Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Q

quadro

18. 10. 2012 15:22
A co bezurokove pujcky ?

Nebo statni a soukromy sektor, lze uplne od sebe oddelit? Myslite, ze se neovlivnuji? Jinak mozna bych doplnil, ze rekove maji vlastni menu, neni sice oficialni, ale opravdu Recko neni jenom misto, kde lidi delaji pro se be tak maximalne to co se jim rekne.

0 0
možnosti
Q

quadro

18. 10. 2012 15:28
Re: A co bezurokove pujcky ?

viz recka neoficialni mena TEM

0 0
možnosti
VH

Stará kára

18. 10. 2012 14:50
Taková drobnost

Zbrojní průmysl byl financován Metallurgische Forschungsgesellschaft, GmbH.  Tato vládou založená (a jinak fiktivní) společnost emitovala směnky s dlouhodobou splatností (a díky válce samozřejmě nikdy nesplacené). Kromě vládního (převážně Hitlerova) dluhu ve výši cca 19 mld. říšských marek bylo k dispozici odhadem 12 mld. marek z těchto dluhopisů.  (Teoreticky 190 + 120 mld. předválečných Kč, reálně asi polovina.)

  Tak asi vypadalo "zbrojení bez zadlužování".  (Jen na okraj:  jak by asi muselo růst reálné /nezbrojní/ hospodářství, aby toto vše utáhlo bez dluhu!!  Vy se domníváte, že když zítra začneme pro sebe vyrábět tanky /a tím vzroste HDP/, že můžeme v jejich hodnotě vytisknout peníze a bude dobře?)

   PS: Obdobnou fintu použili komunisté, když na přelomu 70. a 80. let sebrali peníze podnikům. Stát byl bez dluhů (ovšem státní podniky předlužené).  Předlužení státních podniků se též podepsalo na krachu mnoha z nich po roce 1990.

0 0
možnosti
JM

JardaM

18. 10. 2012 15:44
Re: Taková drobnost

No to, co píšete je nepřesné (sic!). Předně společnost byla zřízena proto, aby DE mohlo obejít Versailskou smlouvu v otázce zbrojení a v otázce limitního úroku pro státní úvěry. Byly použity na rozjezd německé ekonomiky, která se do té doby potácela v hyperinflaci a masové nezaměstnanosti.  Jejich splatnost byla 6 měsíců s možností prodlužování po 3 měsících (čili nikoli dlouhodobá splatnost). 19+12 mld. na konci 1939 je správně. A nyní otázka: Tyhle peníze stačily na rozjezd ekonomiky, zbrojení, stavbu infrastruktury a vydržování zvětšující se armády? Co myslíte? Kolik mělo Německo před anšlusem Rakouska (první zlatá injekce) letadel? Před Mnichovskou dohodou bylo připraveno cca 2.350 letadel. Anglie v té době neměla ani čtvrtinu. Letectvo začali v podstatě budovat v roce 1935. A to je jen jeden typ armády. Kde máte Kriegsmarine, obrněné jednotky, dělostřelectvo.....

S PS souhlasím. Komunisti udržovali životní úroveň jakž takž v růstu zadlužováním ekonomiky resp. popřením reprodukce.

0 0
možnosti
JF

recidivistka

18. 10. 2012 14:49
Já před Vámi smekám.

Ano, to jsou ty jen maličko pootočené pravdy, aby splnily účel. Váš blog si uložím a budu ho dále studovat. Děkuji Vám za něj.R^R^R^R^R^R^

0 0
možnosti
VH

Stará kára

18. 10. 2012 14:51
Re: Já před Vámi smekám.

Studujte, studujte - blbostí není nikdy dost.

0 0
možnosti

dva mraky

18. 10. 2012 13:05
začínalo to docela zajímavě

aby to skončilo obyčejnou gabrielovinou

1 0
možnosti
H

habit-.!..

18. 10. 2012 12:39
... tak nevím, moc tomu nerozumím...

