Snad ekaunt stihne dedlajnu. A prodá dost vysavačů

Doufám, že mě v novém džobu někdo rychle obrífuje, nejlíp nějaký ekaunt a asap. Bral bych i schopnou office manažerku. A že budu director, to je snad jasné.

Oslovil mě nedávno jistý International Sales Manager - že prý obchoduje v deseti zemích a jestli bych neměl zájem si k psaní něco přivydělat. Poslouchám. "Když prodáte dva tyhle krémy z aloe vera, dostanete od výrobce množstevní slevu. Když pak začne prodávat i někdo z vašich známých, budete na tom vydělávat i vy. Ale samozřejmě prodávat nemusíte, můžete si kupovat jen pro sebe nebo pro maminku. Třeba tuhle pastu na zuby."

O pár dní později mi předal vizitku jeden vysokoškolský profesor. Bylo na ní napsáno: edukátor. Prý to zní světověji.

Dřív musel manager a director někoho řídit. Dnes už stačí, že má ve firmě stůl a počítač. Člověk by se na první pohled z nabídek práce zalekl - samé velké zvíře. Než se začte pozorněji a zjistí, že Office Manager vlastně vyřizuje poštu pro šéfa a volá taxíky. Property manager sice "vytváří reporty a optimalizuje procesy", ale jinými slovy zavolá údržbáře, když v budově neteče voda. Office Support Manager je většinou žena, u které se v přízemí zapíšete, když za někým jdete na návštěvu. Teda pokud tam ještě nesedí First Contact Manager. Vrátný. V noci možná dorazí i můj oblíbený Night Shift Executive Protection Agent - noční hlídač.

Následkem toho, co mají tihle lidi na vizitkách, začnou postupně mluvit jako blázni. Obrífuj ekaunty, mítink musí být asap, abychom stihli dedlajnu. Prostě řekni ostatním, že porada bude co nejdřív, abychom stihli uzávěrku.

Čili se nelekejte. Když u vás zazvoní Sales Representative, asi vám jde jen nabídnout vysavač. Když to bude Area Sales Representative, znamená to, že má kromě Prostějova na starosti i Přerov. A když Senior Area Sales Representative, tak už to má na starosti dva roky.

V mezinárodních firmách a na mezinárodních webech s nabídkami práce to ještě chápu. Ale ani v mnoha českých firmách už nenajdete skladníka, nýbrž Store Keepera. Stydíme se za to, co děláme? Jak pěkně přece zní "vedoucí hospody". Líp než Food and Beverage Manager.

Já měl na vizitce osm let slovo vedoucí . Přišlo mi to hezky české, hezčí než "magazine manager" nebo "chief editor". Teď tam budu mít...

Autor: Martin Moravec | čtvrtek 5.6.2014 10:16 | karma článku: 38,05 | přečteno: 3388x