Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump versus Streep

Dal jsem si časový odstup od události, abych byl schopen se oprostit od případných emocí a vidět celou záležitost takříkajíc s čistou hlavou.

Meryl Streep je pro mně Jack Nicholson v sukních. Tzn., že hraje všechny své postavy víceméně stejně (na rozdíl od mé veleoblíbené mnohotvárné Emmy Thompson), ale skvěle a že se většinou nesekne s výběrem scénáře a její filmy mají vždy minimálně slušnou uměleckou úroveň.

Meryl Streep nemá ráda Donalda Trumpa. Pro vyjádření své negativní emoce si vybrala situaci, kdy Trump v jednom svém předvolebním projevu parodoval postiženého žurnalistu. A je zapotřebí říci ještě jednu věc. Článek postiženého žurnalisty jsem nečetl, má úvaha je tedy čistě obecného rázu, netvrdím ani, že Meryl Streep neměla právo na své vystoupení, ani že Donald Trump dal žurnalistovi, co si zasloužil.

Pojďme si společně položit, jako výchozí premisu, otázku, zda postižení samo je dostatečným důvodem pro shovívavost v otázkách etických či morálních v přístupu zdravé majority k postiženým. Převedeno do praktického světa: Jestliže ke stejné situaci přistoupí jeden postižený jako slušný a morální člověk a druhý postižený jako podlý hajzlík, má naše reakce být, jejda vy jste postižení, tak to my vám ani jednomu nebudeme nic říkat, abychom žádného z vás nediskriminovali ve vašem trápení? Nebudeme raději vyzdvihovat ani to slušné chování prvního, aby ten druhý nebyl automaticky vystaven srovnání? Domnívám se že nikoli. Špatnost má být pojmenována bez ohledu na to, jestli jejím původcem je člověk handicapovaný, či zdravý.

A tady může být skryta základní chyba, které se Meryl dopustila při svém vystoupení na Zlatých Glóbech. Nehodnotila, zda novinář, řečeno mírně anglisticky, okupoval svým článkem o Trumpovi morální půdu  (occupied moral ground) či nikoli. Jinými slovy, zda se svým článkem choval jako slušný a morální člověk či jako podlý hajzlík.

Donaldu Trumpovi se článek z pera postiženého žurnalisty nelíbil svým obsahem, považoval jej za lživý. I jal se ve své přímosti žurnalistu konfrontovat. Jestliže reakce žurnalisty byla vskutku taková, jak následně Donald Trump při svém projevu předváděl, je potřeba si položit otázku, zda se žurnalista i díky svému postižení nestal při své (možná nejapné) obhajobě karikaturou sebe sama  Z Trumpova subjektivního úhlu pohledu se žurnalista zachoval jako podlý hajzlík a jeho vlastní karikarturu předvedl svým voličům.

Postižení si zaslouží naši pozornost v odstraňování překážek, které jim brání integrovat se v maximální možné míře do života společnosti, potřebují naši ohleduplnost právě a pouze s ohledem na své postižení nikoli za své chování či jednání k druhým lidem. Proto v otázce projevu Meryl Streep na Zlatých Glóbech zvažme možnost, že se na celou záležitost podívala značně povrchně s cílem najít pověstnou hůl a vůbec nehodnotila čestnost a upřímnost motivů postiženého žurnalisty při psaní článku o prezidentském kandidátovi.

Autor: Jaroslav Moučka | pondělí 30.1.2017 10:22 | karma článku: 35,30 | přečteno: 2045x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Glosa: Čínské investiční fórum a „lidskoprávní“ neziskovky

Server idnes v článku od Jana Brože informuje o tom, že jeden z hlavních účastníků Čínského investičního fóra v Praze vicepremiér ČLR Čang Kao-Li je odpovědný za pronásledování příslušníků duchovního hnutí Fa-lun-kung. Článek je modelovým příkladem toho, jak média pracují s „tvorbou názoru“ v hlavách čtenářů. Pojďme si to trochu rozebrat.

28.8.2014 v 10:05 | Karma: 22,71 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Glosa: O slovanské agresivitě a anglosaské mírumilovnosti

U mého oblíbeného kolegy blogera jsem se zde na idnesu dočetl, že: "Neautorizovaným vjezdem Bílého konvoje na Ukrajinu Rusko dále vystupňovalo své agresívní chování." (http://tomaspeszynski.blog.idnes.cz/c/423185/Bud-jste-proti-Putinovi-nebo-s-nim.html). Nejdříve jsem zapomněl zavřít pusu, ale pak jsem se začal smát (jako u všech jeho článků) a říkal jsem si, kam ten človíček na ty bizarní interpretace chodí, než jsem si přečetl tento článek (http://zpravy.idnes.cz/obama-a-merkelova-k-ruskemu-konvoji-d6j-/zahranicni.aspx?c=A140823_075008_zahranicni_jj) A tehdy jsem to konečně pochopil

23.8.2014 v 17:42 | Karma: 36,65 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Americké války – stroj na peníze

Často se u různých komentátorů můžeme dočíst, jak války, které vedou Spojené státy, končí naprostým fiaskem. Americká vojska zemi opouštějí a zanechávají za sebou chaos a zmar a celkový účet se šplhá do stovek miliard dolarů Zajímavé ale je, že nikdo z oficiálních představitelů USA tyto války negativně nehodnotí. Jak je to možné? Že by v jejich očích splnily očekávání?

6.8.2014 v 8:18 | Karma: 37,75 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Ukrajina nasadila balistické rakety

Naše "objektivně" informující média zamlčují nejnovější vývoj na Ukrajině, kdy Kyjev odpálil proti rebelům na východě země blíže neurčený počet balistických raket krátkého doletu

31.7.2014 v 8:14 | Karma: 32,68 | Přečteno: 3247x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Jak se Amíci poučili aneb i lhát se dá chytře

Tak tady máme nové odhodlání. Atlantické odhodlání. To je krásný název. Atlantic Resolve. Jak říkal Werich: "To je blbý, to se bude líbit." Lidé budou jásat v ulicích a vítat americké hochy, kteří osvobodí Evropu od Ruské hrozby. Russian Threat.

2.7.2014 v 11:10 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1399x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik