Nová branná povinnost - má smysl?

 V minulých dnes prolétla českými médii zpráva o úvahách/návrzích zavést opět brannou povinnost. Nejednalo by se o klasickou „vojnu“, jak jí ještě znali naposled dnešní třicátníci. V první fázi by odvodová komise vybrala vhodné adepty a ti by následně podstoupili minimálně tříměsíční výcvik. Do něj by navíc mohli být povoláni jen specialisté určitých profesí, dle aktuální potřeby armády.  

 Má však takovéto cvičení (ani se snad nedá použít výraz z minula - základní vojenská služba) smysl?

 Je jasné, že tito novodobí odvedenci by nesloužili u jednotek vyžadující mimořádné a dlouhodobé proškolení – např. osádky tanků, parašutisté, průzkumníci, atd. Naučit se plně ovládat tank ani nelze za tak krátkou dobu (hláška z Tankového praporu: „…ani 30 měsíců výcviku nestačí k ovládnutí tak složitého stroje, jakým je tank T-34“). To ale od branců ani žádat nelze - na tyto činnosti máme vojáky profesionální.

 Jejich hlavním úkolem by bylo získání základních vojenských návyků a základů užívání střelných zbraní. Tyto základní dovednosti by postačovaly pro případ jejich povolání v mimořádné situaci. V případě mobilizace by mohli doplnit profesionální vojáky bez složitého zaškolování.

 A potřebuje naše země vůbec vojensky proškolené zálohy?

 Vyhnu se úvahám o možných příčinách jejich potřeby i přílišnému optimismu o celkové nepotřebnosti ozbrojených sil (i to bývá dost častý názor diskutujících v různých diskusních fórech – „…my přece armádu nepotřebujeme“, „k čemu v dnešní mírové Evropě armádu?“, „v době atomových zbraní je každá armáda zbytečná“, atd. atd.). Doba akutní potřeby armády prostě dříve nebo později přijde a my musíme být připraveni. Ani si nechci představovat, jak by vypadala naše armáda, kdyby tato potřeba přišla dnes a současní 18-ti, 19-ti nebo 20-ti letí kluci byli mobilizováni. Neuměli by pozdravit, nevěděli by, jestli k nim mluví svobodník, kapitán nebo generál. Neuměli by zasunout zásobník do zbraně,… . A právě tyto základní dovednosti jim dá výcvik. Je pochopitelné, že v dnešní době, se stále sotisfikovanějšími zbraňovými systémy, jde jen o jakési vojenské minimum. Ale i to ulehčí jejich případné začlenění do armády.

 A věřím, že by absolventům výcvik prospěl i v jiném směru – někdo by získal pokoru, jiný úctu k autoritám, někomu by výcvik přispěl k „otrkání se“ v kolektivu. Zkrátka takováto služba nemusí být „jen“ službou pro stát, ale užitek může přinést i těm, co jí absolvují.  

Autor: Milan Mrkáček | neděle 15.6.2014 13:06 | karma článku: 20,67 | přečteno: 1603x
  • Další články autora

Milan Mrkáček

Těžký den Velitele

1.4.2015 v 23:07 | Karma: 25,26

Milan Mrkáček

Dva důvody obhajoby Kremlu

22.2.2015 v 15:12 | Karma: 27,05

Milan Mrkáček

Nejsme jako oni - po 25 letech

19.2.2015 v 22:30 | Karma: 17,67