Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

borek123456

26. 8. 2012 22:43
rozdíl mezi emigranty a starousedlíky

je podobný rozdílu mezi praažákem a venkovanem z malé vísky pod kesem. Ke to otázka informačního okolí, tolerance, vědomostí - nejen těch akedemických ale lidských. Zatímco v Praze se mění věci - život - denně, v malé vísce pod lesem se desetiletí nic nemění a tomu odpovídá i myšlení lidí. Je to otázka informací, jejich zpracování, možnost myslet v jiném či v jiných jazycích, je to otázka filtru v mozku. Přijdete-li do malé vísky pod lesem,, težko uspějete se svými názory, zůstanete nepochopen. Lze to vyjádřit větou: "Oni nemají v hlavě nic, o co by moji myšlenku mohli opřít."

0 0
možnosti
VK

-palič-

4. 8. 2012 1:37
Má zkušenost ze zdejších

diskuzí mi říká, že klasičtí (dlouholetí) emigranti nemají ani páru, co se tady vlastně děje, proto jsou velmi alergičtí na stesky zdejších nad dnešním režimem. Oni se domnívají, že pádem komunistů zde automaticky nastal stejný režim, na jaký jsou zvyklý v nové domovině. Nemají ponětí, jak se změnila morálka lidí v důsledku beznaděje po r. 1968, že zde vyrostla úplně jiná generace, co už nepoznala nic než křivárnu, a podle toho se i chová. Už vůbec pak nechápou, že vůbec nemáme v čele demokraticky zvolené zodpovědné politiky, ale jenom politické šíbry, kteří pouze zneužili demokratických procedur. Z toho vyplývají následné diskuze typu "vy si nevážíte svobody a demokracie" ze strany emigrantů, zatímco od nás se na ně sypou výtky typu "tak si to sem pojďte zkusit a žít v tom", příp. "nerozumíte tomu, co se tady děje, tak si laskavě nechte svá moudra!"

Znám emigrantku, která se vrátila, aby se po pár letech znechucená ze zdejších poměrů vrátila zpět na Západ. O Češích má své mínění.

2 0
možnosti
VK

-palič-

4. 8. 2012 1:56
Re: Má zkušenost ze zdejších

To je samozřejmě jen jeden z úhlů pohledu, myslím však, že neprávem opomíjený.

Kromě toho musíte vzít v úvahu, kdo se na netových diskuzích vyskytuje. Není to rozhodně odpovídající vzorek populace. Ve zvýšené míře se zde vyskytují prudiči, psychopaté, nějakým způsobem neuspokojení lidé, kteří zde ventilují své frustrace.  Takže příspěvky pod svými články musíte brát s velkou rezervou, nikdy nevíte, kdo Vám sem píše a jaké pohnutky jej k tomu vedou.

2 0
možnosti
LW

ultraviolet

3. 8. 2012 23:48
no

Jestli někdo očekával přínosný článek, musí být nutně zklamán.

!!

1 0
možnosti
W

wilddogfromcz

10. 8. 2012 5:51
Re: no

Hmm prinosny v jakem smyslu? Podle meho nazoru  je prinosny uz jenom tim zese tim problemem nejak zaobira,  obvzlast kdyz jde o neco co je jak zde na iDnes tak  i jinde v CR nepopularni a nezadouci "rozmazavat". Dyt ta "zradna" emigrace si prece venku tak "uzivala" ,zatimco ti co zustali v CSSR  aby mohli "bojovat" stim rezimem vsichni tak "trpeli". Ti co jim letali ty peceni holuby do huby  se prece nebudou dozebravat nateh co tak trpeli  nejakeho odskodneni za sva odpracovana leta v CR a za svuj odcizenej majetek ze? A kdyby se nahodou chteli ti emigrante bez konekci po necem pidit, tak se zakony upravili tak,  ze nez se dopidej tak vetsine  teh bez konekci vse propadne na casovou lhutu, DA? At jsou radi ze mohou beztrestne z5 privezt nejake dolary a jinak at ti zradci drzej hubu ! Samozrejme to plati hlavne naty s konekcema kteri si po te sametovce vse prerozdelili a na sve krajany emigranty "pry jaksi pozapomeli" ! A proto je tento clanek strkan do pozadi a ty o nicem vyzvihovany .

0 0
možnosti
G:

Gwendolyn :)

3. 8. 2012 23:17
Vosi hnizdo asi tezko, kdyz to nemelo

skoro zadnou diskusi. Neni emigrant jako emigrant. Nevrazivost vuci nekterym emigrantum se da lehce vysvetlit - emigranti jsou nekdy pozeri, s nekterymi nejsou dobre zkusenosti. Jenze emigrant by nemelo byt nadavkou.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

3. 8. 2012 15:25
ten film Sedm statecnych ma jeste jednu vychovnou perlu

a to ten moment, kdy SteveMcQuin rika Buchholzovi jak se ma chovat k zenam: rika 'chlapce , vzdycky nezne, vzdycky nezne'.

Ten film by se mel promitat chlapcum v sedne tride , samozrejme s mym vysvetlujicim komentarem.

