Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Generál Custer ovládl Všetice - Memoriál generála G.A.Custera

Ten, který před desítkami let velkou válku vedl a srdce při tom měl jak z ledu, dnes Sedmou kavalérii do války opět vede a u Little Big Hornu další ukrutný boj se švadronou svojí svede.......

Ten, který před desítkami let velkou válku vedl a srdce při tom měl jak z ledu, dnes Sedmou kavalérii do války opět vede a u Little Big Hornu další ukrutný boj se švadronou svojí svede. Nesmyslnost válek, bolest i utrpení jsou pro dnešní den naštěstí jen vzpomínky, ten dnešní hrdý generál Custer v očích má jen koňskou lásku a od radosti šlehající dětské plamínky.

Dne 22.8.2015 se ve Všeticích u Netvořic uskutečnil již 15. Memoriál generála G. A. Custera, jehož nejvýraznější postava herec a milovník koní Vašek Vydra,  je právě jeden ze zakladatelů tohoto již tradičního setkání nejen obdivovatelů koní a historie. Historických rekonstrukcí bitev se koná ročně mnoho, avšak tato akce je zajisté jedna z nejvýraznějších  a pro všechny návštěvníky vždy nezapomenutelným zážitkem.

Memoriál byl zahájen již ve čtvrtek 20.8. jízdou na koních pod praporem 7. kavalérie v Praze,  která prošla za doprovodu vojenské kapely hrající dobové pochody ze Stromovky přes Staroměstské náměstí a Letnou. Následoval páteční trénink manévrů již ve Všeticích, kde byl pro diváky i jezdce připraven večerní program, při kterém se probírala nejen strategie na sobotní bitvu, ale nechyběla ani kultura v podání hudební kapely Gladly SW.

Přichází sobota a s ní očekávaný den pro jezdce i koně. Již od samého rána se jezdci pečlivě připravují na následující program, oblékají skvěle padnoucí uniformy, probíhají poslední kontroly koní i šavlí a nedočkaví diváci sledují okolní louky, na kterých se v dnešní den vrátí čas o desítky let zpět.

Přesně v půl 11 velí generál pěti švadronám kavaleristů Do sedel! Vojenská kapela nejen skvěle hudebně doprovází následnou přehlídku švadron, ale sama o sobě je skvělou podívanou pro všechny přítomné. Následné manévry jsou vzhledem k počtu koní přímo famózní a na to, že je vojáci nacvičovali pouze několik hodin předem, je třeba smeknout před uměním jezdců i trpělivostí koní. Sledování útoků na imaginárního nepřítele, jízdu bok po boku, nebo naopak v řadě koní, je v počtu desítek koní úchvatná. Následné jezdecké hry jako sólový nájezd při kterém jezdec rozetne šavlí meloun či jízda zručnosti baví nejen diváky, ale jezdci si tak mohou vyzkoušet dovednosti své i svých koní, které si běžně neužijí.

Po následném odjezdu kavalérie na dvou a půl hodinové tažení, byl pro diváky připraven pestrý program pro děti i dospělé. Diváci mohli shlédnou ukázku indiánských válek, navštívit pravé indiánské ležení, vystřelit si z luku, vyzkoušet si jízdu na koních nebo shlédnout westernovou show.

Po návratu vítězných jednotek byly udělovány generálem vyznamenání, případně degradace, grilovalo se, tancovalo se a všude byla cítit příjemná přátelská atmosféra.

Divácké spektrum bylo opravdu široké, své zastoupení zde měly pochopitelně vysoké kožené boty a kovbojské klobouky, rodiny s dětmi i skupinky nejstarší generace. V očích všech zúčastněných bylo vidět velké nadšení svědčící o tom, že sobota strávená na této akci znamená pro mnohé jistě zážitek na celý život.

Nejen generálu Custerovi, ale i všem jezdcům a koním patří neskutečný obdiv za geniální představení, kterým ukázali, že i v dnešní hektické době lze alespoň na chvíli zapomenout na každodenní starosti a alespoň na chvíli se vrátit duchem do dětských let. Málokdo si jistě při ukázkách indiánských válek alespoň na chvíli nevybavil své vlastní dětské bitvy a přesně o tom to vše je. Dokáže-li někdo v divácích probudit dětskou představivost a otevře jim dveře zpět do jejich dětského světa, má v dnešním světě neocenitelný dar. Zároveň je třeba ocenit jezdce i koně za to, jak se dokázali vypořádat s letním horkým počasím, což jistě rekreanti u vody ocenili, ale pro jezdce v uniformách, byly sluneční paprsky opírající se celý den do otevřených plání, jistě velmi náročné.

Pro všechny, kteří si budou chtít tento zážitek zopakovat nebo si ho letos nechali ujít, bude tato možnost tentokrát bohužel až za dva roky. Ale kdo ví, třeba se do roku 2017 řady kavaléristů i koní rozšíří o další nadšence, což by si sám generál Custer jistě přál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Hermína Muchová | úterý 25.8.2015 13:35 | karma článku: 11,30 | přečteno: 804x
  • Další články autora

Hermína Muchová

Vinobraní na Kačině odhalilo překvapení

Vinobraní a dožínky nejsou pouze o víně, i když je jejich nedílnou součástí. Jsou především svátkem sklizně slaveném na konci žní. Práce sedláka není vůbec lehká, o čemž se mohli přesvědčit všichni, kteří zavítali na zámek Kačina.

14.9.2017 v 8:35 | Karma: 15,20 | Přečteno: 2544x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Víkend bude patřit Mišíkovi a dobrému pivu

Dobré pivo a pestrý výběr hudby, to je jistě pro mnohé příjemná kombinace pro strávení volného odpoledne. Přijďte v pátek a v sobotu do Nymburka a nechte se unést proudy zlatavého moku za doprovodu dobré muziky.

14.9.2017 v 7:30 | Karma: 7,40 | Přečteno: 282x | Diskuse| Pozvánky, akce

Hermína Muchová

Vinobraní - na Kačinu přivezou tuny umělého sněhu, tradiční vinobraní cílí nově na rodiny

Den plný vína, hudby, zábavy pro celou rodinu a k tomu vyhlídka pěkného počasí čeká na návštěvníky zítřejšího Vinobraní na Kačině. Užijte si pěknou sobotu, vezměte celou rodinu a přijměte pozvání na zámek Kačina u Kutné Hory.

8.9.2017 v 8:34 | Karma: 8,70 | Přečteno: 558x | Diskuse| Pozvánky, akce

Hermína Muchová

Kouřimská skála vzpomínala na Petra Muka

Život byl pro Petra Muka pestrým kolotočem plným zvratů, euforie i smutku ústících do jedinečné nezapomenutelné hudební tvorby.

4.9.2017 v 7:30 | Karma: 17,74 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Na slovíčko se zpěvákem Vlastou Horváthem

Vlastu Horvátha není nutné představovat, neboť si již na české hudební scéně vytvořil respektované jméno a je bezesporu vyzrálým hudebníkem, který má svou jasnou představu o hudební tvorbě.

31.8.2017 v 7:30 | Karma: 15,28 | Přečteno: 689x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1034x
Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com