Příspěvek pro celiaky na letošní rok ve výši 6.000 Kč schválen!

Skvělá zpráva pro klienty VZP trpící celiakií! Jak už jsem ve svém článku ze dne 23. dubna tohoto roku informovala, téma příspěvků na bezlepkovou dietu bylo připraveno k jednání nové správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Příspěvek byl schválen, a to opět až do výše 6.000,-Kč pro jednoho klienta za rok. O příspěvek mohou klienti žádat za následujících podmínek.

-     Žadatel musí být pojištěn u VZP a není k datu žádosti přeregistrován k jiné zdravotní pojišťovně (nepodal žádost o přeregistraci),

-      je ve věku do 18 let, resp. do 26 let za předpokladu, že se soustavným studiem připravuje na budoucí povolání (status „nezaopatřené dítě“),

-       nedluží na pojistném/penále na zdravotním pojištění,

-       je členem Klubu pevného zdraví VZP (přihlášku je možno vyplnit až při podání žádosti, veškeré informace týkající se podmínek členství v klubu, naleznete zde),

-       předloží všechny požadované doklady vč. potvrzení od lékaře.

 Výše příspěvku na nákup bezlepkových potravin pro letošní rok činí až 6000,-Kč za osobu, a příspěvek bude možné čerpat vždy zpětně za pololetí. Tedy v červenci a srpnu za první pololetí roku a v prosinci za druhé pololetí vždy v maximální výši 3 000 Kč.

O příspěvek za první pololetí 2014 může klient (nebo jeho zákonný zástupce) požádat osobně na pobočkách VZP nejdříve 1. 7. 2014 a nejpozději dne 29. 8. 2014.

Žádost je možné zaslat i písemně poštou v období od 1. 7. 2014 do 31. 8. 2014 (datum podacího razítka České pošty).

O příspěvek za druhé pololetí 2014 je možné žádat osobně na pobočkách VZP nejdříve 1. 12. 2014 a nejpozději 31. 12. 2014.

Písemně podaná žádost o příspěvek za 2. pololetí 2014 bude akceptována za předpokladu, že podací razítko České pošty bude nejpozději 15. 12. 2014. V opačném případě žádost o příspěvek nebude zpracována, a příspěvek nebude žadateli vyplacen.

Nevyzvednutý příspěvek v 1. pololetí není možné převést do 2. pololetí, stejně tak není možné čerpat celou částku jednorázově.  

Při podání žádosti je třeba předložit originální účetní/daňové doklady o nákupu potravin s označením bezlepková potravina nebo potravina bez lepku.

Při žádosti o příspěvek za 1. pololetí budou akceptovány platební doklady vystavené v období od 1. 1. 2014 do 30. 6. 2014.

Při žádosti za 2. pololetí budou akceptovány platební doklady vystavené v období od 1. 7. 2014 do 31. 12. 2014.

Nedílnou součástí při podání žádosti o příspěvek, je i doklad o diagnóze celiakie, který se předkládá pouze 1x při podání první žádosti o příspěvek v roce 2014. V dalších letech není nutné při žádosti o příspěvek opětovně toto potvrzení předkládat. Doklad vystavuje lékař na formuláři Potvrzení ošetřujícího lékaře (Dg. celiakie) pro poskytnutí příspěvku na bezlepkovou dietu.

Příspěvek je tedy určen pouze pro pacienty, kteří mají diagnózu stanovenu na základě lékařského vyšetření, tedy na základě provedené endoskopie a vyhodnocení bioptického vzorku sliznice střeva nebo při prokázané 10x vyšší hladině protilátek IgA proti lepku, než je norma. Příspěvek není určen osobám, které nemají diagnózu stanovenu předchozím lékařským vyšetřením.

Pokud bude žádost o příspěvek podána písemně poštou, je potřeba kromě výše uvedených dokladů přiložit také vyplněnou Žádost o příspěvek.

VZP ČR vyplatí příspěvek po splnění podmínek pro přiznání příspěvku dle zadání žadatele na formuláři „Žádost o příspěvek“, a to v hotovosti nebo na bankovní účet žadatele. Ve výjimečných případech a na výslovnou žádost klienta, lze příspěvek proplatit také poštovní poukázkou).

 VZP ČR zároveň klienty upozorňuje, že si vyhrazuje právo ukončit poskytování příspěvků po vyčerpání stanoveného finančního limitu, pokud nebude rozhodnuto jinak, z čehož plyne, že pojišťovna není povinna příspěvek poskytnout každému, kdo splní všechny výše uvedené požadavky. Věřme tedy, že se dostane na většinu těch, kterým tento příspěvek alespoň trochu finančně pomůže v rámci jejich specifického stravování.

 

Autor: Hermína Muchová | úterý 27.5.2014 13:26 | karma článku: 7,27 | přečteno: 645x