Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LS

Muzete mi tohle vysvetlit?? "Tomu je přizpůsobeno i financování vědy pomocí grantů, kdy je ovlivňováno, jakým směrem se může výzkum ubírat. Témata, která nezapadají do jejich strategických plánů jsou jednoduše odříznuta od finančních toků a tím je zabráněno v dalším výzkumu. " Kdo jako? O kom tady mluvite? A jake jsou ty jejich strategicke plany? Povidejte...:)

0 1
možnosti
MT

No přeci depopulace planety, žčtete lajdácky! Nevím k čemu by to bylo dobré, ale prostě to tak je:-)

1 1
možnosti
JM

uhli neni uhlovodik a podil chemického prumyslu na spotřebě ropy je 9 %

1 1
možnosti
JM

Děkuji za zargumentovaný nesouhlas

1 2
možnosti
JM

No je moderní tvrdit že jsou tajen yduležité patenty   ale jak bylo řečeno pokud by nějaké objevy existovali tak by se olamžitě našla cesta jak je využit. napřiklad to že se u studene fuze neobjevilo zaření je dukazem že se jedna o podvod podle zakonů fyziky je uvolněná energie vyrařovana vyhradně formou zaření

1 0
možnosti
JM

ano bratry wrightovy taky všichni ignorovali, protože létající letadlo těžší než vzduch odporuje zákonům fyziky. Absenci záření taky všichni fyzici jako důkaz podvodu použili. Opravze mne, jestli se pletu, ale není náhodou tepelná energie určitou formou záření jen jiné vlnové délky než např. gama záření?

1 2
možnosti
LV

O studené fúzi toho moc nevím, ale z toho, co popisujete, vyplývá, že studená fúze energii spotřebovává, nikoli uvolňuje. Ale to jen tak na okraj.

Podstatná je Vaše (a nejen Vaše) myšlenka, že jakási tajemná oligarchie, tyjící z ropných zisků, mař veškerý výzkum, který by mohl ohrozit ropné zisky.

Za a)

Většina vyspělých ekonomik - včetně nových hráčů, jako je Čína, Indie, nebo Brazílie - je závislá na importu ropy. A všechny tyto ekonomiky už jen ze strategických důvodů mají zájem na tom, aby se našly takové zdroje energie, které by snížily jejich závislost na zemích jako je Sýrie, Venezuela nebo Rusko. Jedině země vyvážející ropu mohou bránit takovému výzkumu. A na to jsou slabé.

Za b)

Vezměte si FVE. Podle té Vaší teorie by ČEZ musel patřit mezi největší odpůrce a blokátory FVE. A že na to má nějaké páky! A ejhle - téměř polovina veškeré instalované kapacity FVE u nás patří - hádejte, komu - ano, ČEZu. Další velcí hráči ve FVE jsou i E.ON a RWE... Ergo - ti, kteří vydělávají na obchodu s ropu, by stejně snadno, možná i snadněji, vydělávali i na jiných způsobech získávání energie. A ještě by v dnešní době byli za geroje a mohli se bušit v prsa, jak přispěli k zlepšení životního prostředí. A spalovací motor s uzavřeným cyklem nevynalezl Diesel 1892, ale Lenoir 1860.

2 1
možnosti
JM

Jen k té studené fúzi: vývin tepelné energie mnohonásobně, podle některých zdrojů až tisícinásobně, převyšuje dodanou elektřinu na elektrolýzu, což lze vysvětlit jedině tak, že proběhlá reakce má nukleární charakter (přítomnost He a tritia).

ad a) ano, pakliže je jejich politika autonomní, což si nejsem tak jist

ad b) dotovaná FVE není nic proti ničemu, naopak, je-li dotovaná je rentabilní. FVE je slepá ulička v lidském bádání, podobně jako foukání cigaretového kouře do umyvadla s vodou, má velmi marginální uplatnění (světelná signalizace u silnic daleko od standadních el. rozvodů, pohon elektrospotřebičů v zemích bez slektr. rozvodů a vysokým stupněm světelného svitu) pro výrobu silové elektřiny v zemích jako ČR to je zvěrstvo. S mými názory je to v souladu, protože odvádí pozornost od možných jiných směrů rozvoje energetiky a podtrhuje tak potřebu uhlovodíků.

Díky za info o Lenoirovi, stále jsme ale v 19. století.

0 2
možnosti
LS

Zorvna pred par dny jsem si cetla clanek o genove terapii, pri ktere vedci vylecili u psu diabetes T1. Rikam si, jak uzasny pokrok a hlavne v jakem tempu se vyzkum posunuje dal a dal...docela me i dojal prispevek pod clankem: "I want to know how to become a human tester on this work that has been done for the dogs. If anyone could help me I would do the experiment tomorrow. I am a sever diabetic and would give anytime I could to do clinical trials for human experences. PLEASE HELP!"  A pak si tady prectu tenhle vyblitek....Rv

2 1
možnosti
JM

A v čem, prosím pěkně, ten výblitek odporuje tomu co jste napsala? DNA byla objevena v r. 1869, další výzkum jen zvyšuje naše znalosti a využití daného objevu. A to jak (snad) v dobrém - léčení, tak rozhodně ve zlém GMO. Přeji hezký den.

1 2
možnosti
MT

Tesla vyhrál svůj boj o střídavý proud zejména díky tomu, že byl schopen předvést jeho nepopiratelné výhody a zaujmout investory. Převálcovat tehdy Edisona nebylo snadné ani rychlé a sám by to bez dlouhodobé Westinghouseovy podpory nedokázal ani náhodou. Pak se vrhnul na výzkum bezdrátového přenosu, na což neměl prachy a tudíž byl závislý na svém mecenáši (mecenáších). Háček byl v tom, že v bezdrátovém přenosu šťoural mnoho let bez viditelného výsledku (pokud nepočítáme pár triků se zářivkami, což obnášelo nesměrovaný přenos na desítky centimetrů s nesmyslně malou účinností), nehledě na to, že svému mecenáši tak trochu kecal a věnoval se za jeho peníze jiným projektům, než ke kterým byly určeny. No a protože velká ekonomická krize se tehdy rozjížděla, tak milému mecenáši došla trpělivost.

.

Takže máte pravdu - i tady platí follow the money. Jen to s tím tutláním fantastických objevů je mnohem atraktivnější, vím:-)

4 1
možnosti
JM

Ano a na anglické wikině se pro změnu dočtete, že mu J.P.Morgan odřízl finance, protože mu připomněl netaktně jeho hlavní podíl na zhroucení burzy v roce 1901. A teď si vyberte. :-)  Na mnou uvedené verzi je nicméně ověřitelná jedna věc. A totiž, že JPM byl opravdu vlastníkem patentu na drátový rozvod silové elektřiny...

1 3
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik