Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smutná realita slovenských voleb 2012

Resignovaná slovenská premiérka Iveta Radičová se otřela o Čechy za jejich nepřistoupení k paktu rozpočtové kázně a vyvolala tak bouřlivé reakce, které ve své nejnižší formě použivaly munici s obsahem hořkosti z údajné kolonizace menšího, ale nepochybně vyspělejšího národa tím větším a zaostalejším, z druhé strany se vytahovala zrada republiky paktováním se s Hitlerem v roce 39, prostě bylo veselo. Nějak při tom zaniklo, že na Slovensku jsou tento víkend předčasné parlamentní volby a že tedy slova Radičové byla určena zaprvé domácím uším, kde je jakýkoli výpad proti Čehúnom v určitých vrstvách stále kvitován a za druhé tím Radičová vysílá pozitivní signály těm, kvůli nimž porušila své předvolební sliby Slovákům, že nepodpoří žádný transfer slovenských peněz na záchranu předlužených států. Porušením tohoto slibu nechala padnout vládu a sebe pasovala do role politického lháře.  Myslím, že se brzy dozvíme, co dostala slíbeno za tuto bezcharakterní otočku.

I can get no satisfaction!

Protože jsem na Slovensku takříkajíc smažený-vařený sleduji s povzdálí a nezaujatě slovenskou předvolební kampaň a přestože to není můj boj, je mi z ní chvílemi smutno, protože je v podstatě zrcadlovým obrazem toho co se vždy před volbami děje i u nás. Rozhodně k tomu smutku nepřispělo vypuštění mohutného skandálního lidoopa mezi  lidi, protože tato forma politického předvolebního boje je už v našem středoevropském prostoru tradicí. Smutno je mi proto, že si lidé v naší civilizaci opravdu nezaslouží mít méně zkorumpovanou méně neschopnou a více spravedlivou a více slušnou vládu. Jediná strana, která se v otázce eurovalu zachovala slušně a nezradila své voliče, Sulíkův SaS, se potácí na hranici volitelnosti, obdoba naší sociální demokracie, strana Smer bezbřehého populisty Fica, jehož poslední vláda způsobila drastický nárůst zadlužení Slovenska (téměř ztrojnásobení) má naopak nakročeno k drtivému vítězství.

Dalším fenoménem hodným k zamyšlení jsou témata předvolební kampaně. Přestože se v těchto volbách vyrojilo na Slovensku několik nových politických subjektů, ani jedna kampaň jako by neviděla, že ve Španělsku jsou na ulicích policií bití lidé při pokojných demonstracích, v Řecku hoří budovy, Island ukázal mezinárodním banksterům vztyčený prostředník, lidé vzali moc do svých rukou, odmítli zaplatit dluhy domácích bank, donutili padnout vládu a parlament a spolu s odborníky na ústavní právo posílili základy své demokracie. Není divu, že naše presstitutky o tom mlčí jako hrob. Naši političtí hochštapleři se toho bojí, jako čert kříže. Ještě bychom si vzali mustr. Žádné strachy, naše pasivita je nekonečná, hlavně, že máme všude tydlety akvaparky.

Vezměme si tedy onu probíhající slovenskou kampaň. Fico po socanovsku slibuje všem všechno, slovakocentrismem posedlý ožran Slota, o němž si sami Slováci říkají vtip, že na vietnamské tržnici jednomu obchodníkovi opáčí: „Čo žmúriš, Maďar!“ (překlad: Co mhouříš oči, Maďare), na bilboardech potáhl rollingstonovský jazyk slovenskou vlajkou jako rakev v zahraniční misi padlého vojáka a že se má všude na Slovensku mluvit jenom slovensky. Překvapivě banální je kampaň nově vzniklé strany 99% (jakože reprezentují 99% chudých obyvatel Slovenska proti tomu 1% boháčů. Přitom mají bilboardy na každém rohu, až si člověk musí položit otázku: Kdopak je asi financuje?). Člověk by u takové strany očekával témata jako posílení přímé demokracie ale ne ne. Nejčastěji používaný bilboard hlásá, že jsou za stejné platy mužů a žen. To je opravdu něco úplně nového. Jiná strana zase žádá aby bylo zatočeno s korupcí, Slota kromě padlého jazyka chce ještě zvýšit důchody o 1200 Euro. Kde na to vezme neříká. Zdroje zřejmě jsou. Další strana chce samozřejmě spravedlnost a stejný metr pro všechny, tedy i pro politiky. Jiná chce odstranit narkomany bezdomovce a herny. Zřejmě je postřílí (první a druhé) a rozstřílí (třetí). Vrcholem onoho panoptika je svérázná Nora Mojsejová, která ani ve volební kampani nezapomíná na svůj genitální slovník. Kromě tohoto východniarského folklóru, který je alespoň zábavný, je to banalita na banalitu, stará oprášená kliše, kterým by už snad nikdo neměl věřit, protože už byla recyklovaná tolikrát a vždy spolehlivě nedodržena. V té kampani není ani jedno skutečně důležité politické téma, které by reflektovalo choroby jejich i naší smrtelně nemocné demokracie.

