Nářez v Řeznické

35 let života, lidská vítězství i životní tragédie, mnoho lidských osudů, unikátní prostor, tváře dýchající za své role, ale především za své milované divadlo...to vše má nyní jeden společný jmenovatel.

Divadlo v Řeznické, které oslaví v tomto roce 35 let své profesionální umělecké činnosti, je divadelní scéna s unikátním charakteristickým blízkým kontaktem s divákem a nabízí jedinečný a nezaměnitelný repertoár. Prošly jím stovky uměleckých osobností. Je nejen divadelní stagionou s vlastním repertoárem, ale také jakousi líhní talentů. Vypracovalo se svojí tvorbou, kterou postavilo sice na předrevoluční tradici otevřeného prostoru, klubu a volného sdružení, ale zvedlo ji a povýšilo k vysokému uměleckému kreditu i postavení v konkurenčním spektru divadel v tuzemském kontextu, ale již i v zahraničí. Vtisklo mu jasnou tvář, koncepci a dramaturgii hereckého divadla 21. století. Spolupracuje nejen s domácími významnými osobnostmi z divadelního, hudebního a výtvarného umění. Snaží se o výzkum a experiment v oblasti nových tvůrčích proudů a směrů. Plní tak funkci i scénické dílny a laboratoře. Reflektuje v konceptu jednotné dramaturgické linie a vize veškerou kvalitní současnou světovou dramatiku, přináší mnoho českých premiér, ale inscenuje v netradiční formě i významné klasické tituly. Stalo se vyhledávaným místem protínajícím umělecké disciplíny, a příležitostí pro umělce a diváky, kteří by se jinak nepotkali.

Divadlo v Řeznické přispívá svojí tvorbou a činností k pozvednutí kulturnosti a vzdělanosti spoluobčanů všech věkových a sociálních skupin. Plní mimo jedinečného uměleckého zážitku i výchovnou, estetizující a kultivující funkci v síti pražských divadel. Klade ve své tvorbě velmi pečlivě důraz na kvalitu dramatických textů a navrácení váhy „slovu.? Považuje za důležité udržet sice moderní, ale nedevalvovaný český divadelní jazyk na jevišti. Přináší aktuální témata v celospolečensko-kulturním kontextu. Divadlo sleduje a reflektuje současné světové trendy na poli divadelní tvorby, prezentuje a zprostředkovává je nenásilnou formou interaktivně divákovi.

Díky nepodbízivé a nekonformní dramaturgii se divadlu podařilo vybudovat napříč generacemi nemalý okruh pravidelných diváků, pro které se stala návštěva Divadla v Řeznické neodmyslitelnou součástí běžného života, a oni neformálními přáteli a příznivci, kteří se nedočkavě těší na každou novou premiéru divadla a tento potenciál narůstá. Ve foyeru divadla jsou pořádány výstavy obrazů, fotografií a vernisáže, jsou uváděny komponované hudební a literární večery s besedami, křty knih a improvizované interaktivní autorské scénické večery. Programové zacílení divadelní tvorby a činnosti (s osvětovými a vzdělávacími aspekty) je na aktivního, otevřeného a nekonformního diváka všeobecně, a na vzájemnou komunikaci. Spolupracuje jak s Klubem mladého diváka a se školami, pro které jsou pořádány představení, tak se seniorskými organizacemi.

Divadlo přispívá svojí činností k interaktivnímu začleňování specifických a menšinových skupin obyvatelstva do svých uměleckých aktivit. Mezi diváky naleznete i celé rodiny. Nejdříve do divadla začali chodit rodiče a prarodiče, a dnes chodí i jejich děti a vnuci. Zkrátka všichni ti, kteří jsou vnímaví, vyhledávají silná témata i příběhy a straní se uniformitě. Ve své umělecké tvorbě chce nadále objevovat a prezentovat taková témata, tituly a autory, se kterými se divák jinde nesetká. Přicházet s novými kvalitními progresivními dramatickými texty. Divadlo chce i udržet svoji ojedinělost v nekonvenčním a netradičním režijně scénickém zpracovávání inscenací a dosavadní uměleckou úroveň.

V minulé sezóně divadlo připravilo s předstihem pro diváky první dárek, kterou byla českou premiéra nové inscenace Cock  a v obdarovávání svých příznivců pokračuje i další českou premiérou hry Odvolání s Miroslavem Táborským a Filipem Cílem, která se uskuteční 25. listopadu 2016.

Oslavy divadelních narozenin a doprovodné akce budou probíhat celý podzim, ale na hlavní „Narozeninový týden" od 17. do 21. října chystá divadlo pro diváky ještě několik překvapení a dalších dárků, stejně jako v listopadu v rámci festivalu "Noc divadel" celodenním konceptem pro diváky a celé rodiny "Nářez v Řeznické pro Vás".

Autor: Hermína Muchová | čtvrtek 22.9.2016 7:30 | karma článku: 16,95 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Hermína Muchová

Rozhovor se skupinou Elán

13.7.2017 v 7:50 | Karma: 20,23

Hermína Muchová

S elánem na Elán

4.7.2017 v 9:03 | Karma: 12,84