Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BO

Korytnaačka

23. 11. 2011 17:30
Když si přečtu reakce

Je zbytečné lidem něco vysvětlovat, a Čechům už vůbec ne. je nás tu 10 milionů a každý má pravdu a ostatní se mýlí. Nic nečtou, nevzdělávají se, ale vědí vše. Článek je výborný až na ten poslední odstavec - myslím, že je zlý a nepravdivý.

0 0
možnosti
BO

Korytnaačka

23. 11. 2011 17:30
Re: Když si přečtu reakce

A také zbytečný.Rv

0 0
možnosti
O

Oester

22. 11. 2011 0:56
Prosim, nebudte (vsichni) lini a vyhledavejte si citovane...

K tomu citatu ohledne rasismu v clanku Engelse :

http://communism-explained.blogspot.com/2010/05/did-marx-call-for-extermination-of.html

Strucne: o rasismus v tom clanku neslo. "Völkerabfälle" neznamena "rasovy odpad", ale do cestiny by se to dalo prelozit jako "narodnostni residua", takjinak narodnostni mensiny pohlcene nejakym velkym, dominantnim narodem (Baskove versus Spanele, Bretonci versus Francouzi napr.). Engels reagoval na postoj techto narodu v kontextu revolucniho roku 1848. Takze tu mame desinterpretaci jako hrom. Neni ani prvni, ani posledni. Ucelove zneuziti skutecnosti, ze si jen malokdo vyhleda original onoho clanku, ktery je tady:

http://www.marxists.org/archive/marx/works/1849/01/13.htm

0 0
možnosti
JM

JardaM

22. 11. 2011 21:51
Re: Prosim, nebudte (vsichni) lini a vyhledavejte si citovane...

Souhlasím s vámi jen částečně. Výraz Völkerabfälle je typická německá složenina, kde první část se dá přeložit jako národnostní a abfälle je jednoznačně výraz pro odpad. V tomto ohledu považuji výraz residuum za mnohem více než jen eufemismus i jdyž nevím, jaký máte motiv zjemňovat Engelsovy výrazy.  I z tohoto titulu beru vámi přiložené odkazy, kde je výraz překládán s touto logikou do angličtiny velmi s rezervou. Akceptuji změnu sporného výrazu z "rasového odpadu" na "národnostní odpad". Kontext ponechávám vzhledem na podobný pokus o desinterpretaci ze strany článků v přiložených lincích. Oba jsme čerpali z interpretací. Přesnou odpověď v této situaci může dát jen fundovaný překlad článku z původních novin z ledna 1849, ale ty se na internetu najít nedají, jedině někde v archivech.

0 0
možnosti
H

habit-.!..

10. 10. 2011 23:25
... ostatně obě ideologie se opíraly o proletariát...

... a první socialistické výdobytky jako organizované závodní dovolené a vyšší příděly dělníkům u nás zaváděl Heydrich...

0 0
možnosti
K

kaktusak

10. 10. 2011 23:30
Re: ... ostatně obě ideologie se opíraly o proletariát...

Nacismus se neopíral o proletariát. Musel ho ovšem brát v úvahu, vždyť to byla snad nejpočetnější a navíc radikální složka společnosti. Takže se ho snažil si koupit, ostatně podobně jako další konzervativec - Bismarck.

0 0
možnosti
K

kaktusak

10. 10. 2011 23:13
Samozřejmě že fašismus je pravice

Třídní boj objektivně existuje za kapitalismu, Marx ho nevymyslel. Z marxistického učení plyne proto odmítnutí rasistických koncepcí a skutečně, socialisté v 19. a v první polovině 20. století jako jedni z mála prosazovali myšlenku rovnosti ras.

Komunistické učení je věda, rozvíjí se. Lenin marxismus nezparchantěl, ale přizpůsobil ho novým podmínkám imperialismu. A pochopitelně, každý vědec nebo politik je taky jenom člověk, tedy se může dopustit i určitých chyb.

