Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V parlamentu kdysi byla jistá Jacques a když jí Škromach říkal Žáková, všichni se do něho strefovali. :-) V kterési televizi je Smetana a není to Bedřich a já byl tento týden u doktorky a na razítku je MUDr. Miroslava Kolář.

Jak byste s tím naložil? Nechci se hádat, jenom se ptám.

0 0
možnosti
Foto

Myslím si, že to přechylování je zbytečné a trapné. Ze zahraničních hereček dělají pomalu české je hloupé, trapné, přežité. Angelina Jolie - Joliová, 

 Annie Girardot - Girardotová  atd.......

2 0
možnosti
JD

Nejpitomější je stejně Wallóová.

3 0
možnosti
JD

J32i55r27i 67D44o28b73r52ý

8. 4. 2014 9:29

Komplikujeme si tim jen zivot. K cemu je dobre nekoho prejmenovat tak, ze nepozna ani sam sebe? Ta osoba se nejak jmenuje a my ji kvuli nejakamu hloupemu pravidlu prejmenujeme. A zvlast ta hloupost vynikne pri prepisu  pres nekolik jazyku. Napriklad u ne-aphabetickych jmen (cinstina, japonstina arabstina atd.) se casto prevezme anglicka transkripce (kdy z cinskeho "Čang" udelame "Chang" a pridame "ová".) Uvedomte si ze jazyk slouzi u umozneni komunikace a ne k jejimu znemozneni, kdy se snazime ukryt i lidska jmena.

Jako by nestacilo, ze pro znesnadneni komunikace pouzivame napriklad desetinnou carku misto tecky (nefunguje copy&paste u cisel z cizojazycnych dokumentu) U zapisu datumu se neda urcit co je den mesic a rok. Misto fyzikalni jednotky sekunda jsme se zamilovaly do "vteriny" a podobne.

1 0
možnosti
OB

O88t57o 86B76u82c55h84t85a

8. 4. 2014 9:57

Ok. A co budeme používat místo obloukové hodiny a světelného roku? A že bychom měřili angle místo úhlu?

0 0
možnosti

Milý zlatý, zajeďte si do Litvy, tam z Vás udělají "Martinas". To se Vám líbí?

A argumenty proti:

1) Mají to tak v jejich občance / ID kartě / pasu / atd. Tečka.

1b) A skloňování je něco krapet jiného. Ale stejně bych západní příjmení neskloňoval. Vždyť nejdou napasovat ani na české vzory, podle kterých se skloňuje, tak proč to dělat za každou cenu?

2) Ruská jména a v některých bývalých zemí Sovětského svazu už mají koncovku -ova a my ji zdvojíme, např. Šarapova -> Šarapovová.

2b) A možná by to mělo být Šarapovaová :-D ? 3) Jsme s tím pro smích západu!

2 3
možnosti
JC

Šarapova nemá koncovku -ova, ale jen -a, ale to je fakt marný boj...

0 0
možnosti
MD

Když mě někdo požádá abych nepřechyloval, tak její přání respektuji a nepřechyluji, ale jazyk má sloužit k dorozumívání, přechylování tomu napomáhá, o čem se vůbec bavíme?

0 3
možnosti
JK

Jako všechno, i přechylování musí mít své mantinely. Když mi někdo udělá z Agathy Christie Agathu Christieovou, tak bych mu nejraději rezavou mačetou usekl jazyk.

6 0
možnosti
JK

J78o30s83e98f 37K54e17m32r

7. 4. 2014 18:48

Myslím že článek motá dohromady dvě věci - přechylování a skloňování. Přechylováním někomu úplně měníte jméno, pochybuju, že když přijede nějaká žena třeba na nějaký kongres do ČR, tak si jí někdo dovolí dát jmenovku Elizabeth Smithová, natož Alžběta Smithová. Tak proč to dělat jindy a jinde. Přijde mi divné i měnění názvu menších měst do češtiny jak Chotěbuz a podobné zrůdnosti, pak se to nedá na mapě najít ;-D

1 1
možnosti
JC

A jak se rozliší malá menší města od větších?

0 0
možnosti
OB

O26t81o 79B96u56c50h61t33a

7. 4. 2014 15:32

Víte, že ony hádky kolem přechylování mají i jiný rozměr?

Mr.& Mrs. Smith . I've seen Brad Pitt as Mr. Smith and Angelina Jolie as Mrs. Smith.