1 0
možnosti
PH

petrph

3. 8. 2012 15:21
to je vůbec o tom co označíte pod pojmem emigrant

Označuje se snad kdokoliv kdo se přestěhuje z jednoho státu do druhého jako emigrant? Tak to asi není.Spousta lidí se přestěhuje z jednoho státu do druhého. Třeba že dostali jinde  lepší nabídku práce,nebo se jim tam líbí příroda, nebo si tam našli partnera a vdali, se (oženili) . Popřípadě -pracují pořád u stejné firmy a ta je poslala pracovat (řídit) do pobočky v cizí zemi. Nikdo z nich asi neuvažuje o tom že jsou "emigranti" - už proto že mají možnost se kdykoliv přestěhovat zpět do své země, a nebo kamkoliv jinam kam by se jim chtělo.

Ale to slovo emigrant má skutečně pejorativní nádech - právě pro toho kdo se už rozloučil se svou zemí, opustil ji  z politických či ekonomických důvodů a nemá možnost či důvod se vracet...

1 0
možnosti
PM

Praying MantisCDN

3. 8. 2012 18:23
Re: to je vůbec o tom co označíte pod pojmem emigrant

A to slo v 50. letech....pretehovat se a vratit??8-oRvA v 50. letech nokdo neopoustel z ekonomickych duvodu, vetsinou vse opustili a majetky zanechali:-/

3 0
možnosti
JD

Draki

3. 8. 2012 14:35
Emigranti a kolotočáři-podobnost není náhodná...

Emigranti i cirkusáci mají tendenci sami sebe vidět v lepším světle. Ti první se pokládají za exulanty, ti druzí za umělce. Oběma skupinám je však společná PŘEZÍRAVOST k těm nedůvtipným, zaostalým, usedlým či statickým domorodcům. Cirkusák ani emigrant si nedovede představit, že by mohl žít tak "fádním a stereotypním" životem jako oni. Dalším typickým společným znakem emigrantů a cirkusáků je zalíbení ve FANFARÓNSTVÍ a POZLÁTKOVOSTI. Podívejte se někdy na kolotočářské příbytky a vozy. Vždy je tam předimenzovaná REPREZENTATIVNOST nad "sprostou"  účelovostí. Vždy upřednostní rozpadající se Mercedes před obyčejnou ale bezproblémovou Oktávkou. Jsou přece vyvolenou ELITOU, která těm zabedněným usedlíkům zprostředkovává ten celý velký svět, kam přece všichni chtějí,ne? Nu a nakonec ty jejich názory. Copak ti usedlí burani mohou mít nějaké relevantní názory? MY, EMIGRANTI A KOLOTOČÁŘI PŘECE VÍME, JAK SE TOČÍ SVĚT a naší povinností je interpretovat jej těm místním tupcům,ne?

2 0
možnosti
FM

fr-mottl

3. 8. 2012 15:30
Re: Emigranti a kolotočáři-podobnost není náhodná...

videl jsem to taky tak, mel jsem tu oktavku a rikal si, co nam budou vypravet.

Pak jsem si ale rekl, z o snad dokazu take. Bylo to tvrde, hodne odrikani a sporeni, ale dneska mam tem mercedes taky. Je to sice jen Cecko , ale presto.

1 0
možnosti
U

uprchlikzcssr

3. 8. 2012 13:26
Co se vlastne timto clankem resi?

Vztahy mezi  Cecho - Slovakama  kteri zustali  behem komunistickeho  rezimu v CSSR  a kteri nekam emigrovali ?Celej ten problem je v tom ze hlavne tem politickym  emigrantum po 1948 a nasledne i tem  po 1968 kteri sli  prevazne za lepsim a svobodou rozhodovat sami o sobe,  se jeste nikdo nejspis v CR ani na Slovensku verejne neomluvil zato,  ze v jejich nepritomnosti jim byla zabavena veskera pozustalost a ze byli v nepritomnosti odsouzeni. A nejhorsi je ta Ceska mentalita teh kteri prosperovali v tom rezimu a dnes plivaji na lidi kteri odesli  z holejma rukama bez znalosti jazyka  s vedomim ze za sebou "zabouchli dvere" a v cizim prostredi maji k dobru vetsinnou jen sve ruce. A potom "sametu" kdyz si vlivni lide vse v  CR  prerozdelili ", zatimco  z navracenim ukradeneho majetku teh emigrantu nijak nepospichali  se vztahy nijak nezlepsili. Jiste se vyskytlo par navratilcu kteri chteji oblbovat ale spis jde ze strany teh co zustali o strach z krajanu kteri maji lepsi "svetovy rozhled."

9 0
možnosti
JM

JardaM

3. 8. 2012 13:45
Re: Co se vlastne timto clankem resi?

Souhlasím s vámi, že jsme se omluvili kdekomu, jen na naše bývalé spoluobčany se jaksi pozapomnělo. To je samozřejmě špatné. Ano, pochopitelně, kdo si úspěšně přihříval polívčičku v obou režimech nemůže být rovný člověk, ale pěkný zmetek. Ale do této kategorie většina lidí nespadá. Většina se snažila přežít jak to šlo. Články nic neřeší. K napsání prvního mne vedla zkušenost z poměrně rozdílných úhlů pohledů na nejrůznější věci mezi emigranty a místními v diskusích pod blogy. Jen jsem se zamyslel, co by toho mohlo být příčinou. A vzhledem k tomu, že se nejedná o grantovaný výzkumný projekt, ale jen článek na blogu, tak i závěry a rozsah je limitovaný. Druhý pak jen reaguje na diskusi pod článkem.

2 0
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2788x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik