Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milosrdný anděl NATO a humanitární bombardování: 17 let poté

Dnes je to právě 17 let, kdy začaly na Srbsko dopadat americké bomby. Ve jménu demokracie, humanity a milosrdenství zabili vojáci NATO, jehož jsme byli čerstvě součástí, stovky civilistů. Přispěl k tomu Havel, odsouhlasil Zeman.

Dnes tu máme Zelený čtvrtek, vzdáváme hold křesťanské tradici požíráním špenátu a těšíme se na Velikonoce, až oslavíme zmrtvýchvstání Krista. Ve jménu milosrdenství, lásky k bližnímu a takových těch pojmů, které jsou dnes v jiných než velikonočních souvislostech vysmívány jako projev slabosti, sluníčkářství a vlastizrady.

V Srbsku – té krásné zemi jen pár set kilometrů od nás, o kterou se moc nezajímáme – je 24. březen dnem smutku. Něco jako naše Dušičky. Právě toho dne v roce 1999 tam totiž začal masakr a peklo, jehož obětí se podle různých údajů stalo 500 až 1 700 civilistů, z nich 300 až 400 dětí. O tisících srbských vojáků nemluvě. Šlo o nejkrvavější konflikt na území Jugoslávie od Druhé světové války. Krev je na rukou amerických i spojeneckých politiků a vojáků, ale i českých politiků, které jsme zvolili v demokratických volbách. Jeden z nich je bývalý prezident, oslavovaný po smrti jako kultovní postava české demokracie a morálky, druhý sedí na Hradě dodnes. Bombardování Jugoslávie bylo porušením mezinárodních zákonů a došlo k němu v rozporu se stanoviskem Organizace spojených národů, přesto není posuzováno jako válečný zločin.

Česká republika vstoupila do NATO 7. března 1999. O sedm dní později byla vláda premiéra Miloše Zemana postavena před hotovou věc: jde se do války. „Přesně sedm dní po našem vstupu do NATO mi volal generální tajemník Javier Solana, že v pondělí budou letadla NATO bombardovat Jugoslávii a že tak bylo rozhodnuto už v prosinci, kdy ještě Česká republika v alianci nebyla, a proto jsme nebyli součástí toho rozhodnutí a ani jsme o něm nebyli informováni. Byl to šok,“ řekl o jednání české vlády tehdejší ministr zahraničních věcí Jan Kavan. Vláda tehdy povolila přelet smrtonosných letadel přes české území.

Zemanův kabinet se tehdy ocitl v křížové palbě. Nůž na krk dalo novopečenému, poslušnému a přičinlivému členovi aliance velení NATO, z druhé strany tlačil z Hradu politicky na pilu prezident Václav Havel. Slovník útočníků na Srbsko připomínal jeho absurdní divadelní hry z 60. let. Aliance dala masakru krycí název Milosrdný anděl, Havel v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde prohlásil:

"Domnívám se, že během zásahu NATO na Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: nálety, bomby, nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární.“ Vrchního velitele vojsk NATO během bombardování, amerického generála Wesleyho Clarka Havlem navrhl na nejvyšší české vyznamenání Řád Bílého lva. Návrh ale nepodepsal premiér Zeman.

Při akci Milosrdný anděl byly zničeny mosty přes Dunaj, továrny, elektrárny, sídlo vojvodinského parlamentu, byla zasažena budova televize (16 mrtvých), vlak na trati mezi Bělehradem a Skopje (55 mrtvých) nebo konvoj uprchlíků (75 mrtvých). Letouny NATO shazovaly i grafitové a kazetové bomby, zakázané OSN...

O konfliktu, za který neseme nepřímou odpovědnost, by šlo psát ještě dlouze, rozčilovat se, plakat, nadávat a vyhrožovat. O to mi ale nejde. Chtěl jsem jen připomenout informace, na které se tak trochu řízeně zapomíná, a věnovat obětem té nesmyslné války pietní vzpomínku. Srbové, promiňte.

Autor: Ondřej Mrázek | čtvrtek 24.3.2016 15:33 | karma článku: 37,93 | přečteno: 1448x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Přestaňme si nadávat, musíme si pomáhat

Hořce smutný kolotoč dělení české společnosti na dva hystericky se nenávidějící tábory se nám před očima mění v démonické soukolí, které nás všechny hrozí vcucnout a rozmáčknout jako Chaplina v jeho Moderní době.

21.2.2018 v 18:42 | Karma: 19,76 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Ani milý Drahoš, ani drahý Miloš

Hry, které mají společně s chlebem uspokojit nespokojený národ, nechat ho se pořádně vyřádit, vypustit páru a odvést tak pozornost od korupce politiků a utahování šroubů i prohlubující se sociální a ekonomické nerovnosti.

25.1.2018 v 18:14 | Karma: 26,27 | Přečteno: 2772x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Fake-news po izraelsku s českým pírkem za kloboukem

Názorný příklad, kterak se manipuluje se skutečností, předvedla zase jednou izraelská média. A jako pilní propagandističtí žáčci se k nim přičinlivě přidali i četní novináři čeští.

12.1.2018 v 19:43 | Karma: 19,99 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Co si myslí Rusové doopravdy?

Rusové jsou národ, trpící velmocenským komplexem, mesianistickými sklony, útiskem totalitního režimu i paranoiou ze zahraničního nepřítele. Tak analyzují čeští komentátoři výsledky průzkumu nezávislého centra Levada.

27.12.2017 v 17:15 | Karma: 37,88 | Přečteno: 3155x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Na Jeruzalém! aneb Kam vítr, tam plášť

Česká republika se zdržela hlasování o rezoluci OSN, odsuzující rozhodnutí USA uznat za hlavní město Izraele Jeruzalém. Podlehla tak tlaku a výhrůžkám Donalda Trumpa, že kdo ho nebude poslouchat, bude tvrdě pykat.

22.12.2017 v 16:05 | Karma: 16,77 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1886x
Překladatel, publicista, básník.

Seznam rubrik