A jak teď s tím? Mně zní asi nejlépe: Pán a paní Smithovi. Viděl jsem Bratta Pitta jako pana Smithe a Angelinu Jolie jako paní Smithovou.

No, zkusme různé kombinace přechylování a skloňování:

1) Pán a paní Smith. Viděl jsem Bratt Pitt jako pana Smith a Angelina Jolie jako paní Smith.

2) Pán a paní Smith. Viděl jsem Bratta Pitta jako pana Smithe a Angelinu Jolie jako paní Smith. 3) Pán a paní Smithovi. Viděl jsem Bratta Pitta jako pana Smithe a Angelinu Jolieovou jako paní Smithovou. 4) Pán a paní Smithovi. Viděl jsem Bratta Pitta jako pana Smithe a Angelinu Joliovou jako paní Smithovou. 5) Pán a paní Smithovi. Viděl jsem Bratta Pitta jako pana Smithe a Angelinu Jolii jako paní Smithi. 6) Pán a paní Smithovi. Viděl jsem Bratta Pitta jako pana Smithe a Angelinu Jolie jako paní Smithu.

0 0
možnosti
OB

O11t35o 16B89u79c89h72t72a

7. 4. 2014 15:51

Sakryš, nějak se server nevypořádal s Ctrl-C Ctrl-V při kopírování možností. Škoda.

Přestože nejsem specialista, mám to pouze z rozhovorů s různými jazykovědci, chci se podělit s následujícím.

Přechylování původně vzniklo jako za stejného důvodu jako oženit se (kromě jiného má i ženu) a vdát se (vydat se manželovi). Prostě to byla paní toho toho pána, takže on byl Novák a ona byla Novákova. V časech "zmírnění" oné vazby, kdy už se ani nevědělo, po kom že se vlastně jmenuje, se z přivlastňovacího zájmena stalo příslovečné určení. Nováková. Někde přivlastňovací zájmeno zůstalo, ale v podobě "patřící do klanu", takže Nováků.

V tuto chvíli si přechylováním pomáhá čeština při skloňování. Bez přechýlení je sklňování v mnohých případech nemožné. Podle čeho by se měla skloňovat Smith?

Správně asi podle kost. 2.pád bez Smithi, sedmý pád se Smithí. Nebo zapomenout, že končí na souhlásku a použít vzor žena? 2. pád bez Smithy, 7.pád se Smithou? A co takhle píseň? Tam bychom asi z ní udělali úplně něco jiného, nějak si nevybavuji nic, co se podle ní skloňuje a nemá na konci měkkou souhlásku, takže bychom měli paní Smiš ;-). Nevím jak vy, ale u mě všechny tři možnosti zní jako pěkná divočina.

Takže máme nesklonné Smith. Smithovi ale je také přechýlení, ne? Pak tedy nepřechylovači MUSÍ vždy používat verzi 2 z prvního příspěvku, ne?

0 0
možnosti
JB

Ty jo, tady je zase odborníků8-o, to bude asi tím, že každý kdo mluví česky tomu rozumí. A za chvíli dojde na i/y a na ú/ů a tak to může pokračovat, až se dostaneme k větné skladbě.

Myslím, že pravidla českého jazyka se dají celkem snadno sehnat, ale kdo chce mluvit "po svém" má možnost. Kdyby naše media porušovala jen tento jeden jazykový princip, bylo by zlatě.

Ono je to podobné jako se silníčním zákonem. Nejen, že si spousta řidičů myslí, že když jede po hlavní silnici, nemusí dávat znamení o změně směru, Ale zákaz telefonování považují přímo za šikanu. Co to sem pletu?

U přechylování nejde o život a jak se tomu pravidlu bráníte? Mluvte si jak chcete, je to hlavně vaše vizitka. :-P

2 0
možnosti
ML

Hezký článek, mluví mi z duše. :-)

Co se týká toho skloňování, tak já např. nechápu, proč máme zprávy s Emmou Smetana, ale i s Rayem Korantengem? Proč ne s Rayem Koranteng? Ženské příjmení se neskloňuje, ale mužské ano? Divné...:-/

1 1
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8873x
Novinář - aspoň tak to měl 14 let napsané ve smlouvě s redakcí MF DNES. Začínal tam nedělními službami při druhé fotbalové lize, končil sloupky ve čtvrtečním magazínu, který osm let vedl.

Seznam rubrik