A tak si říkám, že prostě máme to co chceme a tedy to co si zasloužíme. Chléb a hry. Slovenské preference to ukazují v celé nahotě. Jediná strana, která se zachovala prinicpiálně bude ráda, když se dostane do parlamentu, Slibotechny, podvodníci všeho druhu, rozeštvávači a hochštapleři zasednou v parlamentu ke korytům a budou čtyři roky mlaskat a mlaskat, občas odříhnou, ale hned zase pokračují v hostině. A před dalšími volbami vytáhnou ty zapomenuté sliby z letošních bilboardů a nechají je natisknout na nové bilboardy a my půjdeme a zase je zvolíme. Jsme za ropným zlomem, takže už je otázkou nedlouhého času, kdy se naše civilizace, totálně závislá na uhlovodících, zhroutí jako domeček z karet. Pak tyhle jevy ani nebudou k smíchu, protože na to nebudeme mít čas shánějíc v potu tváře trochu jídla k přežití dalšího dne.

Autor: Jaroslav Moučka | úterý 6.3.2012 14:40 | karma článku: 29,13 | přečteno: 2081x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Ukrajinský vládní sitcom pokračuje

Od Velké Únorové Nacionální Revoluce v Kyjevě jsme si už zvykli na to, že kyjevští pučisté chrlí na adresu Moskvy jedno nepodložené obvinění za druhým, aby následně vždy vše utichlo nebo bylo vylepšováno pozměňovacími verzemi a až pak utichlo.

29.8.2014 v 8:56 | Karma: 36,31 | Přečteno: 1575x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Glosa: Čínské investiční fórum a „lidskoprávní“ neziskovky

Server idnes v článku od Jana Brože informuje o tom, že jeden z hlavních účastníků Čínského investičního fóra v Praze vicepremiér ČLR Čang Kao-Li je odpovědný za pronásledování příslušníků duchovního hnutí Fa-lun-kung. Článek je modelovým příkladem toho, jak média pracují s „tvorbou názoru“ v hlavách čtenářů. Pojďme si to trochu rozebrat.

28.8.2014 v 10:05 | Karma: 22,71 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Glosa: O slovanské agresivitě a anglosaské mírumilovnosti

U mého oblíbeného kolegy blogera jsem se zde na idnesu dočetl, že: "Neautorizovaným vjezdem Bílého konvoje na Ukrajinu Rusko dále vystupňovalo své agresívní chování." (http://tomaspeszynski.blog.idnes.cz/c/423185/Bud-jste-proti-Putinovi-nebo-s-nim.html). Nejdříve jsem zapomněl zavřít pusu, ale pak jsem se začal smát (jako u všech jeho článků) a říkal jsem si, kam ten človíček na ty bizarní interpretace chodí, než jsem si přečetl tento článek (http://zpravy.idnes.cz/obama-a-merkelova-k-ruskemu-konvoji-d6j-/zahranicni.aspx?c=A140823_075008_zahranicni_jj) A tehdy jsem to konečně pochopil

23.8.2014 v 17:42 | Karma: 36,65 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Americké války – stroj na peníze

Často se u různých komentátorů můžeme dočíst, jak války, které vedou Spojené státy, končí naprostým fiaskem. Americká vojska zemi opouštějí a zanechávají za sebou chaos a zmar a celkový účet se šplhá do stovek miliard dolarů Zajímavé ale je, že nikdo z oficiálních představitelů USA tyto války negativně nehodnotí. Jak je to možné? Že by v jejich očích splnily očekávání?

6.8.2014 v 8:18 | Karma: 37,75 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Ukrajina nasadila balistické rakety

Naše "objektivně" informující média zamlčují nejnovější vývoj na Ukrajině, kdy Kyjev odpálil proti rebelům na východě země blíže neurčený počet balistických raket krátkého doletu

31.7.2014 v 8:14 | Karma: 32,68 | Přečteno: 3247x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik