Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Tak pohádka má jednu vadu: nevystihuje skutečnost!   Ve skutečnosti peníze vznikly tak, že byly směněny za hodnotu, nikliv jako půjčka. Tedy nebylo požadováno žádných 8 %!!!  Teprve tyto peníze (reprezentující hodnotu) někdo uložil do banky (za úrok 3 %) a teprve tyto peníze mohl nějaký bankéř půjčit (řekněme na ten 8% úrok).

   Tak vznikají všechny nesmyslné teorie o funkci banky či o systému půjček:  do přípběhu (teorie) se nenápadně vpašuje jeden nesmyslný axióm a pak už samozřejmě vznikne nesmyslný důsledek. Zde je tím nesmyslným axiómem tvrzení, že nejdřív byla půjčka. Nebyla!

    Jen na okraj trochu edukace:  peníze původně vznikly jako směnka (a dost dlouho byly s vlastnostmi směnky vydávány). Jako směnka státu za prokázané služby či dodané zboží  (směnka je totiž především - na rozdíl většinového chápání u nás - platebním prostředkem).

0 0
možnosti
JM

Jen tak trochu vysvětlující (trochu jízlivá) otázka coby návod k pochopení psaného textu v českém jazyce: "Máte pocit, že prezentovaný příběh je o vzniku peněz nebo o aplikaci stávajícího finančního systému na uzavřený (uzavřený nikoli ve smyslu ukončený, ale ve smyslu izolovaný) ekonomický systém?" Izolovanost systému je pak použita proto, aby vynikly některé vlastnosti peněz při určitém chování emitora.

0 0
možnosti
DH

D19a65v63i48d 56H15r44b97e18k

30. 12. 2012 17:22

Nechci vypadat jako hnidopich, ale americkou měnu vydává ministerstvo financí, a poté ji prodává Federálnímu rezervnímu fondu. City of London je Londýn, protože jde o historický střed města, a Washington jako hlavní město USA leží v District of Columbia úplně celý, neb je stejně veliký. Oba dva tyto právní subjekty jsou součástí svých mateřských zemí. City of London podléhá jurisdikci Greater London Authority a samozřejmě podléhá jurisdikci Spojeného království. District of Columbia je federálním územím USA, což má pro jeho obyvatele některé nechtěné důsledky (například jsou bez zastoupení v Kongresu), ale rozhodně to neznamená, že není součástí USA. A ministerstvo obrany USA (pokud to má být podle vás vojenské centrum) ve Washingtonu ani neleží, leží v Arlingtonu ve Virginii.

3 0
možnosti
JM

centrum Londýna nebo též území nazývané "čtvereční míle" právně nespadá pod britské území a to od roku 1694, kdy jej král William III. předal bankéřům. V jeho čele je dvanáctičlenný výbor v čele s Lordem starostou. Na jeho území se nachází Bank of England, burza, Loyd of London a dalších 150 bank. I Britové toto území nazývají City i když o tom, že to není britské území většinou nic neví, V City sídlí bankovní kartel zvaný Crown. Okolo DC je to docela složitá záležitost, centrem vojenské moci jsem měl na mysli politické centrum moci, to že Pentagon stojí za Potomacem není důležité. DC je ve skutečnosti cca 10 čtverečních mil v centru Washingtonu, které jsou soukromým územím, na němž neplatí US ústava, ale má svou vlastní. Také vlajka Washingtonu (Tři hvězdy) odkazuje na zbylé dvě centra moci. Je mi líto, ale americkou měnu vydává FED nikoli Treasury, tak jako naši měnu vydává ČNB. FED není federální institucí, ale soukromou bankou, v níž mají minoritní podíly státy Unie a další instituce, kteří jsou též zastoupeni v radě guvernérů, ale to nic nemění na tom, že je to soukromá firma, kde neplatí demokracie, ale podíl držených akcií.

1 1
možnosti
FL

Ten příklad má vadu, peníze vznikly dlouho před tím, než půjčky na úrok. "Tito lidé ovládají výrobu našich potravin, distribuci vody a energií,

lékařskou péči včetně výroby léků, vědecký výzkum, všechna podstatná

odvětví ekonomiky." - to už je totální fantasmagorie ... Rv

5 2
možnosti
JM

jak souvisí to, že peníze vznikly dávno před tím než byly povoleny půjčky na úrok a že současný Rothschieldovský systém tvorby peněz centrálními bankami, starý cca 300 let vysává jednotlivé státy a národy? A zkuste si znova přečíst větu že banky patřící osmi rodinám ovládají coby majoritní akcionáři VŠECHNY korporace ze žebříčku Fortune 500, pak se podívejte na ten žebříček Fortune 500, zjistěte si na jakých trzích těch 500 největších korporací podniká, sečtěte podíly na trzích v jednotlivých segmentech a možná pochopíte tu větu, která vám připadá jako totální fantasmagorie

2 4
možnosti
RH

Chyběj vám tam ještírci a marťani..

6 6
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik