Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

dolch

29. 7. 2011 11:13
Tak nevím

ale pokud „None Dare Call It Conspiracy“ překládáte jako "Neboj se nazvat to spiknutím", tak ty vaše články asi příliš valnou hodnotu nemají. Podle mne je správný překlad výše zmíněné věty "Nikdo se neodvažuje nazývat to konspirací", případně "Neodvažují se nazývat to konspirací", což je podle mě zcela opačný smysl. Jestli takto vypadají i vaše další překlady, tak asi nemá smysl nad tím ztrácet nějak moc času. (p.s. Konspiraci nepřekládám, ale je v podstatě jedno, jestli je tam "konspirace" nebo "spiknutí", v tom problém nevidím.)

0 0
možnosti
JM

JardaM

29. 7. 2011 16:23
Re: Tak nevím

Ano, tenhle překlad jsem zvažoval, ale schází mi tam slůvko pro infinitive "to" neboli None Dare to Call it Conspiracy. Proto jsem se přiklonil k imperativu. Ale rozhodně se nepřu. Můžete mít pravdu. To je problém s izolovanými názvy knih písní, reklamními slogany a podobně, bez znalosti obsahu. Tu knihu neznám, citát jsem převzal z jiného článku a domnívám se, že správný překlad by vyplynul z kontextu knihy. Pro obsah článku je to ale poměrně bezvýznamná záležitost a jediný překlad v něm. Mohu vám jen říct, že v jednom z mých minulých zaměstnání jsme zadávali agentuře překlad jednoho sloganu ze 3 slov, tam na tom pracoval tým lidí, my jsme o tom vedli diskuse a ještě se to nakonec testovalo na spotřebitelích. Ne kvůli doslovnému překladu, ale kvůli přenosu obsahu. Jste věru ostrý kritik, když z jednoho sporného názvu knihy vyhodnotíte úroveň ne jednoho, ale všech mých článků...:-)

0 0
možnosti
K

Kru.El

29. 7. 2011 4:14
Odpověď

Cílem konspiračních teorií je jen a pouze zpochybnění "oficiální" verze. Nalezení pravdy je v zásadě nežádoucí a značí špatně udělanou teorii. Kdo tento princip nevidí, tak ať si povšimne, že konspirátoři nikdy nevytváří nějáké kompaktní a ověřitelné pravdivé scénáře, ale jen zpochyňují a nahazují domněnky pro "fantazii" čtenáře. Když jde navíc o komplikovanou situaci, kterou "selský rozum" nechápe (let na Měsíc, terorismus, fyzika budov), je s jednou teorií vystaráno nadlouho. Samozřejmě se nikdy nic neodhálí ani neobhájí.

Internet je zdaleka největší a nejhorší lhací masmédium. Kdo z něj čerpá více než média televizní či tištěná, měl by se zamyslet.

0 0
možnosti
JM

JardaM

29. 7. 2011 9:54
Re: Odpověď

Asi čteme úplně jiné zdroje. Právě okolo 911, když zmiňujete fyziku budov, se postavilo velké množství lidí z oborů, které byly událostí dotčeni. Tito lidé do té doby neměli s KT nic společného, ale při pohledu na rozpory mezi oficiální verzí a jejich znalostmi se rozhodli své pochyby zveřejnit, první byli odborníci na trhací práce, architekti a statici, protože tam to bylo nejzřejmější a pak se přidávali další. V článku citovaný Paul Craig Roberts není žádný blázen, v 80. letech poradce prezidenta Reagana, tvůrce tzv. Reaganomiky. Zpochybnění událostí 911 dnes představuje ucelený soubor informací, mnoho

nového se už neobjevuje, ale zato poskytuje poměrně dobrý obrázek o tom

co a proč se pravděpodobně stalo, otevření znovuvyšetřování by mělo jednotlivé závěry potvrdit či vyvrátit nestranným seriózním vyšetřováním a mělo

by pojmenovat, jak byly jednotlivé fáze provedeny (např. zaminování budov)

a kdo nese odpovědnost, protože to už vědí jen ti co na tom dělali.

0 0
možnosti

ellukas

29. 7. 2011 2:17
Možná že by to chtělo

ukázat silu konspiračních teorií na příkladu, kdy se nějaká taková teorie ukázala býti pravdivou nad vší  pochybnost.

0 0
možnosti
JM

JardaM

29. 7. 2011 9:43
Re: Možná že by to chtělo

Například již níže zmíněná záminka pro rozpoutání vietnamské války tzv. incident v Tonkinském zálivu, který se nikdy nestal, jak prokázalo zveřejnění archívů nebo zatažení USA do první světové války potopením parníku Lusitania a to přesto, že německá ambasáda tehdy varovala placenou inzercí v americkém tisku, aby lidé tou lodí necestovali, protože Německo nechtělo, aby Amerika vstoupila do války.

0 0
možnosti
PSV

Pavel Skeptik V

28. 7. 2011 20:47
Nixona

položili dva novináři a jeden policajt!

Jak se říká, to jsou věci na které je jeden málo a dva už moc Rv

0 0
možnosti
O

oooo

28. 7. 2011 20:22
Protože jste směšní !

Konspirační teorie jsou k smíchu. To stačí, už tak jsem vám věnoval moc času - článek jsem ani celý nečet 1-2 odstavce k útrpnému smíchu úplně stačí. Proč sem musí psát každý trouba ?

0 0
možnosti
PS

a-b-c-d

28. 7. 2011 20:33
Re: Protože jste směšní !

ale nemusí - nikdo Vás nenutil sem psát, ne?

0 0
možnosti
MP

Martin V2

28. 7. 2011 19:37
Konspirační teorie

Máte tan název špatně - oni nejsou předmětem zesměšňování, oni jsou směšné.

Jak píše GN níže, většina konspiračních teorií právě na tu ekonomiku dojede, prostě by to šlo provést jednoduše a levněji, než jak to konspirátoři vymýšlí.

0 0
možnosti
G

geo.novotny

28. 7. 2011 19:26
KONSPIRAČNÍ TEORIE BYLY, JSOU A BUDOU

Jednoduchý důvod je, že všude kolem nás konspirace existuje. Platí to o dvou sedlácích co se domluví otrávit třetímu kozu, stejně jako když se vám manželka rozhodne podvádět. V politice to platí dvojnásob. Velkým motivem je i finanční zisk (publikace knihy, honorář za článek, vytvoření webu, filmu a podobně). Vytvoření konspirační teorie je i silný nástroj v boji propagandy. Většina konspiračních teorií kalkuluje s přirozenou lidskou zvědavostí, atraktivností záhadnosti.

Já považuji konspirační teorie za "intelektuální šachy" - když dokáží šikovně vytvořit koktejl pochybností. Pravda je, že konspirační teorie jsou většinou fantazie, ale i přesto mají jeden pozitívní dopad na společnost: často donutí k nabourání hloupé byrokracie utajování a odhalí chyby v logickém uvažování mocenských elit. Pokud fanatický hlasatel k.t. někomu neublíží (i to se stalo), měl by mít naprostou svobodu říkat co chce!

G.N.

0 0
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik