Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Takový roztomilý nacismus

Hitler, Goebbels nebo neslavně proslulý protektor Haydrich. Tisíce našich předků vyvraždili jenom proto, že to nebyli Němci, ale Češi, ale dnes se u nás s jejich obdivovateli roztrhl pytel. Kde se v nás bere nostalgie po nacismu?

Dnes už nepřijde skoro nikomu divné, že z veřejné zpěvácké soutěže, přenášené naživo televizí, nevyhodí někoho, kdo podněcuje k rasismu a šíří xenofobii ve svých písních. A nikdo se už ani nepousměje nad tím, že ten zpívající nácek, jehož si tak oblíbil český národ, se jmenuje skutečným přímením nikoli Ortel, ale – ano, čtete dobře – Hnídek. Jako by tu nahnědlost svých názorů měl už v genech.

Nejsem rasista, ale… Stále častěji používané slovní spojení, kterým se člověk mimoděk přiznává, že rasista je.

Dnes mě v Lidových novinách, nebo přesněji na jejich webových stránkách, šokoval článek redaktorky Danieli Vlčkové s titulkem „Hitler za 10 tisíc, Stalin a Heydrich za 4. E-shop prodává figurky masových vrahů.” Titulek je patřičně atraktivní, aby nalákal co nejvíce čtenářů. A Hitler, Stalin a Heydrich dnes přece tak letí! Tak jo, zvýšíme čtenost a vedení bude mít radost! Článek o tom, jak si jistá česká firma udělala ze sílící nostalgie po dobách fašismu a nacismu prosperující byznys, zase lehkým tónem naznačuje, že je to vlastně docela legrace a nic špatného na tom není.

Za třiceticentimetrové sošky v té které rodině zřejmě nesmírně populárních masových vrahů, stojí od čtyř do deseti tisíc korun, přičemž Hitler stojí víc než Stalin a Heydrich dohromady, protože – jak cudně v textu promlouvá majitel firmy – se v zahraničí lépe prodává. A jak z jeho slov vyplývá, masoví vrahové jdou na dračku. Hlavně ti nacističtí. O ty je mezi lidmi zájem. Proto firma vyrábí dohromady jen dvanáct figurek, které znázorňují vojáky spojeneckých vojsk z Druhé světové války, ale vysoce postavených fašistů, zodpovědných za genocidu a hrůzy světové války, celých padesát. A velitel Luftwafe Herman Göring je k mání dokonce ve dvou různých verzích.

Možná jsem podle dnešních měřítek staromódní, ale lidi, kteří si vystaví doma na stůl nebo na skříň Hitlera nebo některého z jeho blízkých fanatických fašounů, ani trochu nechápu. Jako bychom už nežili v zemi, kde nás jako podřízenou rasu chtěli vyhladit a zčásti se jim to podařilo. Tu představu ve čtenářích živí i autorka článku, která na jeho samotný konec zařadila krátké zhodnocení byznysu s figurkami masových vrahů Miroslaven Marešem, „předním českým odborníkem na extremistická hnutí“. Ten uklidňuje každého, komu by se snad sběratelství masových vrahů nelíbilo slovy: „Kontroverzní to celé určitě je, ale nemyslím si, že by to překračovalo současné zákony. V minulosti už se podobné případy řešily a byla u nich poměrně velká míra tolerance. Samozřejmě by záleželo na konkrétním soudci. Na druhou stranu si ale nemyslím, že by postavička Hitlera teď někoho přivedla k nacismu.“

Takže je všechno v pohodě. Hitlera můžete koupit třeba babičce k Vánocům, aby si ho dala na piáno. V zemi, kde se pietního aktu u příležitosti Dne veteránů před pamětní deskou pilotů RAF může zúčastnit voják v nacistické uniformě, aniž by to někoho příliš vzrušovalo, je možné úplně všechno.

Autor: Ondřej Mrázek | neděle 27.11.2016 14:26 | karma článku: 20,10 | přečteno: 933x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Klaus s Mečiarem pořád drží basu

"Rozdělení bylo nevyhnutelné, i když ho většina lidí nechtěla". Dva politici, kteří pro vlastní prospěch před 25 rozbili Československo, si na společném setkání nervózně notovali pořád dokola stejnou starou písničku.

11.12.2017 v 18:49 | Karma: 20,70 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Dopingový ping-pong anebo Proč ta sova tolik houkala?

Proč tolik zášti, Přemysle Čechu? A co vede naši hvězdu světového biatlonu dokola vykřikovat do světa médií a sociálních sítí svou otřepanou písničku o tom, že Rusům je třeba zakázat účast na olympiádě? Jsou to bolesti nohou?

30.11.2017 v 20:00 | Karma: 37,79 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Ticho po pěšině o střelbě v Tbilisi

„Myslela jsem, že už je zase válka, Strašně jsem se vyděsila,“ říkala mi v pátek roztřesených hlasem kamarádka z Tbilisi. Nestačil jsem se divit. V českých médiích se totiž o tamní bitvě s teroristy nepíše. A je zřejmé, proč.

28.11.2017 v 19:23 | Karma: 41,22 | Přečteno: 1961x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Oslavy? To už spíš protest!

Zítra se chystá celonárodní candrbál jako připomínka událostí 17. listopadu z roku 1989. Všichni zase budou mít plná ústa svobody a demokracie, ve skutečnosti půjde jako obvykle o lokajské přitakání novým, neméně odporným vládcům.

16.11.2017 v 17:10 | Karma: 34,75 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Slováci poslali fašisty do riti. Gratulujeme!

Absolutní propadák Kotlebovy extrémně pravicové strany je nejdůležitějším vzkazem slovenských voličů po volbách do krajských zastupitelstev. Holohlavým náckům v zelených stranických tričkách spadl hřebínek.

5.11.2017 v 15:20 | Karma: 11,90 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1886x
Překladatel, publicista, básník.

Seznam rubrik