... je to psáno poněkud... rozmáchle, velkoryse... jen mě zaráží ten Hitlerův podle vás ekonomický zázrak - existovala pro německo jiná alternativa než válka, když veškerou energii vynaložilo na vybudování armády? ... jak jinak by mohlo svůj zázrak dál udržovat bez dobývání a loupení? ... jakým způsobem by si "syntetická" říšská marka udržela hodnotu?

0 0
možnosti
JM

JardaM

18. 10. 2012 12:58
Re: ... tak nevím, moc tomu nerozumím...

Ale ono deficitní hospodaření není vůbec nutné. Obsluha státního dluhu nás stojí v roce 2012 73 miliard Kč (z toho úroky kolem 50ti mld. Kč). Deficit je 105 miliard Kč. Ten rozdíl hravě rozkradou Kalousci a Rathové. Když máte dobře nastavené daně a fungující ekonomiku, tak vytvářet peníze nepotřebujete, hlídáte, aby měnová zásoba odpovídala výkonu, protože příliš málo peněz ji dusí, příliš mnoho peněz zvyšuje inflaci. A když nekrmíte bezednou bankéřskou kapsu a neválčíte a máte vyrovnaný zahraniční obchod (včetně toku kapitálu), tak jste v pohodě.

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe LLC

18. 10. 2012 12:09
Peníze si může dovolit mtisknou jen stát,který je soběstačný

, alespoň z 90%. To staré Československo bylo. Tento stát je ale soběstačný sotva z 20%, takže musí skákat, jak jiní pískají Rv

0 0
možnosti
JM

JardaM

18. 10. 2012 12:23
Re: Peníze si může dovolit mtisknou jen stát,který je soběstačný

Ne! Pak přichází na řadu jeho expoprtní schopnost. Kdybyste Strýčku Joe ten článek četl pořádně všiml byste si pasáže o vnější nerovnováze jakožto jedinému faktoru, kdy se stát musí zadlužit. To nastane tehdy kdy (ne zcela přesně řečeno) více zboží dováží než vyváží. Pokud vyváží více nebo stejně, pak je úplně jedno, jestli je či není soběstačný. Něco jiného je politický tlak těch, kteří způsobili a udržují současný stav, kdyby se jedna, jakákoli, země pokusila vydávat vlastní měnu. Zkusilo to nedávno Maďarsko a byl povyk. Ale tohle článek neřeší. Netvrdí, aby ČR začala vydávat vlastní peníze. Jen ukazuje, že alternativa tu je, je na lidstvu, aby setřáslo okovy uměle vytvořeného dluhu. A k tomu článek skromnou měrou přispívá.

0 0
možnosti
RP

radim36

18. 10. 2012 12:00
Já bych zpochybnil tu Hitlerovu prosperující velmoc.

Od svých rodičů, kteří byli pamětníky, ( ročníky 1922 a 1924 ) vím, že němci, jakmile obsadili naše Sudety, tak je okamžitě vyžrali a vykradli od salámů a dalších, tehdy v Československu běžných potravin. Protože v Německu tehdy nic takového volně k zakoupení nebylo, běžní němci byli živeni podřadnými potravinami jen aby přežilia mohli pracovat, armáda na tom byla jen o něco lépe..

I když je fakt, že možná už tehdy v roce 1938 hromadili zásoby pro válku.....

0 0
možnosti
PL

Pedro de Randahl

18. 10. 2012 11:54
No konspirační teorie ...

většinou v půlce čtení ukončím po nějakém totálním nesmyslu,ale tady padá spoustu zajímavých témat k zamyšlení.. Jak se Hitlerovi povedlo udělat, tak silnou ekonomiku (z něčeho co popisoval např. Remarque), jsem se snažil hodně studovat,ale nakonec sem zjistil,že mnohem podivuhodnější je, jak to v dnešní době vůbec nikoho nezajímá.. Díky za příjemní čtení a super odkazy..R^

0 0
možnosti
JH

Jan z Michle

18. 10. 2012 11:46
Diky!

Nejlepsi smysluplny clanek co jsem kdy na iLupe cetl.Autore diky!!

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

18. 10. 2012 11:45
takže když by si stát vytisknul miliardy, které by následně

investoval ve výstavbě dálniční sítě, nic špatného by neudělal, naopak. Nastartoval by růst ekonomiky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik