Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Glosa: Čínské investiční fórum a „lidskoprávní“ neziskovky

Server idnes v článku od Jana Brože informuje o tom, že jeden z hlavních účastníků Čínského investičního fóra v Praze vicepremiér ČLR Čang Kao-Li je odpovědný za pronásledování  příslušníků duchovního hnutí Fa-lun-kung. Článek je modelovým příkladem toho, jak média pracují s „tvorbou názoru“ v hlavách čtenářů. Pojďme si to trochu rozebrat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ PADOUCH NEBO HRDINA, VŠICHNI JEDNA RODINA!

Celý text obsahuje mnoho výrazů s negativním emočním zabarvením. Proto se v něm objevují zhusta slova  jako „pronásledování“, „plán represí“, „mučení desetitisíců“, „smrt tisíců“  a podobně. To vše pochopitelně ve spojení s komunistickým režimem a já nemám žádný důvod pochybovat, že tyto věci se v Číně skutečně dějí. Podstatné je ale něco jiného.

Diskusi rozvířily podle článku „lidskoprávní“ neziskové organizace a tady stojí za to o tom trochu pouvažovat.

Organizace Amnesty International, stejně jako Člověk v plísni a další jim podobné značky jsou dle mého názoru vysoce kontroverzní organizace, které za svým "konáním dobra" ukrývají agendy sloužící jiným cílům (funkce 5. kolony, dodávání zpravodajských informací, poskytování „autentických“ zpráv z krizových oblastí – jako např. zde – atd.) Ti kdož financují tyto organizace tak nečiní z filantropických důvodů, protože něco takového na této úrovní neexistuje.
Svoboda vyznání je sice důležitá hodnota, ale jako u veškerého lidskoprávního "dobra" se na vyžadování jejího dodržování používá dvojí metr podle toho, jestli je příslušná země komformní vůči cílům globálního kapitálu či nikoli. Příklad: kdyby hnutí Fa-lun-kung vzniklo v Saudské Arábii, bylo by zlikvidováno mrknutím oka a ani AI ani jiná "neziskovka" by ani nepíply (nebo jste snad někdy slyšeli o nějakých saudských disidentech nebo politické opozici?). Ale Čínu je potřeba udržovat na seznamu represivních zemí, kdyby se příliš vymkla z kontroly (jako nyní zřejmě Rusko), aby se proti ní mohlo snadno poštvat zmanipulované "veřejné mínění", kdykoli to bude potřeba.

Zmiňovaný článek dále neříká nic o podstatě hnutí, neobsahuje jedinou informaci o tom, jaké hodnoty, jakou filosofii, jaké cíle hnutí reprezentuje.  Samotný fakt, že se náhle rozšířilo do světa ale znamená, že to "zglobalizování" někdo musel financovat a ten kdo to financoval pro to má své důvody (a jsme opět obloukem u té neexistence filantropie na této úrovni).
Takže aby bylo možno zaujmout k otázce represí vůči této organizaci jiné než emotivní stanovisko (které může být chybné) je nejprve zapotřebí zjistit odpovědi na následující otázky:
Co jsou Fa-lun-kung zač?
Kdo financuje jejich globální rozvoj?
Proč je tento rozvoj financován, jakým cílům to slouží?

Tato metoda kladení si relevantních otázek může každému pomoci se orientovat v tom, jaké stanovisko zaujmout k jakékoli události a díky jejímu používání se tak můžeme vyhnout cílené manipulaci médii.

Až po zodpovězení těchto otázek má smysl eventuálně malovat transparenty a vyrážet na protestní demonstrace. Jinak je člověk za užitečného idiota, protože platí, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Díky tomu se nám pak snadno může stát, že například běháme po ulicích na obranu nenáviděnou komunistickou mocí potírané ...... sebevražedné sekty.

To, jaký komunismus je, víme všichni, kdo jsme v něm desítky let žili. Ale taky to znamená, že my starší známe docela dobře metody propagandistického vymývání hlav. Inkriminovaný článek splňuje beze zbytku tuto charakteristiku.

Autor: Jaroslav Moučka | čtvrtek 28.8.2014 10:05 | karma článku: 22,71 | přečteno: 652x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Ukrajinský vládní sitcom pokračuje

Od Velké Únorové Nacionální Revoluce v Kyjevě jsme si už zvykli na to, že kyjevští pučisté chrlí na adresu Moskvy jedno nepodložené obvinění za druhým, aby následně vždy vše utichlo nebo bylo vylepšováno pozměňovacími verzemi a až pak utichlo.

29.8.2014 v 8:56 | Karma: 36,31 | Přečteno: 1575x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Glosa: O slovanské agresivitě a anglosaské mírumilovnosti

U mého oblíbeného kolegy blogera jsem se zde na idnesu dočetl, že: "Neautorizovaným vjezdem Bílého konvoje na Ukrajinu Rusko dále vystupňovalo své agresívní chování." (http://tomaspeszynski.blog.idnes.cz/c/423185/Bud-jste-proti-Putinovi-nebo-s-nim.html). Nejdříve jsem zapomněl zavřít pusu, ale pak jsem se začal smát (jako u všech jeho článků) a říkal jsem si, kam ten človíček na ty bizarní interpretace chodí, než jsem si přečetl tento článek (http://zpravy.idnes.cz/obama-a-merkelova-k-ruskemu-konvoji-d6j-/zahranicni.aspx?c=A140823_075008_zahranicni_jj) A tehdy jsem to konečně pochopil

23.8.2014 v 17:42 | Karma: 36,65 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Americké války – stroj na peníze

Často se u různých komentátorů můžeme dočíst, jak války, které vedou Spojené státy, končí naprostým fiaskem. Americká vojska zemi opouštějí a zanechávají za sebou chaos a zmar a celkový účet se šplhá do stovek miliard dolarů Zajímavé ale je, že nikdo z oficiálních představitelů USA tyto války negativně nehodnotí. Jak je to možné? Že by v jejich očích splnily očekávání?

6.8.2014 v 8:18 | Karma: 37,75 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Ukrajina nasadila balistické rakety

Naše "objektivně" informující média zamlčují nejnovější vývoj na Ukrajině, kdy Kyjev odpálil proti rebelům na východě země blíže neurčený počet balistických raket krátkého doletu

31.7.2014 v 8:14 | Karma: 32,68 | Přečteno: 3247x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Moučka

Jak se Amíci poučili aneb i lhát se dá chytře

Tak tady máme nové odhodlání. Atlantické odhodlání. To je krásný název. Atlantic Resolve. Jak říkal Werich: "To je blbý, to se bude líbit." Lidé budou jásat v ulicích a vítat americké hochy, kteří osvobodí Evropu od Ruské hrozby. Russian Threat.

2.7.2014 v 11:10 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1399x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik