proto odkoupí opět vše co se dá, aby nad tím měl kontrolu a mohl tak lidem lépe "sloužit". Někdo to tu přeci udělat musí, dát konečně vše do pořádku. Kdo by neodolal koblihám zdarma, představě lepší stravy pro děti a prodeji pouze českých vajec, vše (a všichni) budou pod jeho kontrolou, tak se nemusíme ničeho obávat. Kdo by nestál za tímto hrdinou! Občas ale není na škodu připomenout si některé události a činy těch, kteří nám stojí v čele. Dnes přináším přepis telefonního hovoru Andreje Babiše do Lidových novin. Na konci jara 2013 volal pan Babiš redaktorovi panu Janu Kálalovi, jak telefonát probíhal a co vše z toho následně vzešlo, posuďte pouze sami. Pro toho, kdo bere vše až moc doslova upozorňuji, že celý perex je pouze v duchu ironie!

"Pane Babiši zdravím vás, Jan Kálal Lidové noviny."
"Dobrý pane Kálal, neruším?"
"No povídejte."
"Koukal jsem do miteringu (pozn. pravděpodobně myšleno monitoringu), právě mám votvírák (pozn. otvírák - hlavní zpráva na titulní straně), v Hospodářkách mám velký článek a v Lidovkách jsem nic nenašel."
"No, já řikám na tiskovce jsem byl, ale bohužel já jsem prostý redaktor který neurčuje, kdo co bude..."
"Takže vám to zakázali, mám tomu tak rozumět?"
"Jestli to chcete natvrdo říct, tak já prostě...přišel jsem s tím, když z porady jsme měli usnesení, že prostě v tuhle chvíli jakoby nechtějí...
"Takže v tuhle chvíli je Babiš na černé listině."
"Tak ne, tak to nemělo vyznít jako..jakoby ta vaše tiskovka měla dvě roviny, ta jedna byla ryze politická..."
"Já vím o čem byla ta tiskovka, mě nemusíte opakovat, co jsem řikal. Já se ptám, proč jste o tom nic nenapsal." To jsem se vás ptal.
"Já jsem prostě dostal pokyn."
"Výborně. To vám dal pan Balšínek."
"Ne přímo, jakoby já...nejsem s ním vždy přímo jako ve styku."
"Aha. A kdo vám dal ten pokyn?"
"Mám nad sebou šéfa domácího oddělení, ten jde předpokládám na poradu a tam je i ten šéfredaktor a s dalšími jako šéfkomentátory a vším možným, takže..."
"Ale kdo vám to konkrétní řekl, že nemáte psát?"
"Konkrétně mi to řekl můj šéf domácího Vladimír Křivka, ale nerad bych byl, aby se to nějakým způsobem obrátilo vůči němu. On v tomhletom není taky úplně jakoby..."
"Vladimír Křivka?"
"Křivka. Ono to najdete i v tiráži Lidovek, ale jak říkám..."
"A vy to jako považujete za správné, co děláte jako?
"Řeknu to takhle, jako z toho politickýho hlediska v současnosti je to většinou o stranách, které mají v parlamentu třeba jen dva poslance jako třeba LEV, tak u toho zpráv většinou moc nedáváme. Vyjímečně."
"Jo, zajímavé, že všeci vaši konkurenti na to zprávy dávají, protože můj ksicht totiž prodává ti noviny, jestli jste to ještě nezjistil."
"Já v tomhletom pane Babiši jsem opravdu malý pán, já o těch věcech nerozhoduju, nemůžu s tím úplně něco dělat."
"Já se vás ptám, já se s váma normálně bavim ako občan Babiš, já jako nejsem majitěl Mafry, zatim. Já se ptám jako občas Babiš."
"Jakoby z těch ekonommickej věcí mi to přišlo zajímavý, jakoby ty věci okolo nákupu."
"A politicky čo? Veď jde o politiku, já som, všetky noviny o tom píšou, že budu mít poradce z Ameriky, jo?"
"To ale na té tiskovce nezaznělo, že budete mít poradce z Ameriky."
"To bylo možná..."
"Ne v pohodě..."
"Doufám, že kluci vědí, co dělají, že vědí, s kým mají tu čest, ale to je jedno, dobrý."
"Mějte se fajn."
"Mějte se pěkně, hezký den."

Sled následující sled událostí: 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil holdingu Agrofert  Andreje Babiše převzít vydavatelství MAFRA. Podle jeho zkoumání nehrozí, že by transakce narušila hospodářskou soutěž. Koupi mediální skupiny, ve které figurují i Lidové noviny, oznámil Andrej Babiš v červnu 2013.

Vedoucí domácí redakce Vladimír Křivka opustil Lidové novinyy v listopadu 2013, ve stejnou dobu opouští redakci i šéfredaktor Dalibor Balšínek a pochopitelně již pro Lidové noviny nepracuje ani redaktor Jan Kálal.

Video naleznete na FB stránce Na volné noze Hermína L. Muchová (odkaz pod profilem).

Autor: Hermína Muchová | pátek 29.8.2014 7:57 | karma článku: 14,48 | přečteno: 726x