Nacionální socialismus opravdu vzešel z Marxova učení. Ale nikdo by snad neoznačoval Beneše a Horákovou za nacisty. V Německu došlo k rozdílnému vývoji, kdy Hitler stranu převzal a přizpůsobil ji svému konzervativnímu a měšťáckému pohledu na svět. Nakonec nechal levicovější Röhmovu frakci vyvraždit.

Ano, nacisté popírali třídní rozdělení společnosti, pokoušeli se vytvořil jednotný národ a příčinu bídy v Německu hledali mylně u Židů a ostatních nepřátel, nikoliv v podstatě kapitalistické ekonomiky.

0 0
možnosti
K

kaktusak

10. 10. 2011 23:26
Re: Samozřejmě že fašismus je pravice

Tím byli velice přijatelní pro německou buržoazii a k moci se dostali jen díky její finanční podpoře a díky spolupráci ostatních pravicových stran. Ne díky volbám, nepodařilo se jim totiž oslovit dělníky, měli příznivce hlavně mezi krizí zbídačenou "střední vrstvou".

Levice není antiliberální, v 19. století tvořili levici právě liberálové. Socialisté od té doby udělali jen další krok. Usilují o skutečnou demokracii, ne o demokracii jen pro bohaté. Zájmy jednotlivce nemohou být prosazovány potlačením zájmů ostatních jednotlivců.

0 0
možnosti
O

obcas

10. 10. 2011 15:19
## Jako ozubena kola

zde zapadaji jednotlive veci do sebe a meni ci prevraci obsah nekterych zazitych pojmu.  

Jako vzdy je dobre vic cist, vytahnout hlavni myslenky a uvest v souvislosti.

Autorovi uznani.

0 0
možnosti
K

kaktusak

10. 10. 2011 22:49
Re: ## Jako ozubena kola

Autor se ale zabývá vytrháváním některých podružných vět z kontextu. Hlavní myšlenky a souvislosti pomíjí.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

10. 10. 2011 15:02
to

je ale blábol, zkuste zajít před shromáždění Národního Odporu a začít jim říkat že jsou levice a pak si spočítejte zdravé kosti;-D

0 0
možnosti
DD

ducks_quack

10. 10. 2011 19:19
to ovšem nebude tím, že by autor neměl pravdu

ale naopak to bude výrazem stádnosti a bezmyšlenkovitosti pro levici typickou...

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

10. 10. 2011 14:37
jenom nechápu, proč se tu furt smaží fašismus

v žádné evropské zemi nehrozí! Prohrál válku a nacionalistické bojůvky i v těch nejvyhraněnějších dobách maximálně vynesou nějakou nacionalistickou straničku na jedno období do parlamentu, kde stejně nic neprosadí.

Skutečné nebezpečí se jmenuje evropský socialismus.....a odklon od přímé demokracie k zastupitelské mafii.:-/

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

10. 10. 2011 14:39
Re: jenom nechápu, proč se tu furt smaží fašismus

článek sám jako osvěta aleR^

0 0
možnosti
PDC

Pierre de Croissant

10. 10. 2011 14:15
mno

Mars, i když byl velký antisemita, těžko mohl použít termín holokaust. Snad teror.

jinak marxismus je do jisté míry antisemitismus předělaný na třídní bázi.

0 0
možnosti
AA

svedek casu

10. 10. 2011 14:24
Re: mno

Ještě Jyrka tu schází;-)

0 0
možnosti
VH

Totedyne

10. 10. 2011 14:26
Re: wiki

V tomto odkazu je, že jde krajně o pravicovou stranu.

0 0
možnosti

Gaspard

10. 10. 2011 14:03
Ještě to chce si něco přečíst....

Myšlenky jsou vcelku sympatické, ale obrovské chyby ve faktografii z článku dělají podřadný blábol. Autore v Německu fašismus nikdy nebyl. Tam byl národní socialismus (nacismus) - který byl po II. WW celosvětově zakázán jako ideologie. Fašismus (korporativismus - forma socialsmu) byl třeba v Itálii a II.WW přežil celkem v pohodě třeba ve Španělsku.

1 0
možnosti
AA

svedek casu

10. 10. 2011 14:13
Re: Ještě to chce si něco přečíst....

ještě o popelce a jsme doma;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik