Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smutná realita slovenských voleb 2012

Resignovaná slovenská premiérka Iveta Radičová se otřela o Čechy za jejich nepřistoupení k paktu rozpočtové kázně a vyvolala tak bouřlivé reakce, které ve své nejnižší formě použivaly munici s obsahem hořkosti z údajné kolonizace menšího, ale nepochybně vyspělejšího národa tím větším a zaostalejším, z druhé strany se vytahovala zrada republiky paktováním se s Hitlerem v roce 39, prostě bylo veselo. Nějak při tom zaniklo, že na Slovensku jsou tento víkend předčasné parlamentní volby a že tedy slova Radičové byla určena zaprvé domácím uším, kde je jakýkoli výpad proti Čehúnom v určitých vrstvách stále kvitován a za druhé tím Radičová vysílá pozitivní signály těm, kvůli nimž porušila své předvolební sliby Slovákům, že nepodpoří žádný transfer slovenských peněz na záchranu předlužených států. Porušením tohoto slibu nechala padnout vládu a sebe pasovala do role politického lháře.  Myslím, že se brzy dozvíme, co dostala slíbeno za tuto bezcharakterní otočku.

I can get no satisfaction!

Protože jsem na Slovensku takříkajíc smažený-vařený sleduji s povzdálí a nezaujatě slovenskou předvolební kampaň a přestože to není můj boj, je mi z ní chvílemi smutno, protože je v podstatě zrcadlovým obrazem toho co se vždy před volbami děje i u nás. Rozhodně k tomu smutku nepřispělo vypuštění mohutného skandálního lidoopa mezi  lidi, protože tato forma politického předvolebního boje je už v našem středoevropském prostoru tradicí. Smutno je mi proto, že si lidé v naší civilizaci opravdu nezaslouží mít méně zkorumpovanou méně neschopnou a více spravedlivou a více slušnou vládu. Jediná strana, která se v otázce eurovalu zachovala slušně a nezradila své voliče, Sulíkův SaS, se potácí na hranici volitelnosti, obdoba naší sociální demokracie, strana Smer bezbřehého populisty Fica, jehož poslední vláda způsobila drastický nárůst zadlužení Slovenska (téměř ztrojnásobení) má naopak nakročeno k drtivému vítězství.

Dalším fenoménem hodným k zamyšlení jsou témata předvolební kampaně. Přestože se v těchto volbách vyrojilo na Slovensku několik nových politických subjektů, ani jedna kampaň jako by neviděla, že ve Španělsku jsou na ulicích policií bití lidé při pokojných demonstracích, v Řecku hoří budovy, Island ukázal mezinárodním banksterům vztyčený prostředník, lidé vzali moc do svých rukou, odmítli zaplatit dluhy domácích bank, donutili padnout vládu a parlament a spolu s odborníky na ústavní právo posílili základy své demokracie. Není divu, že naše presstitutky o tom mlčí jako hrob. Naši političtí hochštapleři se toho bojí, jako čert kříže. Ještě bychom si vzali mustr. Žádné strachy, naše pasivita je nekonečná, hlavně, že máme všude tydlety akvaparky.

Vezměme si tedy onu probíhající slovenskou kampaň. Fico po socanovsku slibuje všem všechno, slovakocentrismem posedlý ožran Slota, o němž si sami Slováci říkají vtip, že na vietnamské tržnici jednomu obchodníkovi opáčí: „Čo žmúriš, Maďar!“ (překlad: Co mhouříš oči, Maďare), na bilboardech potáhl rollingstonovský jazyk slovenskou vlajkou jako rakev v zahraniční misi padlého vojáka a že se má všude na Slovensku mluvit jenom slovensky. Překvapivě banální je kampaň nově vzniklé strany 99% (jakože reprezentují 99% chudých obyvatel Slovenska proti tomu 1% boháčů. Přitom mají bilboardy na každém rohu, až si člověk musí položit otázku: Kdopak je asi financuje?). Člověk by u takové strany očekával témata jako posílení přímé demokracie ale ne ne. Nejčastěji používaný bilboard hlásá, že jsou za stejné platy mužů a žen. To je opravdu něco úplně nového. Jiná strana zase žádá aby bylo zatočeno s korupcí, Slota kromě padlého jazyka chce ještě zvýšit důchody o 1200 Euro. Kde na to vezme neříká. Zdroje zřejmě jsou. Další strana chce samozřejmě spravedlnost a stejný metr pro všechny, tedy i pro politiky. Jiná chce odstranit narkomany bezdomovce a herny. Zřejmě je postřílí (první a druhé) a rozstřílí (třetí). Vrcholem onoho panoptika je svérázná Nora Mojsejová, která ani ve volební kampani nezapomíná na svůj genitální slovník. Kromě tohoto východniarského folklóru, který je alespoň zábavný, je to banalita na banalitu, stará oprášená kliše, kterým by už snad nikdo neměl věřit, protože už byla recyklovaná tolikrát a vždy spolehlivě nedodržena. V té kampani není ani jedno skutečně důležité politické téma, které by reflektovalo choroby jejich i naší smrtelně nemocné demokracie.

