JIN-JANG aneb Soulad člověka s přírodou

Tak jsem nad tím pořád přemýšlela, zda sem mám něco k tomu napsat či ne, protože dá se říci, že se mám pořád ještě co učit... Ale možná tím, že sem něco napíšu, mi bude v komentářích vysvětleno, v čem mám pravdu a v čem se mýlím... Takže proč to nezkusit, no ne? :)

Už jako malou holku - někdy na základní škole mě zaujal symbol JIN-JANG. Ani nevím, kde jsem jej viděla poprvní, ale vzpomínám si, že mě tak zaujal, že jsem si o něm musela zjistit vše, co se dalo a od doby, co jej znám, ho kreslím téměř pořád a všude a ještě k němu vždy domaluji paprsky sluníčka (takovým zvláštním způsobem - paprsků nakreslím šest a jdou trojúhelníkového tvaru). Nyní ho pořád nosím na krku, koupila jsem si naušnice s tímto symbolem a mám s tímto symbolem také čínské koule (nepleťte si, prosím, s Venušinymi kuličkami, děkuji :))...
Co vlastně o tomto symbolu vím a co představuje pro mě?
Vím o něm to, že je de facto symbolem taoismu a značí princip vesmíru - tedy princip rovnováhy ve vesmíru :)

Znamená to tedy to, že dobro nemůže existovat, pokud zde nebude zlo... Světlo neexistuje bez existence tmy, chlad bez existence tepla a samozřejmě to platí také obráceně...

Co tedy značí jin - jang pro mě? Je to symbol, který má ukazovat, že zlo a dobro se nevylučují, ale musí být svým způsem spojeni, aby mohla vzniknout rovnováha... Tento symbol pro mě vždy představoval soulad člověka s přírodou a byla to vždy první věc, kterou jsem o tomto symbolu řekla, když se mě kdokoli ptal, co to mám na krku, nebo co to kreslím na tom obrázku... A proč o tom vlastně píšu?

  1. Doufám, že mi článek okomentuje někdo, koho také tato tématika zajímá a řekne mi k tomu více :)
  2. Chtěla bych, aby se více lidé zajímali o symboliku, protože je tam zakotveno hodně poznaného dávného moudra a nejen, že se v ní odráží naše minulost a přítomnost, ale také budoucnost - tak to vidím já :)

Děkuji za pozornost a všem přeji krásný zbytek dne... A zítra konečně pátek a po více než měsíci to rozjedu na parketu, jupííí :) A tancem se já snažím dát své tělo i duši do rovnováhy :) Jaký na to máte recept vy?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Mráziková | čtvrtek 31.1.2013 18:00 | karma článku: 9,84 | přečteno: 624x
  • Další články autora

Lucie Mráziková

Ten čas tak letí

31.12.2021 v 19:18 | Karma: 5,92

Lucie Mráziková

Svoboda? Jen pro vyvolené...

18.11.2021 v 10:37 | Karma: 41,00