Přehlídka krasavců v Kutné Hoře - Veteran Rallye 2014

Ten, kdo ve dnech 16. a 17. srpna zavítal do Kutné Hory, mohl obdivovat nejen krásu města zapsaného na seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Tentokrát nabídlo návštěvníkům i pohled na luxus a krásu historických aut spojenou s noblesou šatů, krajek a klobouků z dob našich babiček, pány v pumpkách, dobré jídlo a v neposlední řadě i příjemnou zábavou. Proběhl zde již šestý ročník mezinárodního závodu do vrchu historických aut s názvem Veteran Rallye Kutná Hora, tentokrát v režii 30. let minulého století.

Šestého ročníku se zúčastnilo 40 historických vozidel, mezi kterými byly opravdu naprosté skvosty automobilového průmyslu. Nejstarším automobilem byl  vůz značky FN 1560 Phaeton z roku 1909, který přicestoval z Německa s panem Scholzem. Určitou raritou, která jistě stojí za zmínku byl i automobil Bugatti 44 z roku 1929 s výkonem 80 koní a maximální rychlostí 140 kilometrů za hodinu.

I když se jednalo o závod a pochopitelně zde panovala určitá nervozita, na startovní čáře bylo z automobilů závodníků vidět ve většině případech úsměvy a mávání nedočkavým divákům. Start probíhal za účasti ředitelky závodu paní Güttlerové, která odmávnutím černobílého praporu dala povel ke startu všem čtyřiceti posádkám nejen z ČR, ale i  Rakouska, Německa, Polska, Slovenska a Francie. Posádky aut byly složeny nejen z řidičů, ale v mnoha případech jela na výlet celá rodinka včetně čtyřnohých miláčků. Za volantem byli k vidění jak pánové, tak i dámy, což je vcelku obdivuhodné. Trasa vedoucí z Lorecké ulice do kopce až na vrch části Kutné Hory Kaňk, je nejen strmá a točitá, ale v některých případech dát do pohybu obrovské krasavce, nebyl jednoduchý úkol. Všechny posádky se ale nakonec nejen se startem, ale i celým závodem vyrovnaly naprosto s přehledem. Když se autu nechtělo dát do pohybu, stačilo trochu pomoci okolo stojícími diváky a bylo po problému. Určitě je zapotřebí ocenit výkony všech posádek, i když samozřejmě někdo zvítězit musel. Vítězem šestého ročníku Veteran Rallye Kutná Hora se stal Kutnohořan Antonín Novák, který se stal vítězem již v roce 2012.

Program závodu probíhal zároveň i na Palackého náměstí, kde v rámci doprovodného programu vystoupil například Janek Ledecký, Pepíno, Štěpán Kojan, Kašpárek v rohlíku a mnoho dalších, kteří se postarali o zábavu návštěvníků. Byli jsme svědky soutěží i kulinářských zážitků, nechyběl stánkový prodej, dobrá nálada a úsměvy dospělých i dětí. Tak jako minulé ročníky ani tento nezklamal. I přes původní nepřízeň počasí se přeci jen nakonec ukázalo návštěvníkům sluníčko, a tak všichni,  kteří se rozhodli strávit víkend v duchu historickém, odcházeli plni dojmů a očekávání snad i dalšího ročníku závodu.

Užijte si pohled na nádherné veterány, které bohužel v ulicích našich měst v běžném provozu jen tak už neuvidíte.

Další fotografie ze startu závodu do vrchu naleznete v mém fotoblogu zde.

Foto: Hermína Muchová

 

Autor: Hermína Muchová | pondělí 25.8.2014 12:21 | karma článku: 11,44 | přečteno: 574x