A tak si říkám, že prostě máme to co chceme a tedy to co si zasloužíme. Chléb a hry. Slovenské preference to ukazují v celé nahotě. Jediná strana, která se zachovala prinicpiálně bude ráda, když se dostane do parlamentu, Slibotechny, podvodníci všeho druhu, rozeštvávači a hochštapleři zasednou v parlamentu ke korytům a budou čtyři roky mlaskat a mlaskat, občas odříhnou, ale hned zase pokračují v hostině. A před dalšími volbami vytáhnou ty zapomenuté sliby z letošních bilboardů a nechají je natisknout na nové bilboardy a my půjdeme a zase je zvolíme. Jsme za ropným zlomem, takže už je otázkou nedlouhého času, kdy se naše civilizace, totálně závislá na uhlovodících, zhroutí jako domeček z karet. Pak tyhle jevy ani nebudou k smíchu, protože na to nebudeme mít čas shánějíc v potu tváře trochu jídla k přežití dalšího dne.

Autor: Jaroslav Moučka | úterý 6.3.2012 14:40 | karma článku: 29,13 | přečteno: 2081x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Další informace o výbuchu v Charkově

Vzhledem k tomu, že od tiskoveho orgánu ANOfertu ani od veřejnoprávní Bakalovize se nedá očekávat, že by poskytla prostor i jiným názorům než těm západně propagandistickým, dávám zde k dobru pár informací zveřejněných jinde.

23.2.2015 v 18:02 | Karma: 27,09 | Přečteno: 1111x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Výroční běsnění havlistů: Vítejte na Pé Vé Há revisited

Tuto fiktivní reportáž jsem původně napsal v prosinci roku 2012 jako ironickou reakci na kultoosobnostní běsnění havloidů v tom roce (http://moucka.blog.idnes.cz/c/312204/Vitejte-na-Pe-Ve-Ha.html). Ani ve snu mně nenapadlo, že ten článek bude tak prorocký. To, že do toho tento "výkvět" národa bude dál bušit, aby se stokrát opakovaná lež stala pravdou, "pravda" se mohla stát legendou a legenda mýtem, jsem věděl, ale že to poženou do absurdity, kterou jsem "stylově" v reportáži zvolil, to jsem netušil. A tak, ač jsem ve svém posledním blogu oznámil konec psaní, nedalo mi, abych tváří v tvář naší neskutečné skutečnosti svou tehdejší "reportáž" neoživil. Nezměnil jsem v ní ani čárku. Posuďte sami její aktuálnost.

19.12.2014 v 9:23 | Karma: 32,36 | Přečteno: 1817x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Přichází království Satana?

Někteří z vás možná slyšeli o tzv. Georgiánských poradních kamenech. Je to novodobý megalitický monument s vytesaným poselstvím. Mnozí lidé věří, že ono poselství je ve skutečnosti plánem současných vládnoucích elit na eliminaci současného populačního vývoje a vytvoření nového uspořádání světa, v němž oni budou panskou rasou (árijci?, nadlidé?) a zbytek populace čítající okolo 500 miliónů obyvatel budou otroci, kteří jim budou sloužit, absolutně kontrolovaní na každém kroku již v současnosti existujícími technologiemi (nejčastěji jsou zmiňovány RFID čipy).

3.10.2014 v 20:08 | Karma: 25,98 | Přečteno: 2295x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Žila byla jedna země - příběh maskovaného zla

Žila byla jedna fiktivní země. Země, která sama sebe deklarovala jako demokracii. Ve skutečnosti to ale byla jen povrchní fasáda a v zemi vládla skupinka nevolených oligarchů, kteří zkoncentrovali ve svých rukou obrovské množství finančních prostředků a moci a tudíž si mohli koupit kteréhokoli kandidáta na veřejnou politickou funkci. A tyto zkorumpované politiky ze všech možných částí politického spektra nabízeli lidem ve volbách, oné jediné a tenoučké „demokratické“ vrstvičce, za níž se skrývala ona pravá podstata uspořádání věcí. Ať vyhrál kdo chtěl, oni vyhráli vždy.

11.9.2014 v 9:44 | Karma: 26,10 | Přečteno: 1361x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Jak poznáme, že Rusko podniklo invazi na Ukrajinu

Nemám ve zvyku přebírat texty odjinud, ale zdejší jednotka válečných štváčů a papagájů opakujících do zblbnutí hloupé mediální memy (např. ten o imperiálních ambicích Ruska) je tak dobře organizována, že stojí zato poskytnout čtenářům, kteří v životě nezažili vojenskou operaci, desetibodový popis toho, čím by nás snadno mohla zahltit veškerá západní média v situaci, kdyby ruská armáda opravdu na Ukrajinu vstoupila. Prozatím nám všichni bez rozdílu ukazují jediný záběr od Reuters (dnes jsem to opět uviděl, tentokrát pro změnu v reportáži na ČT24 a to už jsem málem umřel smíchy): zpoza stromu zabíraný a rozmazaný jakýsi stojící tank, myslím že T 72, s nastartovaným motorem, který nelze identifikovat, nelze určit, kdy byly záběry nasnímány, nelze poznat kde byly nasnímány a nejsou kolem něj ani na něm vidět žádné osoby (ani posádku ani nikoho jiného). Prostě tank. Ve válečné zóně věc nevídaná. Tak strašně to připomíná situaci z filmu Vrtěti psem, kde celou smyšlenou válku v Albánii prodali lidem pomocí jediného kratičkého videospotu s utíkající dívkou v šátku s koťátkem v náručí a s ve studiu nakašírovanou rozstřílenou vesnicí v pozadí.

2.9.2014 v 10:01 | Karma: 31,19 | Přečteno: 1592x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik